Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 13 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wow: in IJsland is het nu illegaal om vrouwen minder te betalen

Dat IJsland één van de meest geëmancipeerde landen is, wisten we allang. Niet alleen is het het eerste land ter wereld waar een vrouw democratisch tot president verkozen is, maar het land kent ook maar liefst negentig betaalde dagen partnerverlof en bovendien staat IJsland al jaren bovenaan de gender gap index.
En nu is er weer een doorbraak: sinds 1 januari 2018 is het er officieel verboden om vrouwen minder te betalen. Bedrijven die meer dan 25 mensen aan willen nemen, moeten aan de regering aantonen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen voor gelijk werk of ander werk van dezelfde waarde. Dat doen ze door elke baan te evalueren. Als ze dat niet doen, worden er boetes opgelegd. IJsland is hiermee het allereerste land dat bedrijven dwingt tot meer gelijkheid.

Dit vind je vast ook interessant: Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen).

Geen gender pay gap meer in 2022

Het was trouwens al langer bekend dat de wet er zou komen: hij werd aangekondigd op Internationale Vrouwendag, op 8 maart vorig jaar. Thorsteinn Viglundsson, IJslandse minister van Sociale Zaken en Gelijkheid, kondigde destijds aan dat het land de gender pay gap opgelost wil hebben in 2022. Want: ‘We willen de wereld laten zien dat je wel degelijk iets kunt doen.’ De loonkloof is in IJsland al relatief klein, maar alsnog verdienen vrouwen gemiddeld 14 tot 18 procent minder dan mannen in een gelijke functie, schreef RTL Nieuws. In Nederland is dat verschil 20 procent.

We hopen natuurlijk allemaal dat Nederland volgt, maar het lijkt er nog niet op. Waar in IJsland bijna 50 procent van de parlementsleden vrouw is, is dat in Nederland in de Tweede Kamer maar net iets maar dan eenderde. Toch stemt het hoopvol dat IJslands centrum-rechtse kabinet deze beslissing voor meer gelijkwaardigheid neemt – hopelijk zijn de resultaten snel te zien en kunnen wij dat weer als argument gebruiken. Want hoewel de loonkloof wel kleiner wordt, moet er nog een hoop gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow: in IJsland is het nu illegaal om vrouwen minder te betalen
Sluiten