Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 25 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Zweden heeft nu de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld

In IJsland is het nu illegaal om vrouwen minder te betalen dan mannen, schreven we laatst. In Zweden verbeteren ze de wereld echter op een heel andere manier: daar is het illegaal om klimaatbeleid geen prioriteit te geven. De Climate Act, de nieuwe klimaatwet in Zweden, ging begin dit jaar in. Het doel is om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn, vijf jaar eerder dan afgesproken in het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten. De doelstellingen zijn opgesteld door een onafhankelijke commissie.

Zweden vindt het klimaat duidelijk belangrijk: in het parlement werd de wet aangenomen met 251 stemmen vóór en ‘slechts’ 41 tegen, schreef Independent. Fun fact: de wet werd aangenomen toen de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord. ‘Elk land moet actief demonsteren dat ze verantwoordelijkheid nemen op het gebied van klimaatverandering’, zei Zweeds klimaatminister Isabella Lövin demonstratief. Zij noemt de klimaatwet ook de meest ambitieuze ter wereld.

85 procent minder uitstoot

Om de klimaatneutrale doelstelling te behalen, moet Zweden zijn CO2-uitstoot terugdringen met 85 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. De uitstoot die overblijft, wordt onder andere gecompenseerd door het planten van meer bomen. Elke vier jaar wordt er een nieuw plan opgesteld met maatregelen om tot die 85 procent te komen; volgend jaar wordt het eerste plan gepresenteerd. Daarnaast moet het land elk jaar een rapport schrijven over de gang van zaken. Daarvan zal het eerste nog dit jaar komen.

Zweden is sowieso goed bezig op het gebied van milieu: zo krijg je belastingvoordeel als je spullen laat repareren in plaats van nieuwe koopt, ruimen inwoners afval op tijdens het hardlopen (plogging) en brengen ze kinderen al van jongs af aan liefde voor de natuur bij.

Kortom: go Zweden! Nu Nederland nog – en de rest van de wereld.

Leren van de Zweden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️