Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

17 manieren om je dagelijkse stresslevel te verminderen

Met alle prikkels die we op een dag krijgen, ervaren we meer stress dan vroeger. Of zijn we er nu bewuster van? Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. We willen héél veel, staan altijd aan, maar hebben ook diverse meditatielessen en yoga-oefeningen binnen handbereik. Bijna alles is online te vinden. Maakt dat ons stresslevel niet juist hoger? Omdat we al zoveel willen, proberen we vaak meerdere dingen tegelijk te doen. Dit maakt het steeds moeilijker om te ontspannen.

Het stresslevel mag wel naar beneden op zo’n dag, maar hoe? BEDROCK deelt 20 tips om meer ontspannen momenten op een dag in te bouwen.

Zo verminder je je dagelijkse stresslevel

1. Herken en erken je stresslevel

We hebben altijd wel stressvolle momenten, dus maak het niet erger dan het is, tenzij je echt lichamelijke klachten ervaart. Schrijf dan op waar je precies over piekert en probeer er niet in te blijven hangen. Juist omdat je je bewustzijn gedurende een dag vergroot, vallen de stressmomenten meer op.

2. Begin de dag met thee in plaats van koffie

In groene thee zit theïne, maar de ‘rush‘ is vele malen kleiner (of zelfs niet aanwezig) dan het gevoel dat koffie geeft. Kruidenthee is natuurlijk helemaal een goede keus: het hydrateert en is minder saai dan water. Over water gesproken: zet een kan gevuld met water naast je bakkie thee. Op deze manier blijft je vochtbalans optimaal en plas je de gifstoffen uit je lichaam.

Kamille is een rustgevend kruid dat kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Ook lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen.

3. Ga naar buiten!

Als het weer meezit, loop dan even buiten. Zo’n twintig minuten. Elke dag.

4. Begin je ochtend – naast thee – met het opschrijven van je intenties voor die dag

Zo weet je zeker dat je niet achter de feiten aanloopt en ben je productiever dan ooit. Daarbij zijn je intenties altijd positief (immers, niemand schrijft op ‘ik ga me vandaag misdragen’), dus dat is lekker je dag beginnen.

5. Ademwerk

Er zijn diverse ademhalingstechnieken die stress aanzienlijk kunnen verminderen. Je ademhaling wordt sneller en hoger als je stress ervaart. Het is de kunst om deze weer te vertragen. Op BEDROCK deelde wij eerder een simpele ademhalingsoefening voor meer rust. Adem twee seconden lang diep in door je neus met je hand op je buik, houd je adem even vast en adem in vier seconden uit. Het gaat er hierbij vooral om dat de uitademing langer is dan de inademing.

6. Steek een geurkaars of wierook aan

Nu snappen we dat dit op kantoor niet altijd mogelijk is, maar door ‘s ochtends een kaars of wierook te branden, creëer je rust.

7. Dans!

Of zing. Al met al: beweeg! Zet je favoriete muziek op en laat je vijf minuten helemaal gaan. Misschien niet iedere dag, maar probeer het als je jezelf eraan herinnert.

8. Van douchen knap je op

Soms spoel je je zorgen letterlijk en figuurlijk van je af als je onder de douche staat. Je hoeft niet lang te douchen om je frisser te voelen, maar het werkt wel.

9. Maak een nieuw recept

Die curry en groenten uit de oven, die ken je nu wel. Zoek op een gezond recept wat je nog nooit gemaakt hebt. Culy deelt dagelijks nieuwe recepten waar je blij van wordt!

10. Houd een dagboek bij

Een doelenboek. Je doelen en dromen veranderen iedere dag. Schrijf ze op en werk ze bij. Ook niet onbelangrijk: je angsten en je valkuilen onder ogen komen.

11. Stretch voordat je naar bed gaat

Intensief sporten is misschien geen goed idee, want je hartslag gaat omhoog, maar de stress eruit stretchen is echt top.

12. Heb seks om je stresslevel te verminderen

Gaat je hartslag ook van omhoog, maar is toch beter dan een rondje hardlopen. Orgasmes werken ontspannend en ze verbeteren je bloedsomloop.

13. Powernaps doen wonderen

Door het thuiswerken is een powernap voor veel mensen stukken toegankelijker geworden. Ga in je pauze twintig minuten liggen en je kunt er weer tegenaan.

14. Las tijd voor jezelf in

Iedereen kan op een dag minimaal een uurtje vrijmaken voor zichzelf. Tijd om te mediteren, lezen, of een beauty-ritueel uit te voeren. Soms is in je eentje thee drinken al voldoende om op te laden. Als je maar NIET op je telefoon zit.

15. Maak je omgeving schoon

Dus je huis, maar dit kan ook je bureau zijn. Een rustige omgeving, geeft rust in het hoofd.

16. Verdiep je in iets wat je interessant vindt

Zo’n half uur per dag. Wil je je cooking skills verbeteren? Lees een kookboek. Hoe communiceer je op een efficiënte manier? Haal er een zelfhulpboek bij. We verdrinken in de dingen die we ‘moeten’ doen op een dag, maar het is ook belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Daar worden mensen gelukkiger van.

17. Geef iemand een compliment

Een collega, je lief of je buurvrouw die je op straat tegenkomt. Wel gemeend natuurlijk, maar het geeft zowel hem/haar als jou een goed gevoel en kan daardoor je stresslevel verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️