Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 23 sep 2023
Leestijd: 7 minuten

Wat is de orgaanklok? Leven op het ritme van je lichaam en emoties

Het lichaam werkt volgens de Chinese leer met een energetische klok, ook wel orgaanklok of meridiaanklok genoemd. In feite is het niets anders dan je bioritme en dit is natuurlijk al duizenden jaren oud.

Veel mensen hebben alleen niet door hoe groot de impact van de orgaanklok kan zijn. Het beïnvloedt niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je energielevels en emoties.

Als de orgaanklok niet goed tikt, ben je vermoeid, slaap je slechter en heb je minder energie. Om nog maar niet te spreken over ziek zijn of depressieve gevoelens.

De orgaanklok volgt het ritme van jouw organen

In de Chinese leer spelen meridianen en orgaansystemen een belangrijke rol. De orgaanklok wordt hierbij opgedeeld in twaalf blokken van ieder twee uur, waarin een bepaald meridiaan/orgaan het actiefst is.

De energie is tijdens deze twee uur optimaal en dat maakt het orgaan het meest actief. Laten we het hart als voorbeeld nemen, dit orgaan heeft tussen 11.00 en 13.00 de meeste energie. Dat betekent ook dat het hart een etmaal (twaalf uur later) juist minder energie heeft en in ruststand verkeert.

Dit wetende: wat kun je hiervan leren?

Je leven zo inrichten dat je leeft volgens het ritme van de orgaanklok, is vrij complex. Als je naar je hart zou luisteren, zou je tussen 11.00 en 13.00 op zoek gaan naar verbinding.

Je stelt je hart open voor anderen, maar ook voor jezelf. In de praktijk ben je vaak aan het werk, zit je meer in je hoofd dan in je hart en heb je wel contacten, maar is dit vooral met collega’s en werkrelaties.

Biologisch ritme

In harmonie leven met ons biologisch ritme, de orgaanklok, is goed voor iedereen. De hele dag door stroomt er Chi (ook wel levenskracht) door ons lichaam. Deze energie piekt dus voor verschillende organen op anderen momenten. Op deze momenten zijn de organen actiever.

Fysiek merk je dit aan een soepelere spijsvertering (de darmen en de maag) of ontgiften (de lever). Soms is het makkelijk om jouw lichaam te ondersteunen. Als je weet dat de maag tussen 07.00 tot 09.00 uur optimaal functioneert, is het verstandig om dan een stevig ontbijt te nuttigen. Precies twaalf uur later, tussen 19.00 en 21.00 doe je er goed aan om niks te eten en de maag rust te gunnen.

De gevolgen van de energiepieken in het lichaam zijn overigens niet alleen lichamelijk voelbaar.

Organen zijn een opslagplaats voor emoties

In onze organen liggen namelijk emoties opgeslagen. Als je op het tijdstip van het desbetreffende orgaan intensere emoties ervaart, dan kan het zijn dat het orgaan last heeft van een energieblokkade en dus ook minder goed kan opladen. Laten we de orgaanklok in kaart brengen zodat je een beter beeld krijgt over wat jij zelf kan doen.

Longen

03.00 tot 05.00 uur

Ademhaling heb je te danken aan de longen en dit is onmisbaar voor levensenergie en verbinding. De longen hebben verdriet als emotie en als je veel onverwerkte emoties hebt, is de kans groter dat je rond dit tijdstip standaard wakker wordt. Een ademhalingsoefening kan dan helpen om te kalmeren.

Rusten doen de longen tussen 17.00 en 19.00.

Dikke darm

05.00 tot 07.00 uur

De dikke darm wordt ook wel het tweede brein genoemd en staat voor verteren van voedsel, maar ook gevoelens. De energie die past bij de dikke darm is loslaten wat niet meer nodig is.

Moeite met loslaten? Dan kan het zijn dat de energie in de darmen stagneert. Dit kan ook zorgen voor schuldgevoelens en neerslachtige gevoelens. Tussen 17.00 en 19.00 uur rust de dikke darm.

Orgaanklok: dit zijn de actieve- en rustfases

Maag

07.00 tot 09.00 uur

Tussen zeven en negen is de functie van de maag op z’n best. Een stevig ontbijt is daarom geen overbodige luxe met het oog op de orgaanklok. In de Chinese leer wordt hiermee een warme maaltijd bedoeld. Het is niet voor niks dat ze zeggen: ontbijt als een koning en dineer als een bedelaar. Probeer tussen 19.00 tot 21.00 uur niet tot weinig te eten, want dan rust de maag.

Milt

Actief: 09.00 tot 11.00 uur (rustfase vd Driewarmer)

Na je ontbijt is je lichaam druk bezig met het opnemen van voedingsstoffen. Dit is de beste tijd van de dag om aan het werk te gaan of te studeren. De milt staat namelijk voor je intellect. Je kunt nu helder denken en ingewikkelde materie neem je nu goed op.
Emoties die bij de milt horen zijn weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Dit maakt je jaloers. De rustperiode is van 21.00 tot 23.00 uur.

Hart

11.00 uur tot 13.00 uur

Jouw hart openstellen lukt het makkelijkste midden op de dag. Dit is niet het meest handige moment.

Als het even kan, neem dan rust in de vorm van een lange lunchbreak. Bij het hart horen gelukkige emoties. Tussen 23.00 en 01.00 uur heeft het hart rust op energetisch niveau. Blijf rondom dit tijdstip dan ook vooral kalm.

Dunne darm

13.00 uur tot 15.00 uur

Wat je voor dit tijdstip hebt gegeten tijdens de lunch, kan nu goed worden verteerd. Dit proces kun je stimuleren door te bewegen. Maak een wandeling, doe wat stretchoefeningen en voer rond dit tijdstip ook je meest ingewikkelde werkzaamheden uit. Daar heb je nu de energie voor! De emotie die past bij de dunne darm is onzekerheid en tussen 01.00 en 03.00 uur is dit orgaan gekalmeerd.

Blaas

15.00 uur tot 17.00 uur

Drink je weinig of krijg je te weinig zout binnen? Dan is de kans groot dat je tussen 15.00 en 17.00 uur last krijgt van een middagdip, omdat je de energie van de blaas niet goed gevoed hebt. Wanneer de energie van de blaas uit balans is, raak je sneller geïrriteerd. De blaas rust tussen 03.00 en 05.00 uur.

Nieren

17.00 uur tot 19.00 uur

Op het moment dat de nieren actief zijn, kunnen ze wel wat extra energie gebruiken. Rond dit tijdstip kun je het beste jouw laatste maaltijd nuttigen.

Als de energie in de nieren verstoord is, kun je angstig worden. Van 05.00 tot 07.00 uur hebben de nieren de minst energie.

Bloedsomloop

19.00 uur tot 21.00 uur

De bloedsomloop wordt ook wel omgeschreven als het kringloopmeridiaan en het beschermt je hart tegen emotionele spanningen. Het is een filter voor emoties.

Als je wil mediteren, doe het dan rond dit tijdstip, dan profiteer je er het meeste van. Mentale inspanning of fysieke inspanning kun je beter achterwege laten. Het is het moment van de dag om emoties toe te laten en om deze te verwerken. Tussen 07.00 uur en 09.00 uur rust dit systeem en kun jij dus het tegenovergestelde doen: een work-out bijvoorbeeld.

Driewarmer

21.00 uur tot 23.00 uur

De Driewarmer is geen orgaan, maar een energetisch systeem dat het evenwicht in je lichaam bewaart. Op dit moment van de dag is het tijd voor ontspanning om je klaar te maken voor een goede nachtrust. Als je niet goed voor jezelf zorgt raak je letterlijk en figuurlijk uit balans. Tussen 9.00 uur tot 11.00 uur is de driewarmer het minst actief en maar goed ook, want jij bent druk en aan de dag begonnen.

Galblaas

23.00 uur tot 01.00 uur

De galblaas staat voor het maken van keuzes. Om dit goed te kunnen doen, is je nachtrust belangrijk. Het uurtje slaap voor twaalf uur telt daarom dubbel! Moeite met slapen? Vermijd cafeïne houdende dranken of alcohol voor het slapengaan. Probeer voor het slapengaan je hoofd leeg te maken en oordelen over jezelf of over anderen los te laten.
De galblaas heeft tussen 11.00 uur tot 13.00 uur een rustfase.

Lever

01.00 uur tot 03.00 uur

Middenin de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Jouw nachtrust is tijdens deze uren enorm waardevol en probeer dan ook echt te slapen. Het lichaam kan zich dan beter ontdoen van gifstoffen, maar ook van ongewenste en opgekropte emoties.

Wanneer de energie van de lever verstoord is, merk je dit aan een slechte nachtrust, frustraties en piekeren in de nacht. Ook als je voor het slapen alcohol nuttigt, word je mogelijk wakker door de detox van je lever. De lever heeft van 13.00 uur tot 15.00 uur nodig om op te laden.

Leven met het ritme van je orgaanklok is op sommige gebieden zeker mogelijk, maar soms wordt het ons in de westerse maatschappij toch lastig gemaakt. In ieder geval hopen we dat dit je handvatten geeft om iets meer in balans te komen.

Wakker je innerlijke vuur aan met deze Tibetaanse ademhalingsoefening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️