Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Ingekakt seksleven? Met deze bewezen sensate focus methode blaas je het weer nieuw leven in

Als je langer een relatie hebt, weet je hoe het zit: soms zijn er perioden dat je veel seks hebt, maar soms ook niet. Het lastige is vaak: hoe ga je van een periode waarin je geen seks hebt terug naar weer regelmatig vrijen met elkaar? Het kan best lastig zijn en hoe langer je het niet aandurft om een move te maken, hoe meer beladen het wordt. Klaar om iets nieuws te proberen? Met de sensate focus methode zorg je ervoor dat jullie het weer vaker met plezier gaan doen.

Hoe langer je geen seks hebt met je partner in een vaste relatie, hoe moeilijker het wordt om toenadering te zoeken. Herken je dit? Volgens de wetenschap hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn, read and learn.

Ingedut seksleven

Impotentie, bang zijn om afgewezen te worden of awkwardness bij het uitspreken van een fantasie: er kunnen allerlei redenen zijn waarom jullie al een tijd geen seks meer hebben gehad.

Het lastige is dat als je eenmaal een keer bent afgewezen bij het maken van een move, dit ervoor zorgt dat je het minder snel nog een keer gaat proberen. En als je partner ook geen aanstalten maakt, dan schiet het niet op.

De 6 signalen dat je seksueel misschien niet helemaal happy bent

Praten over waarom jullie geen seks hebben is vaak een onderwerp dat wordt vermeden of waar we zenuwachtig of verlegen van worden. Hierdoor wordt het alleen maar erger. Een gebrek aan fysiek contact verstoort het gevoel van intimiteit samen en vertrouwen in elkaar. Je krijgt opeens gedachtes als: zou hij of zij misschien een ander hebben en vreemdgaan?

Sensate focus oefeningen

Volgens de wetenschap is er een bewezen techniek hoe je weer meer zin in seks kan krijgen en allebei vaker het initiatief gaat nemen. Onderzoekers Masters & Johnson pionierde met de sensate focus techniek in 1980.

Volgens de sensate focus oefeningen bouw je langzaam weer de spanning op net als in het begin van de relatie door regels te stellen aan wat jullie voor intimiteit die dag mogen hebben.

Zo blaas je seksleven nieuw leven in

Tried and tested door seksonderzoekers Masters & Johnson.

Stap 1: Stop met het proberen van seks te hebben

Het idee hierachter is dat angst en verwachtingen de belangrijkste redenen zijn wat goede seks tegenhoudt. Daarom is het belangrijk om spanningen en verwachtingen te verminderen. Hierdoor ga je helemaal terug naar het begin van seksuele intimiteit van jullie relatie.

Stap 2: Zoenen

Als je een tijdje niet hebt gefocust op dat jullie geen seks meer hebben gehad, begin dan eens met zoenen en spreek met elkaar van tevoren af dat jullie het alleen bij zoenen houden. Je mag zo gepassioneerd en lang zoenen als je wilt, maar niks meer dan dat is toegestaan.

Wat is tantra nou eigenlijk echt (en nee het draait niet alleen om seks)?

Dit brengt je weer terug naar de eerste date met je lief. Dat je elkaar zoent en wel verder wilt gaan, maar het niet doet, omdat het jammer is om alles in één keer te doen en je elkaar rustig beter wilt leren kennen. En alleen al het idee dat je geen seks mag hebben kan zorgen voor meer opwinding.

Stap 3: Zoenen en voelen

Op de volgende avond mag je elkaar zoenen en aanraken, maar niet meer dan dat. Aanraken mag dus wel, maar belangrijks side note: niet op elkaars genitaliën of borsten, dat is voor de volgende keer! Zo bouwt de spanning zich nog verder op.

Stap 4: Het hele lichaam voelen

Waarschijnlijk word je bij de gedachten aan de volgende avond al behoorlijk opgewonden. Je mag elkaar strelen, aanraken en zoenen op alle plekken van het lichaam, maar jullie houden je kleren aan en hebben nog geen orale seks of penetratie.

Stap 5: Seks zonder orgasme

Bij de één na laatste stap van de sensate focus methode mag je seks hebben hoe je wilt: penetratie, orale bevrediging of wat je dan ook lekker vindt, maar zonder verwachtingen of orgasme.

Dit brengt je misschien terug naar de allereerste keren dat je seks had als puber of jongvolwassene en ook nog niet klaarkwam. Dit doe je een aantal avonden tot je bij de laatste stap aan belandt.

Stap 6: Seks met orgasme

En dan is daar de ontlading om eindelijk all the way mogen te gaan en allebei een orgasme te hebben. Het uitstellen en langzaam opwekken van het verlangen hiernaar, zorgt ervoor dat jullie terug zijn bij jullie oude seksdrive zijn.

Lukt het niet om meteen weer helemaal jullie seksdrive op te pakken? Ga dan een stap terug in het stappenplan. Het is niet nodig om het plan achtereenvolgens in één week tijd af te lopen. Neem er de tijd voor. Jullie hebben al zo lang geen seks gehad, een paar dagen of weken extra kan er ook wel bij en de kans is groter dat jullie seks-experiment slaagt.

Lange relatie en seks? Goedele Liekens pleit voor ‘Bambiseks’, maar wat is dat?

Dus is jullie seksleven ingedut en vind je het lastig om de eerste stap te zetten om het weer op te pakken? Stuur dit artikel door naar je lief en besluit samen dit seks-experiment aan te gaan. Thank Masters & Johnson later!

Wil je meer weten over wetenschappelijke bewezen theorieën om je seksleven op te spicen? Lees dan het boek ‘How to think more about seks‘ van School of Life.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️