Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 6 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben je een echte stresskip? 6 tips om stressbestendiger te worden

Ben jij een ware stresskip? Join the club! Zo’n negen op de tien Nederlanders ervaart bijna dagelijks stress, zo blijkt. Nu is een beetje stress helemaal niet zo erg (sterker nog: het maakt je alerter), maar wanneer de stress aanhoudt, kun je er flink veel last van ervaren.

Zowel mentaal als fysiek. Daarom delen we deze zes essentiële tips om stressbestendiger te worden.

Waar de één uitstekend tegen wat stress kan, schiet de ander nu eenmaal veel sneller in de stress als plannen veranderen of als er iets misgaat. Gelukkig zijn er wat handige manieren om stressbestendiger te worden.

Stressbestendiger worden

Met deze tips leer je met stress omgaan als een sterke leeuw in plaats van een bange gazelle!

Ontdek je stressreactie

Iedereen heeft een andere, natuurlijke reactie op stress: ofwel de flight or fight mode. Onderzoek welke reactie jij hebt wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt. Weten hoe je reageert op stress is de eerste stap in beter met stress leren omgaan.

Jouw stressreactie helpt je

Nu je weet of jij bevriest (conflict vermijdt bijvoorbeeld) wanneer je in een stressvolle situatie belandt of juist in de actiemodus schiet, is het belangrijk om te beseffen dat – welke reactie jij automatisch ook krijgt – het je helpt.

Stond er eeuwen geleden een Sabeltandtijger voor je neus, dan moest je óf vechten en rennen (waarschijnlijk die laatste) óf muis stilstaan zodat de tijger je niet zag. Welke reactie ook hebt: hij is er om je te helpen. Je hoeft ‘m dus niet af te keuren, maar mag ‘m vriendelijk verwelkomen.

Weten dat stress ervaren gezond is (het kan je leven immers redden), kan helpen om minder stress te ervaren over het feit dat je hart sneller begint te kloppen en je mond droog wordt.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Ervaar je stress en kom je er in je eentje even niet uit? Weet dan dat het oké is om aan je omgeving om hulp te vragen. Zo worden de lasten gedeeld en zal je vanzelf minder gestrest worden.

Weet dat stress tijdelijk is

Wanneer er zich een stressvolle situatie voordoet, voelt het alsof de wereld stilstaat en elk moment in elkaar kan storten. Achteraf blijkt het allemaal altijd best wel mee te vallen.

Adem daarom even diep in en uit, en herinner jezelf eraan dat de stress zo weer voorbij is.

Beweeg je stressbestendiger

Sporten is voor zoveel dingen goed (zowel fysiek als mentaal) dat je eigenlijk haast geen excuus hebt, om niet iedere dag tenminste dertig minuten te bewegen.

Natuurlijk leven we het liefst met de 80/20-regel en is het helemaal prima als je af en toe een dag overslaat. Regelmatig bewegen is dé ideale manier om je stress beter te kunnen reguleren.

Ontspan (maar, écht)

Ontspannen; het klinkt misschien simpel maar toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ervaar jij regelmatig stress en ben je veel gespannen? Zorg dan dat je óók regelmatig rust neemt zodat je stressbestendiger wordt.

Dat is essentieel om mentaal veerkrachtig te blijven. Vind je het moeilijk om te ontspannen? Maak er dan een prioriteit van en plan het zo nodig in in je agenda. Relax!

Onthoud: voorkomen is altijd beter dan genezen. Ervaar jij dagelijks veel stress, dan is het waarschijnlijk een goed idee om na te gaan waar je zoveel stress van ervaart en te onderzoeken hoe je dat simpelweg kunt verminderen.

17 manieren om je dagelijkse stresslevel te verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️