Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat hebben slaap en seks met elkaar te maken?

Het zijn twee dingen die we allemaal heel graag doen: slapen en seksen. Maar wat hebben ze nou eigenlijk met elkaar te maken? Volgens slaapwetenschappers zou het verband tussen slaap en seks wel eens sterker kunnen zijn dan we tot nu toe dachten. Uit recent onderzoek naar hét geheim voor een actief en kwalitatief seksleven kon geconcludeerd worden dat 7 tot 9 uur kwalitatieve slaap per nacht een basisvereiste is voor goede seks – én vice versa.

Zowel seksen als slapen doen we het liefst in de slaapkamer. Althans, de meesten van ons. Maar connecties vallen er nog meer te leggen?

Seks als slaapmutsje

“Onze slaap wordt beïnvloed door heel wat factoren, en seks is daar één van.” volgens Dr. Verena Senn, neurobioloog en Head of Sleep Research bij Emma. “Een ander belangrijke factor is stress. En seks kan dan weer een deel van die stress wegnemen.

Seksuele activiteit boost onder meer de productie van hormonen zoals oxytocine, die zorgen voor een gevoel van plezier en ontspanning. Bovendien daalt het niveau van cortisol – ons stresshormoon, waardoor we makkelijker in slaap vallen.”

Word je ‘s nachts wakker? 5 tips om weer in slaap te vallen

 

Goed nieuws voor wie er ook nog eens een orgasme bovenop krijgt: in dat geval maakt ons lichaam naast stressregulatoren ook prolactine aan, een hormoon dat zorgt voor een instant slaperig gevoel. Dus mocht je behoefte hebben aan een goede nacht, probeer dan (al dan niet solo) je hoogtepunt te bereiken.

Slaap is essentieel voor seks

Seks kan dus leiden tot betere slaapgewoonten, maar omgekeerd werkt het ook heel krachtig. Een goede nachtrust is essentieel voor een actief en kwalitatief seksleven. Te weinig slaap kan zorgen voor serieuze erectiestoornissen mannen.

Daarnaast kan het leiden tot een daling in het testosteron bij zowel mannen als vrouwen en laat testosteron nu net het hormoon zijn dat ons libido reguleert én dat zorgt voor een hogere waarschijnlijkheid van het bereiken van een orgasme.

Moeite met klaarkomen? Deze positie zou een orgasme makkelijker maken

 

Tel daar nog bij dat ons zenuwstelsel na een goed nachtje slapen weer helemaal openstaat voor prikkels en dat voldoende slaap ons zelfvertrouwen én ons energielevel boost. Dan begrijp je meteen waarom het een goed idee is om je te houden aan het gouden gemiddelde van 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Meer spermaproductie

Ook voor vrouwen die zwanger willen worden, zijn slaap en seks veel belangrijker dan gedacht werd, blijkt uit de eerdergenoemde studie. Door genoeg slaap te krijgen, kunnen mannen namelijk een gezonder testosteronniveau krijgen.

Dat leidt tot meer productie van sperma, en dat heeft op zijn beurt natuurlijk een grotere kans op conceptie tot gevolg. Wil je als vrouw dus graag een kindje, dan is het een slim idee om je vriend genoeg nachtrust te geven.

Toch maar even op tijd naar bed vanavond?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️