Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 29 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5 groene cadeaus voor meer biodiversiteit en een mooiere wereld

December is een maand vol met leuks en gezelligheid. We kopen cadeaus en ontvangen ze me met open armen. Ieder jaar weer een feest. Maar hoe fijn zijn het zijn als zo’n cadeau niet alleen de ontvanger, maar ook de wereld een stuk blijer maakt?

Met deze groene cadeaus draag je bij aan de biodiversiteit en dus een mooiere wereld.

De natuur in balans; geef groene cadeaus

Stel je eens voor dat er alleen maar mieren op aarde zouden zijn. Of alleen maar dennenbomen. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dat werkt natuurlijk niet. De verscheidenheid aan leven op aarde houdt de natuur in balans en dat noemen we biodiversiteit.

Je kunt het vergelijken met een flatgebouw. De stenen samen vormen het bouwwerk. Als je daar te veel stenen uithaalt, valt het flatgebouw uiteindelijk om.

Al het leven is afhankelijk van ander leven

Zonder plankton geen vis, zonder bomen geen apen en zonder bloemen geen bijen. Maar zonder bijen ook geen bloemen en dus geen vruchten.

Tuinieren en leven volgens de permacultuur principes is hot: maar waarom?

Zelfs een mug heeft een belangrijke functie: die is voedsel voor kikkers, en die worden weer gegeten door vogels. Vogels verspreiden zaden, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Al het leven is afhankelijk van ander leven. Ook wij zijn daar een onderdeel van, daarom moeten we zuinig zijn op de natuur.

Vijf duurzame cadeautips op een rij

Dus wil je deze maand een duurzaam cadeau geven? Dan zit je met één van deze 5 cadeautips goed:

1. Voedselbosje

Jaarlijks vijftien smaken oogsten uit eigen tuin, terwijl de natuur het werk doet! Met dit voedselbosje voor 4 m2 plant je twee heesters, drie bessenstruiken en een boel kruiden in je tuin.

Samen vormen ze een voedselbos in het klein: van alles wat je plant kun je oogsten, en doordat de planten in verschillende lagen groeien, van heester tot bodembedekker, werken ze onderling goed samen. Ze verbeteren samen de bodem, je legt er CO2 mee vast én doet iets goeds voor insecten en vogels.

Als je ze in het voorjaar plant, kun je deze zomer wildplukken uit eigen tuin. Heb je de ruimte? Ga ervoor!

2. Bommetje biodiversiteit

In dit doosje zitten naast een cadeaubon, een zakje bloemenzaden, en kaartjes om vlinders en bijen te herkennen. Zodat de gelukkige ontvanger straks weet wie er nectar zit te slurpen. Je kunt het doosje naar jezelf sturen, zodat je het persoonlijk kunt geven, of direct laten bezorgen.

https://www.bedrock.nl/tips-groene-duurzame-kerst/

3. Groen kerstpakket

Heb je een eigen bedrijf(je) en wil je je werknemers een kerstpakket geven? Geef dan planten cadeau, want de wereld heeft al genoeg spullen! Daarbij geven planten meer rust, maken ze creatiever en productiever. Daar heb je als werkgever ook nog wat aan.

Bij Plantje kan je bijvoorbeeld een Groene kneusjesbox kopen, met 10 tot 12 kamerplanten. Deze planten hebben wellicht een schoonheidsfoutje, zijn van wat mindere kwaliteit of hebben simpelweg te lang in het schap gestaan. Maar wat zou het toch sneu zijn als zij geen tweede kans kregen!

4. Doosje Vlinders

Wil je aankomende zomer de natuur (en jezelf) een plezier doen met planten waar vlinders op af komen? In dit vlinderdoosje zit een prachtige cadeaukaart voor een Vlinderpakket met vijf vaste, biologische planten.

Kersverse moeder in je omgeving? 8 x mindful kraamcadeaus voor moeders

In het voorjaar kan de gelukkige krijger daarmee tuin, balkon of dak vol zetten om vlinders te lokken, te voeden en een chill-plekje te bieden. Er zit trouwens ook een determinatiekaartje voor vlinders bij.

5. Een boom

Je kunt ook gewoon een hele boom cadeau geven! Trees for All plant bomen namens jou via duurzame bosprojecten in Nederland en in het buitenland. Zo geef je niet alleen een duurzaam cadeau, maar draag je ook bij een gezond klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen.

Als bewijs voor het planten, krijg je een gepersonaliseerd certificaat met daarop jouw naam en de naam van de ontvanger. Voeg een persoonlijke wens toe en je groene cadeau is klaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️