Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 4 mrt 2018

Donald Trump jr. bouwt megaproject op laatste stukje Indonesisch regenwoud

Dat Donald Trump lak heeft aan het klimaat en natuur, weten we inmiddels. Dat zijn zoon er hetzelfde over denkt, weten we nu ook. Een van de laatste stukjes maagdelijk regenwoud van Indonesië, op Java, walst de Executive Vice President van het familiebedrijf The Trump Organization plat voor een ordinair megaresort.

‘Geen respect’

De regenwouden van Indonesië worden al jarenlang in ernstige mate bedreigd door de ontginning van land voor landbouwactiviteiten of woningbouw. Ook The Trump Organization is reeds begonnen met bouwen.

Ooit was Java rijkelijk begroeid met tropische regenwouden. Tegenwoordig behoort Java tot een van de dichtstbevolkte eilanden ter wereld en dat is ten koste gegaan van ruim 90 procent van de natuurlijke vegetatie.

Zo moet het vernietigende project van Donald Trump jr. eruit gaan zien

Het gaat om een attractiepark à la Disneyland, dat veel Amerikaanse en andere westerse toeristen moet trekken. Lokale milieuactivisten zijn het erover eens: dit is de definitieve doodsteek voor veel plant- en diersoorten.

“Je bent vrij om zaken te doen, maar je hebt respect voor je buren”, aldus een van de eigenaren van het Nationaal Park. “De bedenkers van dit park hebben dat duidelijk niet.”

Het gebied waar The Trump Organization het megaproject bouwt, is de habitat voor meer dan 2.000 lokale planten, 250 vogelsoorten en verscheidene met uitsterven bedreigde diersoorten als de Javaanse panter, kuifarend en zilvergibbon.

“Het resort is zonder enige twijfel direct en indirect van negatieve invloed op de lokale natuur”, aldus activist Elan Juanda tegen AP. “Je ziet het nu al terug in het gedrag van veel dieren. Dit is funest voor een van de laatste stukjes regenwoud van Indonesië.”

Een van de bedreigde diersoorten is deze zilvergibbon

In de buurt van het attractiepark worden ook meerdere hotels en woningparken gebouwd. Daarnaast is Trump met nog een bouwproject bezig in Indonesië. Ook een resort, maar dan met uitzicht op Pura Tanah Lot, een Balinese tempel aan de westkust van Bali.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Donald Trump jr. bouwt megaproject op laatste stukje Indonesisch regenwoud
Sluiten