Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 13 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Een open relatie, wat is dat nou precies?

Steeds vaker hoor je over mensen in een open relatie. Het klinkt voor veel mensen nog altijd een beetje als een veredelde vorm van vreemdgaan, maar dat is het helemaal niet. Voor veel stellen die een open relatie aangaan is het juist een mooie toevoeging aan hun relatie. De basis is goed en ze houden veel van elkaar, maar ze kunnen niet altijd in elkaars behoefte in seks en intimiteit voorzien. In plaats van dat ze dat in het geheim bij iemand anders zoeken, doen ze het op een open manier, waardoor ze juist naar elkaar toe groeien. 

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen een open relatie overwegen. Aan het onderzoek deden 1200 deelnemers mee. Van de vrouwen stond tussen de 11 en 22 procent open voor een open relatie. Bij mannen was dit aantal hoger: 23 tot 40 procent heeft interesse in een open relatie.

Monogamie vs. non monogamie

Toch kun je wel opmaken dat monogame relaties nog steeds de norm zijn. Psycholoog Drs. Nynke Nijman omschrijft een monogame relatie als een relatie waarin er exclusiviteit is tussen beide partners. Nijman: “Er wordt verwacht dat beide partners zich enkel en alleen op elkaar richten in de mate van intimiteit, affectie en seksualiteit”.

Lees ook: Een ongecompliceerde (open) relatie in 4 stappen – zo doe je dat

Non-monogame relaties zijn er in veel verschillende vormen. Wat ze gemeen hebben is volgens Nijman dat de exclusiviteit zich niet tot de partners beperkt – niet op alle vlakken althans. Veel mensen die kiezen voor non monogamie passen liever niet in een hokje. Ze willen vooral keuzes mogen maken naar wat goed voelt op dat moment. Anderen kiezen voor polyamorie of ze kiezen heel bewust voor een open relatie.

Maar wat is een open relatie?

Waarschijnlijk heb je wel een beetje een idee van wat een open relatie is, maar er zijn ook best een aantal misverstanden over een open relatie.  Zo wordt een open relatie door veel mensen gezien als een veredelde vorm van vreemdgaan of als iets dat tegen de natuur van de mens in druist. Dat valt sowieso te betwijfelen. Zo’n 10.000 jaar geleden was ongeveer 85% van de mensen polygaam en slechts 3% van alle zoogdiersoorten is monogaam.

Ook is een open relatie in de basis hetzelfde als een monogame relatie. Je hebt nog steeds een relatie met een ander persoon en niet met meerderen, zoals bij een polyamoureuze relatie wel het geval is.

Emotioneel toegewijd ben je nog steeds alleen aan je partner. Het verschil zit hem in dat je wel met anderen mag flirten, daten, zoenen en seks hebben zonder dat dit wordt gezien als vreemdgaan.

Geen oplossing voor relatieproblemen

Wat bij een open relatie wel heel belangrijk is, is dat het niet als oplossing moet worden gezien voor een relatie die niet zo lekker loopt. Psycholoog Nijman zegt daarover: “vanuit een slechte basisrelatie, kan een open relatie ineens te complex worden en kost het je relatie.” Zorg dus vóórdat je een open relatie aangaat voor een goede basis.

Lees ook: Hoe is het om een open liefdesrelatie te hebben? We spraken 3 ervaringsdeskundigen

Weet ook dat het een proces is van trial and error waarbij je vervelende, onprettige of ongemakkelijke situaties mee zal maken. Het is ontzettend belangrijk om het hier samen over te hebben. Communication is key!

Wel een oplossing voor het vervullen van behoeften

Een open relatie kan wel een oplossing zijn voor het vervullen van behoeften. Het is namelijk best gek om te verwachten dat jij en je partner altijd allebei op precies dezelfde momenten zin hebben in seks en dat jullie precies dezelfde dingen willen. In best veel gevallen is dat namelijk niet zo. Een open relatie kan dan helpen bij het vervullen van die seksuele verlangens, zonder dat de ander iets moet doen wat hij of zij niet wil.

Lees ook: Tips voor het (subtiel) beginnen over een open relatie met je partner

Maar het kan ook zijn dat je überhaupt gewoon behoefte hebt aan seksuele ervaringen met anderen, zonder dat daar verdere bedoelingen bij zijn. Misschien heb je behoefte aan intimiteit en emotionele gesprekken, terwijl je partner dat minder heeft. Of misschien wil je gewoon de vrijheid voelen om lekker te kunnen flirten en de seksuele aantrekkingskracht met iemand te kunnen beantwoorden

Er zijn nog talloze andere redenen waarom een open relatie er voor zorgt dat jullie een liefdevolle, duurzame relatie kunnen onderhouden. Daar kun je zelf invulling aan geven. Al helemaal als jullie er beide helemaal achter staan en goed blijven communiceren.

Een open relatie ingewikkeld? Zó bepaal je samen de regels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️