Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 6 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Het is geen nieuws dat bepaalde voeding een positief effect kan hebben op je humeur. Zo schreven we al eerder over mood food: bepaalde vitamine hebben namelijk invloed op je humeur, zoals vitamine D. En die kan je ‘gewoon’ uit voeding halen, hoe handig? Maar nu blijkt uit deze studie dat er meer voeding is met bepaalde antidepressieve trekjes.

Voeding met antidepressieve effecten, daar zijn we wel benieuwd naar. Hoe zit dat?

Voeding met antidepressieve effecten

Het afgelopen jaar was geen makkelijk jaar. We zitten al ruim een jaar thuis, komen weinig de deur uit, de horeca en winkels zijn dicht en een vakantie zit er voorlopig niet in. En dat laat zijn sporen achter: steeds meer mensen, en dan met name jongeren, kampen met mentale klachten, blijkt uit onderzoeken.

Het is daarom belangrijk om je te focussen op de dingen die je wél kunt doen, veel tijd buiten doorbrengen, voldoende bewegen én gezond eten. Met een gezond dieet alleen kun je je mentale klachten natuurlijk niet laten verdwijnen, maar andersom is het wel zo dat wanneer je niet lekker in je vel zit, je sneller geneigd bent ongezond te eten.

Meer energie nodig? Eet dan deze voeding

Tekort aan voedingstoffen

Dus waarom geen voeding eten waarvan is bewezen dat het een positief effect kan hebben op je mentale welzijn? De relatie tussen voeding en het risico op het ontwikkelen van een ‘depressieve stemming’, komt waarschijnlijk door verschillende factoren.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een depressieve stemming wordt gelinkt aan een tekort van bepaalde voedingsstoffen, zoals: bepaalde vitaminen B, omega-3-vetzuren, vitamine D, zink en magnesium.

Sommige voedinggstoffen, zoals zink, magnesium en omega-3-vetzuren, kunnen de neuroplasticiteit verbeteren door de reactie die het veroorzaakt in je hersenen. Dit houdt in dat je een grotere veerkracht hebt wanneer je hersenen stress ervaren, wat uiteindelijk weer kan leiden tot minder depressieve gevoelens of stemming.

Feeling moody? Door deze eenvoudige aanpak krijg je een beter humeur

Waar vind je die voedingsstoffen?

Je vindt B-vitaminen in voeding met foliumzuur, pyridoxine (vitamine B6) en methylcobalamine (vitamine B12), en daarvan is dus bekend dat het effectief kan zijn tegen depressieve gevoelens.

Het zijn ‘enzymfactoren’ die betrokken zijn bij neurotransmitters die de gelukshormonen als serotonine, dopamine en noradrenaline reguleren. Oké, maar in welke voeding vind je deze voedingsstoffen dan weer? Denk aan volkoren granen en groene bladgroenten.

En die vind je in deze diëten

Zoals we eerder schreven, is uit onderzoek gebleken dat het Mediterraanse dieet wordt gelinkt aan een kleine kans op een depressieve stemming. Onderzoeken tonen aan dat bij mensen die ‘whole foods’ eten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen en fast food, het risico op depressieve gevoelens vermindert.

Wie het Mediterraans dieet volgt of andere traditionele diëten zoals die in Noorwegen, Japan of China (deze zijn allemaal rijk aan groenten en vis), hebben stuk voor stuk een lager risico (met wel 30 procent!) op het ontwikkelen van depressieve gevoelens.

Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Welke voeding is het beste zijn

Uit een ander onderzoek bleek dat voeding met de hoogste antidepressieve scores ‘tweekleppige’ dieren zijn, zoals mosselen en oesters. Maar ook andere zeevruchten, bladgroenten, orgaanvlees, sla, paprika, broccoli, bloemkool, boerenkool, kool en spruitjes.

Gezond, vers en onbewerkt voedsel eten is natuurlijk altijd aan te raden, maar wanneer je niet lekker in je vel zit, is een gezond dieet met de juiste voedingsstoffen nóg belangrijker. Deze voeding kan namelijk de hersenfuncties verbeteren en zelfs antidepressieve effecten hebben.

Naast de juiste voeding eten, kan je er ook voor kiezen om bepaalde voedingsstoffen uit supplementen te halen waarvan eveneens is bewezen dat ze antidepressieve effecten hebben, zoals omega-3-vetzurem, vitamines B, vitamine D en magnesium!

Kamp je met serieuze mentale problemen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Zo houd je je brein in topconditie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️