Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 17 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoeveel stoot jij uit tijdens een vakantie? Doe de klimaat-check

Hoewel we bij BEDROCK groot fan zijn van jezelf onderdompelen in de natuur, jezelf ontdekken op reis en buiten je comfort-zone treden, zijn we ons ook maar al te goed bewust van de impact die verre vluchten maken op het klimaat. Daar komt namelijk heel wat CO2-uitstoot bij kijken. Wist je bijvoorbeeld dat je 3500 bomen zou moeten planten om de CO2-uitstoot van je retourtje Bali te compenseren? Hoog tijd om de impact van vakanties en reisjes eens onder de loep te nemen.

De wintermaanden zijn dé maanden waarin vakanties worden uitgestippeld en tickets worden geboekt. Het is koud en we krijgen massaal behoefte aan uitzicht naar zomervakanties in tropische oorden en stranden, vér weg van huis. Maar welke impact maakt een vakantie eigenlijk op het klimaat?

Impact van vliegen

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het vliegtuig pakken ronduit schadelijk is voor het klimaat. Vliegen is verreweg de meest schadelijke manier van reizen, helemaal als je lange vluchten neemt.

Dat komt door het het verbruik van kerosine dat wordt verbrand waardoor het broeikasgas CO2 wordt uitgestoten. Op die manier wordt in één keer veel bijgedragen aan de opwarming van de aarde.

Maar dat niet alleen, er worden namelijk ook andere stoffen uitgestoten, zoals stikstofoxiden en roet bijvoorbeeld. De luchtvaart stoot daarmee veel meer uit dan wegverkeer. Meer weten over hoe (niet) heilig vliegen nou is? Lees dan ons eerdere verhaal: Vliegen is heilig (of toch niet?).

Wat zijn de alternatieven?

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Met meerdere personen in de auto op vakantie of reizen met de trein zijn bijvoorbeeld meer duurzame oplossingen. Helemaal als je door Europa reist, is dat een haalbaar en makkelijk alternatief.

Helaas is dat niet altijd mogelijk als je naar de andere kant van de wereld wil vliegen. Maar he, wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen? Nederland en Europa hebben genoeg prachtige onontdekte pareltjes, die we in de rubriek Bedrock ontdekt Nederland voor je uitplozen.

Meer impact dan vliegen alleen

Waarschijnlijk wil je soms wél naar het buitenland en je onderdompelen in de natuur of in een nieuwe cultuur. Wees je je er dan van bewust dat er ook andere factoren spelen in jouw klimaat impact.

Denk aan het hotel waarin je verblijft of het eten en drinken daar. Een zonvakantie van twee weken naar Bali voor 4 personen inclusief de vlucht en het hotel geeft een uitstoot van ruim 13.000 kilo CO2, zo rekende Milieu Centraal uit.

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Kies je ervoor om met z’n vieren naar de Canarische eilanden te gaan, dan kom je al uit op een totaal van 4.600 kilo CO2 uitstoot. In Frankrijk daalt dat aantal naar 650 kilo. En kijk: dan zit je al op 5 procent van de uitstoot die je anders had tijdens een tripje naar Bali.

Nu zeggen deze cijfers misschien nog niet heel veel, maar om je een idee te geven: een gemiddeld huishouden stoot per jaar 2.300 kilo CO2 uit als het gaat om vervoer en daar komt nog 4.200 bij voor eten en drinken.

Klimaatwijs op vakantie

Ben je benieuwd geworden elke impact jij maakt met jou (beoogde) trip? Milieu Centraal ontwikkelde een nieuw tool waarmee je je jouw uitstoot op vakantie uitrekenen.

De Klimaatwijs op Vakantie tool geeft inzicht in de CO2-uitstoot van het vervoer, de accommodatie (van hotel tot tent) en de activiteiten ter plekke (bijvoorbeeld golfen of duiken).

Ook interessant: 6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet

Bij de meeste vakanties is vooral het vervoer er naartoe de grote boosdoener als het aankomt op CO2 uitstoot. De tool komt daarom ook met duurzamere alternatieven om te reizen om je uitstoot te verlagen. Hoe tof?

Spoiler: ga je binnen Europa op vakantie, dan is reizen met de trein, bus of elektrische auto (of busje!) bijna altijd de meest klimaatvriendelijke keuze.

Vooral: bewustwording

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je je bewust wordt van je eigen gedrag als het aankomt op klimaatverandering. De uitstoot waar jij aan bijdraagt op vakantie, maar misschien ook in het dagelijks leven. Het gaat er niet om om helemaal geen uitstoot meer te maken of te zorgen dan anderen dit ook niet doen, maar wel om jou eigen bewustwording.

Ben ik me eigenlijk wel bewust wat ik hiermee uitstoot? Dat is een mooie eerste stap voor je klimaat vriendelijke (reis)keuzes gaat maken. Want eerlijk is eerlijk: je tripje plannen is toch veel leuker als je ook nog eens klimaatvriendelijk op vakantie gaat?

Benieuwd geworden? Doe hier de Klimaatwijs op Vakantie test.

Prachtige bestemmingen in Europa:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️