Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 22 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Een pleidooi om vaker seks te hebben (spoiler: het is gezond + 7 andere redenen!)

Best vreemd eigenlijk dat we altijd een beetje giechelig doen over seks. Op het hebben van seks (in een relatie of als vrijgezel, veel of juist weinig, op welke manier je het fijn vindt of juist niet), rust anno 2023 nog stééds een taboe. En dat terwijl seks juist ontzettend gezond is, de reden is dat jij dit kunt lezen en dé ultieme manier van verbinden is.

Daarom delen we 8 redenen om vaker te seksen , ondersteund door de wetenschap.

Met andere woorden: een pleidooi om vaker seks te hebben!

Seks is gezond

Waar de één graag het liefst elke dag het bed induikt, hoeft het van de ander juist helemaal niet zo vaak. Een libido hangt van veel verschillende factoren af en er bestaat daarin niet zo iets als goed als goed of fout. Toch heeft het, al helemaal als je een relatie hebt, heel wat voordelen laat de wetenschap zien.

Kort gezegd kan seksueel actief zijn voor allerlei positieve processen zorgen, zoals een lage bloeddruk, minder stress, meer intimiteit en het zelfs zou het resulteren tot minder scheidingen.

Redenen om meer seks te hebben

Natuurlijk betekent seks voor iedereen iets anders en kun je een geweldig seksleven hebben ook al heb je eens per maand seks. Frequentie zegt immers niets over de kwaliteit of waarde die jij aan ‘de daad’ hangt.

Hoewel een relatie prima kan bestaan met weinig tot geen seks (mits beide partijen daar tevreden mee zijn), kleven er toch heel wat voordelen aan regelmatig van bil gaan..

Zorgt voor verbinding

Tijdens de seks maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan waarvan het bewezen is dat het de intimiteit bevordert. Een mooie reden om vaker seks te hebben, toch?

Goed voor je zelfvertrouwen

Onderzoek laat zien dat seksen je zelfvertrouwen een flinke boost kan geven, en gevoelens als onzekerheid juist kan verminderen. Niet voor niets dat je na het vrijen de bekende ‘seks glow‘ hebt en straalt!

Het maakt gelukkig

Volgens een onderzoek uit 2015 in China blijkt dat goede seks (met consent) gelukkiger maakt! Als dat geen goede reden is…

Seks zorgt voor minder stress

Als je in het dagelijks leven veel stress ervaart, zal je libido vanzelf minder worden. Toch kan vrijen , je stresslevels juist verminderen, zo laat onderzoek zien. Er worden dan namelijk eventjes minder stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt, en dus meer van het knuffelhormoon oxytocine.

Het zorgt voor een betere nachtrust

Krijg je tijdens de vrijpartij een orgasme, dan maakt je lichaam het hormoon prolactine aan waardoor wanneer je erna makkelijker in slaap valt.

Het maakt fit

Bovendien draagt het hebben van een actief seksleven bij aan je algehele fitheid, zo laat dit onderzoek zien. Je ontwikkelt meer spieren en werkt aan je uithoudingsvermogen.

Het is goed voor je hersenfuncties

Onderzoek gedaan bij ratten liet zien dat regelmatig seks hebben, zorgt voor betere cognitieve hersenfuncties en de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Het is goed voor je immuunsysteem

Ook draagt seksueel actief zijn bij aan een gezond immuunsysteem, laat deze studie zien. Het helpt de kans op verkoudheid of griep verkleinen.

Al met al voldoende redenen om meer seks te hebben. Mits je dat wilt natuurlijk!

Seks verschilt altijd

Hoeveel of hoevaak seks in jouw relatie ideaal is, bepalen jullie natuurlijk helemaal zelf. Of je kinderen hebt, hoe oud je bent (want: hormonen), stress en je gezondheid spelen immers allemaal mee in je libido.

Daarom geldt, zoals met veel zaken, dat communicatie essentieel is om een gezonde relatie te onderhouden. Mét of zonder een vrijpartij. Je kunt ook intiem zijn zonder seks te hebben, zoals knuffelen of handen vast houden voor als je even geen seks wilt of kunt hebben.

11 dingen die je als koppel kunt doen om de relatie levendig te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️