Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Planeet 20 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Goed initiatief voor een circulaire stad: Stadsgas zet voedselresten om in energie

Wist je dat we in 2016 zo’n 62 kilo voedsel per persoon in een huishouden weggooiden? Dat kost ons volgens Milieu Centraal niet alleen zo’n 145 euro per persoon per jaar, maar is ook nog slecht voor het milieu: het zijn allemaal verspilde grondstoffen. Stadsgas wil daar iets tegen doen. Met hun biogasinstallaties zetten ze voedselresten om in groene energie.

Dat doen ze in Rotterdam, waar 65.000 ton voedselafval per jaar wordt geproduceerd. Niet alleen door huishoudens, maar ook in de horeca. Dit afval wordt nu ongesorteerd ingezameld en verbrand, maar dat kan natuurlijk beter.

Weggegooid voedsel wordt energie met Stadsgas

Het doel van Stadsgas is dan ook om kleine biomassavergisters te plaatsen in de stad. In deze installaties werken bacteriën hard om de suikers en vetten in het GFT om te zetten naar biogas.

Elektriciteit die daaruit ontstaat, kan deels worden verkocht als groene energie. Per installatie kunnen 40 huishoudens worden voorzien van energie, maar het kan ook goed gebruikt worden in de omliggende industrie. Deels wordt het ook organische mest. Uiteindelijk kan er zelfs bioplastic van gemaakt worden.

Het bedrijf wordt in deze duurzame doelstelling gesteund door ‘Voor de Wereld van Morgen’, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt met financiering, kennis, publiciteit en een netwerk. Op de website van de community vind je allerlei initiatieven die de wereld een beetje beter proberen te maken, waarvan Stadsgas er dus één is.

Goedkoper biogas voor Rotterdam

Stadsgas startte ooit om iets te doen aan de vreemde manier waarop afvalinzameling nu is geregeld, en dan vooral financieel. Gezinnen in Rotterdam betalen jaarlijks honderden euro’s aan afvalstoffenheffing, en moeten óók nog betalen voor de energie die dat oplevert. Dat is best gek, zeker als je kijkt naar de financiële situatie van een deel van de huishoudens in Rotterdam.

De energie van Stadsgas is niet alleen goedkoper, maar deze manier van afvalverwerking biedt veel meer voordelen ten opzichte van verbranden. Het afval hoeft bijvoorbeeld minder ver vervoerd te worden, en dat bespaart ook CO2-uitstoot. Wij zijn voor!

Voor de Wereld van Morgen

En o ja: de website van Voor de Wereld van Morgen is er niet alleen om duurzame bedrijven en gadgets te ontdekken, maar je kunt er ook inspiratie en tips vinden om je eigen bedrijf op te starten. Heb jij ook een idee om voedselverspilling (of een ander probleem) op te lossen: je weet waar je moet zijn.

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed initiatief voor een circulaire stad: Stadsgas zet voedselresten om in energie
Sluiten