Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 30 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Een jointje roken blijkt helemaal niet zo goed voor het milieu

Een blowtje roken op z’n tijd – of het nou wiet, hasj of CBD is – is bijna overal ter wereld niets vreemds. De één moet er niks van weten en de ander juist een stuk meer, maar overall is het wereldwijd populair. Natuurlijk in Nederland omdat het legaal is, maar eigenlijk wordt er in ieder land wel gerookt, zo niet meer dan hier. Ook is er steeds meer onderzoek naar de positieve effecten van cannabis, bijvoorbeeld tegen reuma en pijnen. Maar hebben we het al gehad over de impact van wiet op het milieu?

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen wat men al zo lang zegt: de werking van de wietplant kan in bepaalde mate ontzettend veel voordelen hebben voor het menselijk lichaam.

Zo helpt cannabis Alzheimer te bestrijden, maar ook pijnen, helpt het bij ADHD, kan het helpen om van verslavingen af te komen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Belangrijk is hier wel dat het gaat om medicinale hoeveelheden: 6 joints per dag gaan je hoogstwaarschijnlijk niet van je angsten afhelpen. You get the point.  

Nadat we weten dat wiet wel degelijk voordelen kan hebben voor onze gezondheid, wordt het hoog tijd om te kijken naar welke impact het verbouwen van wiet heeft op het milieu. Want wiet wordt overál ter wereld gerookt en verbouwd, legaal of niet.

Wiet: overal ter wereld

In Nederland is de verkoop van cannabis (wiet en hasj) legaal, wat één van de redenen is dat onze hoofdstad razendpopulair is onder toeristen. In Nederland wordt wiet namelijk gezien als softdrug en daarom staan cannabisproducten op de softdrugslijst. Steeds meer landen volgen het Nederlandse voorbeeld en legaliseren (medicinale) cannabis.

Alleen al in Amerika zijn in 2 maanden 4 staten begonnen met de legalisatie van cannabis. In Amerika is medicinale wiet nu legaal in 37 staten en recreatieve wiet in 17 staten. Verder koop je wiet legaal in Canada en Uruguay en wordt er in steeds meer landen gesproken over het legaliseren. Maar welke impact heeft dat eigenlijk op het milieu?

Nieuw onderzoek: microdosing THC kan chronische pijn verlichten

De impact van cannabis op het milieu

Het groeien van wiet gebeurt op verschillende manieren. Zo kan je buiten wietplanten groeien (bush wiet) of binnen onder speciale lampen. Je kunt met bepaalde lampen en lichten zorgen voor een uitstekende groei van de plant.

Zoals je misschien al wel kunt raden, kosten al die lampen om een wietplant of heuse wietplantage te onderhouden ontzettend veel stroom en komt er een hoop CO2-uitstoot bij kijken. In Colorado is de wietindustrie verantwoordelijk voor wel 1,3 procent van de totale jaarlijkse uitstoot, laat Department of Public Health and Environment van Colorado weten.

Dit gebeurt er met je lichaam (en je hersenen) als je wiet rookt

Momenteel bestaat er geen regulatie op de CO2-uitstoot en het stroomgebruik voor het binnen groeien van wietplanten. En dat terwijl de industrie wereldwijd blijft groeien en we in veel andere industrieën wél letten op hoeveel uitstoot er maximaal mag zijn (zoals in bijvoorbeeld het Parijs Akkoord is vastgelegd).

Binnenwiet

Voor het groeien van wiet binnen ‘indoors‘ zorgt dus voor grote milieuvervuiling. Met de juiste lampen en warmte kan je er namelijk het hele jaar door voor zorgen dat de wietplanten groeien en van goede kwaliteit zijn. Hoe zit dat?

CO2

De cannabisplant groeit het liefst in een warme temperatuur met weinig luchtvochtigheid. De planten hebben daarom verwarmingen of juist koelsystemen nodig, afhankelijk van waar de plant wordt gegroeid. Vaak gebeurt het ook dat producenten extra kooldioxide (CO2 dus) de ruimte in pompen om de fotosynthesesnelheid te vergroten, en daarmee de groei van de plant.

Die extra CO2 is goed voor wel 11 tot 25 procent extra uitstoot van broeikasgassen tijdens het proces.

Wat je allemaal kan maken van hennep (je gelooft het niet: van huizen tot auto’s)

Air conditioning

Dat gezegd hebbende is het vooral de air conditioning (constant voor frisse lucht in de ruimtes zorgt) die de meeste energie verbruikt. Een goede ventilatie is immers essentieel om de fotosynthese aan te wakkeren en schimmels en ongedierte te bestrijden.

In deze nieuwe studie van de Colorado State University is te zien dat de de impact op het milieu aanzienlijk varieert, onder andere door de locatie waar de cannabisplanten worden verbouwd.

De locatie van de planten is essentieel

Het onderzoeksteam deed onderzoek naar de uitstoot van de wietindustrie op meerdere plekken in de Verenigde Staten. Zo was er een hogere uitstoot te zien in Alaska, Hawaii, Mountain West en Midwest.

7 gezondheidsvoordelen van wiet, volgens de wetenschap

De CO2-uitstoot op die locaties was een stuk hoger in verhouding tot de Pacifische en Atlantische kust. De reden? Het klimaat langs de kust is een stuk milder, omdat er simpelweg minder verwarming en verkoeling nodig is om de planten goed te laten groeien én de elektriciteit is er schoner.

Schone energie

Vooral dat laatste maakt het interessant, want op plekken waar hernieuwbare energie wordt gebruikt – zoals California, New York en Florida bijvoorbeeld – van onder andere zonnepanelen of windmolens is de uitstoot een stuk minder.

Energie die is opgewerkt van natuurlijke bronnen zorgen logischerwijs voor minder uitstoot van broeikasgassen omdat dit niet wordt uitgestoten tijdens het winnen van de energie.

De kracht en de gevaren van wietolie

De oplossing?

Als we de data moeten geloven, zal de uitstoot van de cannabisindustrie alleen maar blijven stijgen. Naar schatting zal de industrie jaarlijks met 16 procent blijven groeien.

Bestaat er dan zoiets als een milieuvriendelijke manier van wiet telen? Je zou natuurlijk zelf planten kunnen stekken, dan weet je tenminste zeker dat de plant groeit in een natuurlijke omgeving. Toch hebben de onderzoekers dé oplossing nog niet gevonden, schrijven ze op TED.

Wel denken ze dat er in de toekomst gekeken zou moeten worden naar waar cannabis wordt geteeld als het op meerdere plekken ter wereld gelegaliseerd wordt. De wiet kan dan worden gekweekt op plekken waar er minder CO2 wordt uitgestoten bij het productieproces.

Wat wél duidelijk is, is dat zo’n 10 gram gedroogde cannabis in elk geval verantwoordelijk is voor een stuk meer CO2-uitstoot dan een glas wijn, bier, koffie of sigaret. Dus tja, iets om over na te denken bij het opsteken van je volgende jointje.

Waarom je hennepolie wil gebruiken (en je er niet high van wordt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️