Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Wat betekent dat?

Recyclebare orchideeën, akoestische wandpanelen van onbruikbaar textiel en verdienmodellen op basis van afvalstromen. De circulaire economie in Nederland groeit als kool. Van 14 tot en met 18 januari is de vierde editie van de Week van de Circulaire Economie in Nederland. De hele week tonen innovatieve ondernemers hun circulaire kunsten tijdens events door heel Nederland. Wat kan je verwachten?

Het circulaire restaurant Circl in Amsterdam vormt deze week hét hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie met dagelijks een reeks aan evenementen en je kan ze allemaal bezoeken! Het thema dit jaar is ‘onvermijdelijk circulair‘. Met een circulaire economie wordt een kringloopeconomie bedoeld, waarbij het draait om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen.

De programmamaker van Circulair Nederland, Antoine Heideveld, vertelt dat steeds meer ondernemers zich onderscheiden met circulaire diensten en  producten. In 2016 deden er nog 30 circulaire ondernemers mee, dit jaar zijn dat er ruim 100. We zijn goed op weg!

Wat kan je verwachten?

Vandaag vindt het eerste evenement plaats, het gaat over het bannen van wegwerpplastic (over 2 jaar gebeurt dat in Europa) in het restaurant Circl. Er worden dan 6 veelbelovende initiatieven gepresenteerd die bezig zijn met circulair verpakken. Om even met wat cijfers te gooien: wist je trouwens dat 50 procent van het afval in de oceanen wegwerpplastic is?

10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie

Verder zijn er tientallen sessies over dilemma’s waar circulaire ondernemers tegenaan lopen. Ook kun je conferenties bezoeken waar duurzame leiders spreken over hun aanpak of een kijkje nemen bij het eerste Upcyclecentrum van Nederland. Als je liever het gesprek aan gaat, kun je naar interactieve sessies gaan.

Circulaire kennis

Maar niet alleen voor bedrijven valt er veel te leren deze week. Circulair Friesland komt met ‘Tour de Poep’ waarin wordt verteld over het terugwinnen van mineralen uit menselijke afvalstromen (wist je dat DGTL Festival dit ook deed?!) en er wordt gesproken over circulair onderwijs.

Ook bij restaurant Circl in Amsterdam kan je tientallen sessies en workshops volgen. Woensdag bezoek je bijvoorbeeld de slow fashion modeshow, donderdag leer je over de verdienmodellen in de circulaire economie en vrijdag wordt er afgesloten met een heuse heroes borrel.

Het hele programma vind je hier.

Benieuwd naar circulaire ondernemingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️