Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Better World 17 okt 2018

Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek neemt Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

We spreken met Diana van Ewijk (42), storyteller bij BlueCity in Rotterdam. BlueCity – een platform voor ondernemers – is de start van de blauwe economie in Nederland. Het concept: de ene ondernemer maakt een product van het afval van een andere ondernemer.

Hoe is BlueCity opgezet?

“Het is opgericht door Siemen Cox. Een boek dat hij las over de blauwe economie, was zijn inspiratie om RotterZwam op te richten: zijn eigen onderneming waarmee hij oesterzwammen op koffiedik maakt. Hij startte zijn bedrijf in het oude zwembad Tropicana, omdat hij potentie zag in dit gebouw. Doordat het pand zo groot is en zo centraal in de stad ligt, vond hij het een ideaal pand om meer ondernemers in te vestigen. De blauwe economie gaat over elkaars afval gebruiken. Siemen gebruikte het koffiedik voor zijn oesterzwammen van restaurant Aloha en hij wilde dat een andere ondernemer weer iets nieuws van zijn afval kon maken. Zo begon hij met steeds meer ondernemers te verzamelen in een toen nog anti-kraak en leeg zwembad om samen BlueCity op te richten.”

“We gaan naar een circulaire economie waarin waste niet meer bestaat” 

Waarom was het nodig om BlueCity op te richten?

“Om te zien hoe je in een stad als Rotterdam met een heel nieuwe economie aan de slag kon gaan. BlueCity is een heel goed startpunt van de blauwe, circulaire economie. Vanaf het begin af aan is er al aandacht voor, omdat het gevestigd is in Tropicana: een pand dat al bij het afval was gezet en waar al sloopplannen voor waren. De locatie is erg belangrijk. We hadden het ook in een leegstaande loods kunnen doen, maar dan ben je veel minder zichtbaar. Met BlueCity willen we Rotterdam een voorbeeldstad van de circulaire economie maken.”

BlueCity ruimtes
Bron: BlueCity

Wat doet BlueCity zoal?

“BlueCity is vooral de facilitator. Het doel is om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit doen wij door ondernemerschap te ondersteunen. Het moet anders en de enige die daarvoor kunnen zorgen zijn ondernemers. Door hen een platform te geven versnellen we dat ondernemerschap en helpen we dat meer bedrijven grootschalig impact maken. BlueCity zorgt voor een goede en grote werkruimte en heeft een heel groot netwerk.

We werken samen met bedrijven, zoals Sodexo, Unilever en Hoogheemraadschap. Maar ook met de Erasmus Universiteit. Daarnaast heeft BlueCity een lab, waar ondernemers vanaf de cel materialen laten groeien en deze meteen omzetten in prototypes of een product die zo de markt op kan.”

BlueCitylan
BlueCity lab
Bron: BlueCity

Waarom draagt BlueCity bij aan zero waste?

“We zijn onderweg naar een circulaire economie waarin ‘waste’ niet meer bestaat, omdat alle ‘waste’ dan een nieuwe grondstof is.”

Het duurzame bedrijf LanaLuna maakt wasbaar maandverband: “Ik vond wegwerp maandverband onfris”

Heb je een voorbeeld van wat jullie medemogelijk hebben gemaakt?

“BlueCity is echt een platform voor ondernemers. We doen zelf de innovaties niet, maar bieden een mooie plek om dat te doen. De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk en eigenaar van hun successen, dat claimen wij niet. Eén van de bedrijven die hier gevestigd zit – Fruitleather Rotterdam – maakt vegan leer van afgeschreven mango’s uit de haven, waar weer schoenen van gemaakt kunnen worden. Er wordt zo geen koeienleer gebruikt én je gaat veel waste tegen.”

BlueCity werkplek
Werkplek
Bron: BlueCity

Wat zijn de volgende stappen van BlueCity?

“We zijn vooral gefocust op ons platform voor ondernemers. We zijn bezig om alle ruimtes van het zwembad om te zetten in werkplekken. En om het lege, oude zwembad zelf, vrij te maken voor publiek. Daarnaast zijn we in een Europees project bezig om met plastic aan de slag te gaan. De focus ligt hier op plastic omzetten naar iets waardevols. Dat betekent dat er minder plastic gebruikt moet worden, maar ook het plastic dat er al is en waar we niet meer onderuit komen een goede bestemming geven.”

“Ons concept kan over de hele wereld worden overgenomen: je neemt een oud pand en start daar een voorbeeldstad voor de circulaire economie”

Doe je buiten BlueCity om zelf nog aan een zero waste levensstijl?

“Doordat ik Storyteller ben bij BlueCity, krijg ik veel mee over zero waste en het waarderen van afval. In mijn persoonlijke leven ben ik veel met voedsel bezig. Ik heb een bedrijf genaamd Soephoofd, waarmee we kant-en-klare mixen ontwikkelen en consumenten helpen om minder eten te verspillen. Daarnaast runnen we de Facebookpagina KliekjesCollectief, waarmee we samen zoeken naar manieren om snel je kliekjes te veranderen in een lekker hapje.”

BlueCity werkplek
Werkplek
Bron: BlueCity

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Op social media heten we BlueCity010. Dat heeft een reden. Het pand dat wij hebben gered was eigenlijk ook afval: het was bijna weggeweest. Dit idee kan over heel de wereld worden gekopieerd: een oud pand nemen en daar een voorbeeldstad voor de circulaire economie starten. Vanuit dat pand en die voorbeeldstad, steek je de hele omgeving aan en wordt het duurzamer. De interesse vanuit de wereld is er, we zijn hier op de lange termijn mee bezig.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste lifestyle?

“Begin bij voeding, want eten is iets dat we allemaal doen. We eten sowieso 3 keer per dag. En bijna elke dag gooien we wel iets weg. Wen jezelf aan om de restjes op te eten in plaats van het weggooien, dan ben je al een eind op weg. Extra tip: eet lokaal, dan is er minder plastic en afval én je zorgt voor een lokaal landschap, omdat de lokale boeren zo blijven bestaan.”

Meer over zero waste? Dit vind je misschien ook leuk

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken
Sluiten