Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Plantaardig avondeten voor een gezonder hart: deze studie bewijst het

Wie dierlijke producten skipt in z’n dieet kan dat doen om allerlei redenen. De (negatieve) impact op het klimaat en het (niet zo) welzijn van dieren zijn de meest gehoorde motieven. Maar een andere grote reden om veganistisch te eten en dus dierlijke producten te laten staan, is omwille van je eigen gezondheid. Het eten van vlees en zuivelproducten is namelijk helemaal niet altijd bevordelijk voor je gezondheid, in tegenstelling tot wat men altijd dacht. Neem het hart als voorbeeld.

Al eerder schreven we dat het stoppen van vlees eten een aantal flinke gezondheidsvoordelen kan hebben voor je lichaam. Zo blijkt namelijk dat je met een plantaardig dieet kan zorgen voor een gezonder en beter functionerend hart. Hoe zit dat precies?

Vegan eten en een gezond hart: hoe zit dat?

Het is natuurlijk niets nieuws dat het ene voedsel beter voor je lichaam is dan het andere. Zo zijn sommige groenten een stuk voedzamer en dus gezonder voor je lichaam dan andere groenten. Dat geldt natuurlijk voor voeding in het algemeen al helemaal, zo ook voor voeding die impact heeft op de gezondheid van je hart, zo blijkt uit het recente onderzoek Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Deze onderzoekers ontdekten dat het eten van dierlijke eiwitten en lage kwaliteit koolhydraten (ook wel snelle koolhydraten genoemd) tijdens het avondeten een minder goede invloed heeft op de gezondheid van het hart dan wanneer je dit zou eten tijdens het ontbijt.

Bestaat er echt zoiets als zware botten hebben?

De onderzoekers wilden erachter komen hoe en op welke manier het avondeten invloed kan hebben op de gezondheid van je hart. Een gezond hart is immers ontzettend belangrijk, voor een gezond en gelukkig leven, helemaal gezien hoeveel mensen kampen (op latere leeftijd) met hartkwalen.

Geen slecht idee dus om te weten hoe je de gezondheid van je hart positief zou kunnen beïnvloeden simpelweg door middel van voeding. It’s cliché but true: voorkomen is immers beter dan genezen.

Hoe avondeten invloed heeft op je gezondheid

Men zegt niet voor niets dat je lichaam je tempel is: alles wat je in je lichaam stopt, heeft uiteindelijk effect op je lichaam, hoe je je voelt en hoe het functioneert.

De meesten van ons weten heus wel dat je voeding invloed heeft op je algemene gezondheid, maar omdat je dat niet altijd direct merkt (hoewel een suikerpiek en dip niet mis is), voelt het eten dat ‘s avonds op je bord ligt soms meer aan als een maal om je honger te stillen, dan dat je denkt aan de gevolgen die het op de lange termijn voor je heeft.

De resultaten van dit onderzoek bewijzen maar weer eens dat je voeding ontzettend bepalend is voor je gezondheid en dus je levenskwaliteit.

https://www.bedrock.nl/gezond-eten-niet-altijd-genoeg/

De onderzoekers van deze studie bekeken de gegevens van wel 28.000 volwassenen uit de Verenigde Staten die meededen aan the National Health and Nutrition Examination Survey. De deelnemers schreven onder andere op wat ze aten tijdens het ontbijt en avondeten. Vervolgens werd er uitvoerig gekeken naar de link tussen hart- en vaatziekten en het eten van bepaalde vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook keken ze wanneer de deelnemers deze voedingstoffen aten. Wat bleek?

Plant based diet it is

Toen de onderzoekers keken naar een lager risico op hart- en vaatziekten vonden ze een duidelijk verband met plantaardige maaltijden. Het ging om een lager risico op hart- en vaartziekten van wel 10 procent om precies te zijn.

Het ging dan om plantaardige maaltijden waarin gezonde koolhydraten (dus geen snelle koolhydraten zoals wit brood, witte pasta maar juist koolhydraten uit fruit, groenten of volkorengraanproducten) en onverzadigde vetten zaten. Het is natuurlijk geen verrassing dat ongezond eten niet bevordelijk is voor de gezondheid van je lichaam, maar het is zeker interessant te weten dat niet alleen de inname van je voedingstoffen belangrijk is, maar ook wanneer je de maaltijd eet.

“We ontdekten dat het eten van vlees en geraffineerde koolhydraten als ontbijt in plaats van avondeten geassocieerd is met een lager risico op hart- en vaatziekten,” aldus onderzoeker Ying Li.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Dus, wat betekent dat in praktijk?

Oké, de koolhydraten en vetten die je eet, hebben dus invloed het risico op hart- en vaatziekten. Maar wat houdt dat in de praktijk in?

Het komt er in het kort op neer dat als je het risico op hart- en vaatziekten op een relatief simpele manier wilt verminderen, je dat simpelweg kan doen door je avondeten af en toe af te wisselen voor heerlijk vegan maaltijd. Zie je nu een zielige, karige salade voor je? Dat is nergens voor nodig, want plantaardig eten is ontzettend lekker, voedzaam, kleurrijk en yes: gezond (meestal dan!).

Denk bijvoorbeeld aan deze heerlijke vegan Aziatische gerechten, Baingan bharta (puree van rokerige aubergines), gewokte groene groenten met tempeh en rijstnoedels of dit overheerlijke recept voor Mexicaanse vegan fajita’s.

Wil je af en toe vlees of geraffineerde koolhydraten eten? Eet dat dan het liefst in de ochtend, dan nog laat in de avond.

Kind kan de was doen, toch? Vind je vegan koken toch nog lastig? We delen 7 belangrijke tips voor beginnende vegans.

5 makkelijke tips om meer groente in je gerechten te verwerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️