Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 25 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze coach deelt 6 tips voor het vinden van zingeving

We hebben bijna allemaal wel die ene droom, een doel of een soort purpose in het leven. Hoe ouder we worden, hoe meer we verstrikt raken in ‘moetjes’ en een negatief denkpatroon. Je droomwerk, wereldreis of gewilde sport prestatie laten we vaak varen omdat we denken dat het niet kan.

Coach Jennifer du Floo denkt daar anders over. Zij leeft volgens het principe ‘alles is mogelijk.’

Dit betekent purpose

Wat is nou een purpose? Dat is een bron van betekenis voor iemand wat actie creëert. Als je nog nooit nagedacht hebt over jouw purpose of doel, kan het lastig zijn om de vraag te beantwoorden wat jij graag wilt doen in het leven. Daarom is een steuntje in de rug geen overbodige luxe.

Jennifer du Floo helpt mensen daarom bij het vinden van hun purpose en dat doet ze met de ‘6 logische niveaus van Bateson’. ” Een inzicht zonder handeling, brengt geen verandering. Als je dus een verandering in je leven wilt, moet je een bepaalde handeling doen om dit te bereiken,’’ aldus Jennifer.

De 6 logische niveaus van Bateson

‘De 6 logische niveaus van Bateson’ werken als een mooi inzicht om verandering te brengen. Ze zijn gebaseerd op werk van Gregoy Batseon, auteur van ‘Steps to an ecology of mind‘. Gregory was antropoloog en betrokken bij de ontwikkeling van communicatie, cultuur en systeemtheorieën.

Hoe kan je je leven meer betekenis geven?

Uiteindelijk heeft Robert Dilts, NLP Coach, een model ontwikkeld op grond van deze theorie, eentje waarmee communiceren, leren en verandering inzichtelijk wordt.

Hij heeft er een piramide-model van gemaakt, onderverdeeld in 6 niveaus. De missie staat hierbij bovenaan. Daarna volgen identiteit, overtuigingen, vaardigheden, gedrag en omgeving.

”De hoogste twee niveaus (missie en identiteit) zijn lastig onder woorden te brengen, het is iets dat je sterk voelt. Het is zo persoonlijk dat het voor iedereen anders is. Niemand is immers hetzelfde als jij en niemand zal dus ook precies dezelfde missie hebben.” vertelt Jennifer.

De andere 4 niveaus (overtuigingen, vaardigheden, gedrag en omgeving) zijn al wat makkelijker onder woorden te brengen.

De functie van elk niveau is dat het de functies eronder aanstuurt. Volgens deze theorie werkt het zo dat wanneer je veranderingen op hoog niveau doorvoert (op identiteit en missie niveau) dit zal leiden tot verandering op de lager niveaus. Op lager niveau veranderingen doorvoeren, kan leiden tot een verandering op hogere niveaus.

Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving

Hoe dat werkt? Je kunt bijvoorbeeld van baan wisselen omdat je je huidige job niet leuk vindt (dus op omgeving niveau) maar als dat niet strookt met je missie, zal er weinig veranderen aan je gevoel.

‘’Als je echter je missie en identiteit op orde hebt, zal je keuzes maken op basis daarvan. De rest van de niveaus zullen dan ook op zijn plek vallen, dit noemen we alignment,’’ vertelt Jennifer.

Zo vind je jouw purpose

Met deze logische niveaus kan je dus inzicht krijgen in jouw manier van denken en handelen. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde overtuigingen hebben waarom je (nog) niet voor je missie durft te gaan of speelt er iets af op het gebied van je gedrag.

Maar, hoe meer verandering je doorvoert op hoog niveau, hoe blijvender het resultaat is. Dat betekent wanneer je jouw purpose helder hebt, je meer focus en richting kan geven aan jouw leven. Jennifer: ”Je purpose wordt je kompas in het leven.”

Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie

Nu komt het leuke gedeelte, want hoe vind je jouw purpose dan? Pak een pen en papier en ga jouw 6 logische niveaus na. Het is belangrijk om hierbij te fantaseren, droom groot en wees vooral niet bang om te falen.

1. Missie

 • Wanneer heeft het leven voor mij zin?
 • Wat motiveert me om mijn doel te behalen?
 • Maakt dit me enthousiast/energiek/vredig

2. Identiteit

 • Wie ben ik?
 • Hoe kijk ik naar mezelf?
 • Wie ben ik als ik mijn missie heb bereikt?

Dit zijn de 20 mooiste en meest inspirerende quotes van Jay Shetty

3. Waarden en overtuigingen

 • Waar geloof ik in?
 • Wat zijn mijn gedachten en overtuigingen?
 • Wat gebeurt er als ik mijn doel/missie niet haal?

4. Vaardigheden

 • Hoe doe ik het?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat kan ik nog leren?https://www.bedrock.nl/griekse-uitdrukking-opa/

5. Gedrag

 • Wat doe ik?
 • Hoe zie ik eruit als ik mijn doel heb bereikt?
 • Welke dingen zeg ik als ik mijn doel heb bereikt?

6. Omgeving

 • Hoe ziet mijn gewenste omgeving eruit?
 • Hoe voel ik mij in deze omgeving?
 • Zijn er nog anderen in de omgeving?

Door deze vragen te beantwoorden, kan je bijvoorbeeld zien welke overtuigingen je nog belemmeren waardoor jij niet vanuit je purpose leeft.

‘’Door meer vanuit je purpose te leven, kan je makkelijker ‘nee’ zeggen tegen dingen die naar niet aan bijdragen. Daarnaast kan je aan de slag met bepaalde overtuigingen die jouw bij je purpose vandaan helpen. Heb je daar hulp bij nodig? Dan help ik je graag,’’ vertelt Jennifer du Floo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️