Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 12 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

Veel mensen slapen slecht; maar liefst een derde van alle volwassenen heeft slaapproblemen. We vinden het moeilijk om rust te vinden en hebben het gevoel dat we 24/7 ‘aan’ moeten staan, terwijl voldoende slaap juist zo ontzettend belangrijk is. Deze tips helpen je op weg naar een goede nachtrust.

Geef je slaap prioriteit

Slapen is het belangrijkste wat er is. Geef het dan ook prioriteit. Voldoende slaap is de basis voor een gezond en gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich herstelt en je de volgende dag weer fris aan je dag begint. Reserveer acht uur voor dat schoonheidsslaapje.

Zorg overdag voor voldoende beweging

Wanneer je overdag voldoende beweegt, zul je ‘s avonds makkelijker in slaap vallen en zal de totale kwaliteit van je slaap beter zijn. Je lichaam is dan namelijk uitgeput en wil zichzelf herstellen door middel van een goede nachtrust. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen raadt aan om minstens 30 minuten per dag te bewegen.

Lees ook: Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord

Vermijd cafeïne

Misschien wel een van de meest gehoorde slaaptips: probeer cafeïne te vermijden. Cafeïne heeft een stimulerend effect en houdt je wakker, zelfs in de nachtelijke uurtjes. Het blijft namelijk tot wel zes uur actief in je lichaam. Laat dat kopje koffie ‘s avonds dus liever staan. Eigenlijk kun je het beste in de middag al stoppen met het drinken van cafeïne.

Dim het licht

Dim ‘s avonds alvast het licht. Als er in de avond nog te veel licht is, raakt je biologische klok verstoort en wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Wanneer je ogen daarentegen minder licht binnen krijgen, maakt je lichaam alvast het slaaphormoon melatonine aan.

Zet al je schermen uit

Zet een uur voordat je gaat slapen al je gadgets uit. Dus weg met die telefoon, laptop en tv. Het licht dat van deze schermen afkomt schopt ons biologische ritme in de war. Het houdt ons wakker door minder van het slaaphormoon melatonine aan te maken en meer stresshormonen te vormen. Vervolgens ontstaan er slaapproblemen en raakt onze biologische klok verstoort.

Creëer het juiste klimaat

De beste slaapkamertemperatuur ligt tussen de 12 en 18 graden. Het is dus niet nodig om je slaapkamer te verwarmen. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie. Wanneer er geen frisse lucht in je kamer komt, wordt het heel benauwd en dus moeilijker om goed te kunnen slapen.

Houd je voeten warm

Koude voeten of handen kunnen een teken zijn van een slechte bloeddoorstroming. Warm je koude voeten op door een voetenbadje te nemen of sokken aan te trekken. Warme voeten helpen je lichaam om makkelijker in slaap te vallen.

Kalmeer je ademhaling

Focus je in bed op een rustige ademhaling. Het zal er voor zorgen dat je lichaam en geest tot rust komen en zich klaar maken om te gaan slapen. Zet als hulpmiddel een ontspannende meditatie op of luister naar een audio met natuurgeluiden. Natuurgeluiden zoals het golven van de zee hebben veel gelijkenis met een rustige ademhaling en werken daardoor ontspannend voor lichaam en geest.

Zorg voor een regelmatig ritme

Een onregelmatig ritme zorgt ervoor dat je biologische ritme wordt verstoord. Kies voor regelmatige tijden om naar bed te gaan en weer op te staan. Ga ‘s avonds naar bed als je moe bent, in plaats van nog even dat mailtje te beantwoorden, die serie te kijken of iets anders te doen wat prima kan wachten tot morgen. Ben je een dagje vrij? Slaap ‘s morgens niet te lang uit. Het zorgt er alleen maar voor dat je biologische klok weer verstoord wordt.

Meer lezen over slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️