Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 1 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zó haal je de seksuele druk van de ketel op Valentijnsdag volgens een sekstherapeut

Februari is begonnen en dus vliegen de advertenties voor sexy lingerie en seksspeeltjes je om de oren. Ging het vroeger nog om een bos bloemen of een kaart met een lieve tekst, tegenwoordig lijkt het nog maar om een ding te draaien: seks. De druk om hot & steamy seks te hebben op Valentijnsdag is dan ook vrij hoog. Is zonder orgasme je Valentijnsdag niet geslaagd? Natuurlijk niet! Sekstherapeute Melinda DeSeta geeft tips hoe je met deze druk op Valentijnsdag kan omgaan.

Waarom is de druk om amazing seks te hebben op Valentijnsdag zo groot en hoe kun je daar het beste mee omgaan? Een sekstherapeut geeft tips.

Ben je al op zoek naar een sexy lingerie setje om je lover mee te verrassen of vind je Valentijnsdag maar commerciële onzin? Of je nou team romanticus of team commerciële onzin bent, je ontkomt niet aan de reclames voor lingerie, seksspeeltjes of een hotelovernachting. Leuk om je partner mee te verrassen, maar allemaal vrij suggestief en op één doel gericht: seks hebben.

Hoge verwachtingen leidt af van genot

Al deze marketingacties verhogen de druk om op Valentijnsdag spetterende seks te hebben. Volgens psycholoog en sekstherapeut Melinda DeSeta zorgt dit onnodig voor hoge verwachtingen van seks, waardoor het doel van seks afneemt: fysiek en emotioneel genot.

DeSeta roept daarom op Psychologytoday op om op een andere manier naar Valentijnsdag te kijken. Het is volgens de psycholoog de perfecte dag om meer te leren over je seksualiteit en lichaam in de breedste zin van het woord.

‘Laat Valentijnsdag een uitnodiging zijn om over je lichaam te leren, je seksuele kant te omarmen, plezier te hebben en jezelf en je partner emotioneel en fysiek te empoweren’, schrijft de sekstherapeute. Hoe je dat doet? DeSeta geeft tips voor een sexy maar ontspannen Valentijnsdag.

4 tips om de seksuele druk te overwinnen op Valentijnsdag

Zo heb je een ontspannen en fun Valentijnsdag.

1. Doe iets waardoor je in de ochtend sexy en krachtig voelt

Om het verlangen naar seks te hebben, moeten we ons van binnen en buiten sexy voelen, legt DeSeta uit. Je kunt dit verlangen aanwakkeren door de dag goed te beginnen door voor jezelf een sexy lingerie setje naar je werk te dragen. Door een setje aan te trekken waar jij je mooi en krachtig voelt, word je meer zelfverzekerd. Je brengt jezelf wat meer in de mood om seksueel actief te worden.

Dit betekent natuurlijk niet dat je ook daadwerkelijk seks móet hebben op Valentijnsdag. Je kunt ook een leuke avond hebben met je lief door te zoenen, knuffelen of een intiem gesprek over jullie seksuele verlangens te hebben. Andere ideeën van DeSeta om je seksuele verlangens te stimuleren:

  • Begin de dag met een work-out om endorfines aan te maken.
  • Luister naar muziek waardoor je emotioneel empowered voelt. Of dat voor jou nou Beyoncé of Taylor Swift is: rock die playlist!
  • Doe kegel-oefeningen tijdens een online meeting.
  • Stuur een lief of uitdagend appje naar je partner en vertel wat je aantrekkelijk vindt aan hem of haar.

2. Het doel van seks is fysiek en emotioneel genot, niet een orgasme

Dit belangrijke punt wil de sekstherapeut nogmaals benadrukken: ‘Het doel van seks is genot. Veel mensen hebben het gevoel dat ze een orgasme nodig hebben om aan hun partner te bewijzen dat ze van hun seksleven genieten.

Deze druk leidt ons af van mentaal verbonden en in contact zijn met ons lichaam. De beste manier om van seks te genieten, is door je fysiek en emotioneel ontspannen te voelen’. Amen!

3. Creëer seksuele spanning (maar niet op de bekende manier)

Een goed seksleven begint met het kunnen opbouwen en behouden van seksuele spanning. Belangrijk is hierbij om te weten wat je partner aantrekkelijk vindt buiten de slaapkamer.Ga hierover eens met elkaar in gesprek.

Love green! De duurzame Valentijns Gift Guide

Het zal je verbazen welke dingen iemand opwindt, hebben vaak niks met seks te maken. Dit kan zijn samen sporten, als je enthousiast vertelt over een leuke werkdag of als je in je element bent met een hobby zoals koken, schilderen of fotograferen.

4. Gebruik Valentijnsdag niet om iets nieuws te proberen

Laat je niet meeslepen in de gekte om met handboeien, zweepjes en vibrerende eieren aan de slag gaan als jullie nog nooit eerder zoiets hebben gedaan. In je hoofd ben je dan misschien een kinky bondage meesteres, in de werkelijkheid lukt het knopen van de touwen niet zo sensueel als je wilt of vind je partner een zweepje maar niks.

Als je iets nieuws wilt proberen, go for it, maar misschien niet op Valentijnsdag. Het verhoogt nog meer de druk en maakt je verwachtingen sky high. Volgens DeSeta is het geen slecht idee om in oude gewoonten te vervallen in de slaapkamer op Valentijnsdag. Het zijn niet voor niets jullie favoriete standjes geworden toch?

Ingekakt seksleven? Met deze bewezen sensate focus methode blaas je het weer nieuw leven in

Dus of je nu een partner hebt of single bent laat Valentijnsdag een motiverende feestdag zijn om je sexy en verbonden met je lijf te voelen. Om te ontdekken wat jij lekker en opwindend vindt. De beste manier om fijne seks met jezelf of je lief te hebben, is immers door dondersgoed te weten wat je zelf lekker vindt. Happy valentine’s day!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️