Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 6 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom karma een bitch is

Stiekem pik je het laatste stukje taart van je collega. Opeens krijg je buikpijn en moet je rennen naar de wc. Bad karma. Je krijgt ‘m altijd terug, want: karma’s a bitch. Maar werkt dat echt zo? En kun je karmapunten scoren als je iets liefs doet voor een ander? Boontje komt om z’n loontje. En wie goed doet, goed ontmoet. Beetje een dooddoener als iemand zo reageert op je verhaal, maar als het om karma gaat, kloppen deze uitspraken als een bus. Voor iedereen die denkt dat karma een bitch is die je terugpakt als je een rotstreek hebt uitgehaald, of je beloont als je iemand hebt geholpen… Lees verder. Het gaat iets dieper dan dat.

Waar komt karma vandaan?

Karma komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘actie’. Voor de duidelijkheid: karma is nooit goed of fout, maar je acties kunnen wel resulteren in een pijnlijke of moeilijke beleving.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo gebruik je de wet van aantrekkingskracht voor meer positiviteit in je leven

Of een plezierige, uiteraard. Het werkt ongeveer zo: met iedere handeling, gedachte of uitspraak, start je een oorzaak die automatisch een gevolg heeft. Als die actie ‘goed’ was, zal het gevolg ook gemakkelijker ‘goed’ zijn. Volg je het nog?

Karma als een zaadje

“Bij iedere actie plant je een zaadje”, legt Marnix van Rossum uit, die jarenlang het boeddhisme bestudeerde. “Zoals vipassana-leraar S.N. Goenka zegt: ‘Uit een appelzaadje groeit geen perenboom’. Het soort zaadje bepaalt het soort plantje.

Als je dus iets ‘slechts’ doet, kun je niet verwachten dat daar iets goeds uit voortkomt. Of andersom. Mensen die open en vrijgevig zijn, creëren bijvoorbeeld meer goodwill om zich heen dan mensen die vooral aan zichzelf denken.”

Wet van aantrekking

Oké, mindful zijn in wat je doet, zegt en denkt dus. Maar… karma zit vaak dieper dan je denkt. Het gaat heus niet om dat ene leugentje om bestwil. En met ‘nog even snel een aardig bericht sturen naar je moeder’ scoor je geen extra karmapunten.

Tip: Op deze 7 manieren creëer je een goed karma

Marnix: “Karma gaat ook over onbewuste overtuigingen of gevoelens. We kunnen nog zo roepen hoe succesvol we zijn, als we het onbewust niet geloven zal zich dat op een bepaald moment uitkristalliseren. Zo werkt de wet van aantrekking.

Karma is bepalend

Karma is een proces dat bepalend is in wat zich manifesteert in ons leven. Andere voorbeelden: ‘niemand houdt van me’, ‘mensen verlaten me’.

Lees ook: Waarom je het grote geluk nooit in de toekomst vindt

Als daar je diepe innerlijke overtuiging zit, zal dat onbewust de situatie zo beïnvloeden dat er steeds iets vergelijkbaars gebeurt en het gevoel wordt herleefd.”

Karmische krachten

Gevoelens zijn sterke karmische krachten en kunnen daardoor lang vastgehouden worden. In het boeddhisme wordt zelfs gekeken naar karma uit vorige levens.

“Soms blijven we reageren vanuit een gevoel dat is ontstaan in onze kindertijd. Stel: ouders gaan scheiden. De kans is groot dat een kind niet begrijpt dat een ouder bijvoorbeeld verliefd is op een ander.

Het denkt: ‘Ik ben vast niet lief genoeg, anders bleef papa of mama wel thuis’. Dit gevoel kunnen we vasthouden. Het wordt onze identiteit en kan veel van ons gedrag beïnvloeden.

Is karma wel de bitch?

Altijd extra hard werken, perfectionistisch zijn… Omdat we op een dieper niveau het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn of gefaald te hebben. En de ouder, aan de andere kant, heeft in dit geval het kind gekwetst. Al was dat zonder slechte bedoelingen, de kans is groot dat hij of zij daar zelf ook nadeel van ondervindt.”

Tip: Podcast tip: In de OP ZOEK podcast krijg je antwoord op al je levensvragen

Dus als het leven je opzettelijk tegen lijkt te zitten, mensen je lullig blijven behandelen, je steeds blijft struikelen over je eigen veters, óf over serieuzere zaken… Probeer dan eens terug te kijken: van gevolg, naar oorzaak, naar actie.

Misschien is het niet karma die de bitch was…?

Last van bad karma?

Zo doorbreek je karmische patronen volgens Marnix.

  • Neem verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen in je eigen leven;
  • Observeer en accepteer je gevoelens en neigingen, zonder ze direct uit te leven als waarheid;
  • Onderzoek en ervaar je onderliggende overtuigingen;
  • Daag jezelf uit tot andere percepties en gedachten, ook al lijken degene die je hebt de waarheid;
  • Leer jezelf een houding aan van onderzoek en interesse. Niets is fout, alles is een moment om wijzer te worden. Hoe sneller je karmische patronen snapt, hoe minder lang ze zich zullen herhalen;
  • Leer je neer te leggen bij verandering en oefen loslaten;
  • Oefen vergeving, spijt, compassie, mededogen, verheuging in het geluk van een ander en liefde. Het liefst vanuit inzicht en waarachtigheid.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️