Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 1 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

Je ‘slide‘ zo in de DM’s van dat ene hete persoon via Instagram, je vindt gemakkelijk een nieuwe vlam via één van de datingapps en nu alles weer open is, lijkt het alsof we in de Roaring Twenties zijn beland. Love is in the air en alles is mogelijk. Maar wat betekent dat voor jouw relatie? In deze snelle wereld lijkt vreemdgaan dan makkelijker dan ooit. Maar… wat is vreemdgaan precies? En betekent dat ook gelijk het einde van je relatie?

Vreemdgaan kan op allerlei manieren. We leggen uit hoe dat precies zit én of een relatie nog kan werken na een scheve schaats gereden te hebben.

Wat betekent vreemdgaan precies?

Voor de een is vreemdgaan met een andere love interest appen, voor de ander is het friemelen in bed met een ander. Vreemdgaan betekent voor iedereen wat anders.

Volgens een onderzoek van Wilson en Mattingly zijn er in elk geval 3 soorten manieren van vreemdgaan:

    • Liegen: niet eerlijk zijn waar je bent geweest of de waarheid vertellen
    • Aandacht voor een ander: met iemand anders appen, uit eten gaan of dansen
    • Seksueel: zoenen, knuffelen of met iemand anders het bed induiken

Vreemdgaan is dus voor iedereen anders en het is belangrijk om daarover te communiceren met je partner om verwarring te voorkomen.

Wat is emotioneel vreemdgaan eigenlijk?

Betekent vreemdgaan het einde van een relatie?

Hoewel vreemdgaan een flinke knauw kan geven aan een relatie. Hoeft het nog niet meteen het einde te zijn van je relatie. Wél is het belangrijk om de reden te achterhalen en ook hier geldt: blijf communiceren. Misschien speelt er wel veel onvrede mee.

Zijn mensen monogaam, of is dat een keuze?

Bij mannen is dat veelal het seksleven en bij vrouwen de emotionele band. Is er dus iemand vreemdgaan binnen de relatie, dan is het belangrijk om te achterhalen wat het onderliggende probleem is.

Wat kun je doen bij cheating in een relatie?

Jij of je partner is vreemdgegaan, maar betekent dat ook het einde? Dat ligt helemaal aan jullie en hoe jullie met deze situatie omgaan. Dit kunnen jullie doen:

Ermee stoppen

Voor sommige mensen is vreemdgaan een echte ‘no go’ en wordt hiermee de relatie helaas beëindigd. Het vertrouwen is weg en heeft geen kans om weer terug te komen.

Geef het de tijd

Het is logisch dat je meteen de deur dichtknalt als je partner een scheve schaats heeft gereden. Je kan ook afstand nemen van de persoon en de relatie en je emoties tot bedaren brengen. Je kan in deze periode met iemand praten, bijvoorbeeld een relatietherapeut. Hoelang het duurt om even geen contact te hebben, ligt helemaal aan jezelf.

De-escalatie

Je hebt je emoties weer op een rij en kunt nu een keuze maken wat jij wilt doen. Doorgaan of ermee stoppen? In deze fase hoeft er nog geen sprake te zijn van vergeving. Wel wordt het tijd om vanaf nu te stoppen met het straffen van je partner, helemaal als je samen naar een oplossing wilt zoeken.

Begrijp elkaar

Hoe lastig het ook is, je kan ook kijken naar jouw aandeel in de relatie. Misschien heb jij je wel een tijd afgesloten voor je partner waardoor die voor de aandacht is gaan tongen met een ander in de kroeg. Je partner kan inzien hoeveel pijn hij/zij heeft veroorzaakt. Probeer elkaar te begrijpen.

Bouw de relatie opnieuw op

Tijd om (nieuwe) afspraken te maken met elkaar. Wat gebeurt er als je partner nogmaals scheve schaats rijdt? Of hoe gaan jullie samen werken aan een betere relatie die voor beide werkt?

Mist je relatie intimiteit? Zo vind je het terug

Intimiteit na vreemdgaan

Het kan lastig zijn om weer intimiteit op te bouwen als je lover is vreemdgegaan. Om weer dichterbij elkaar te komen, is intimiteit wel belangrijk. Je kan het rustig opbouwen door bijvoorbeeld eerst wat meer tijd met elkaar door te brengen en weer leuke dingen te doen.

Dit is ook de tijd voor vergeving. Dit kan lastig zijn maar anders blijft het een onderwerp dat naar boven blijft komen in ruzies. Vergeven kun je doen door niet meer emotioneel vast te houden aan de wrok over wat er is gebeurd. Je kiest ervoor om de pijn los te laten. [dit mag in twee alinea’s]

Hulp nodig? Een relatietherapeut in de arm slaan om over dit onderwerp te praten, is geen slecht idee. Hopelijk komen jullie er samen uit en is dit slechts een zwarte bladzijde in jullie geschiedenis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️