Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

7 (goede) zaken die Biden direct veranderde sinds hij president is

Het kan je vast niet ontgaan zijn dat er sinds de inauguratie gisteravond een nieuwe Amerikaanse president is, namelijk Joe Biden. Grote opluchting was er te voelen toen Donald Trump het vliegtuig richting Florida instapte (terwijl het toepasselijke lied ‘I did it my way’ van Frank Sinatra werd gedraaid) en officieel president af was. Tot het laatste moment werd er gevreesd voor gekke acties, gezien hij nog beslissingen kon maken. Enfin, Biden is nu president en hij besloot direct een aantal (goede) zaken te veranderen. 

Biden mocht dan nog wel officieel geen president zijn de afgelopen periode, hij heeft niet stil gezeten. Hij heeft namelijk zo hard gewerkt dat hij per direct een aantal belangrijke zaken in gang kon zetten.

De veranderingen van Joe Biden

Dit heeft Biden al ondertekend en veranderd sinds hij president is (sinds gisteravond dus!). Of naja eigenlijk vooral teruggedraaid wat ex-president Trump ooit in gang zette, het gaat met name om de meest omstreden besluiten van zijn voorganger:

Klimaatakkoord

Onder leiding van ex-president Trump stapte de Verenigde Staten uit het Klimaatakkoord van Parijs, een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te tegen te gaan. Biden heeft opdracht gegeven tot de herintreding van de Verenigde Staten tot het klimaatakkoord van Parijs.

WHO

De Verenigde Staten treden eveneens weer toe tot de Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO.

Mexico muur

De bouw van de bekende grensmuur tussen Amerika en Mexico wordt per direct stopgezet.

Ook lezen: Donald Trump is een milieuramp in het Witte Huis: dit kunnen de gevolgen zijn

Olieplan gecanceld

Er was een omstreden plan voor een oliepijpleiding tussen de Verenigde Staten en Canada. Door die plannen trekt Biden nu een streep.

Reisverbod moslimlanden geschrapt

Het reisverbod van moslimlanden naar Amerika gaat grotendeels van tafel.

Corona

Verder gaat Biden zich voor nu vooral storten op de grootste crisis van dit moment: de coronacrisis, die in de VS al meer dan 400.000 levens heeft gekost.

Onder andere wordt de mondkapjesplicht ingevoerd in gebouwen en gebieden die onder de federale overheid vallen en in het openbaar vervoer bij langeafstandsreizen, lezen we in de Volkskrant.

Diverser team dan ooit

Ook kan het je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat Amerika nu voor de eerste keer ooit een vrouwelijke, afro-Amerikaanse vicepresident heeft: Kamala Harris.

Maar het kabinet onder Biden is sowieso diverser dan ooit (hiervoor keek hij naar sekse, afkomst en ervaring):

  • Rachel Levine – een transgender vrouw – werd gekozen als onderminister van Volksgezondheid.
  • Deb Haaland de eerste minister van Binnenlandse zaken van inheemse afkomst.
  • Pete Buttigieg s aangedragen als de nieuwe minister van Transport en is het eerste kabinetslid zijn dat openlijk homoseksueel is.
  • Xavier Becerra is genomineerd als minister van Volksgezondheid. Als zoon van Mexicaanse ouders, zal hij de eerste Latino zijn die deze functie bekleedt, lezen we op NOS.
  • Voor het eerst in de geschiedenis van Amerika zal een zwarte man minister van Defensie worden: Lloyd Austin.
  • Janet Yellen is gekozen als minister van Financiën. Het is daarmee voor het eerst dat een vrouw die functie bekleedt

Hoe de toekomst eruit gaat zien en wat er uiteindelijk écht gaat veranderen, is nog maar afwacht. Maar één ding lijkt in elk geval zeker: heel veel slechter kan het niet meer worden.

To be continued!

Meer Bedrock

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️