Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 29 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Moods zijn besmettelijk: omring jezelf met positieve mensen

Ken je het gevoel dat je met iemand in een ruimte bent waar je enorm blij van wordt? De positieve energie is voelbaar en dit motiveert je om optimistischer tegen jouw eigen leven aan te kijken. De impact van stemmingen is enorm, en de kracht van positieve mensen daarom ook.

Iedereen bevindt zich weleens in gezelschap van iemand die ons meer energie kost dan dat het ons oplevert. Waar optimisme, blijheid en positiviteit besmettelijk zijn, geldt dat ook voor angst, pessimisme, verdriet en boosheid. Natuurlijk is iedereen een keer boos of verdrietig, maar als jij mensen in jouw omgeving hebt die constant energie zuigen is het verstandig om afstand te nemen.

Omring jezelf met positieve mensen

Hoe weet je of je te maken hebt met een zogenaamde energiegever of een energievreter?

Energiegevers

Ieder mens heeft steun nodig van mensen om zich heen. Een liefdevol netwerk met mensen voor een goed gesprek, een warme knuffel, complimenten of steunende woorden. Dit geeft je een veilig gevoel, je staat er niet alleen voor. Bij deze mensen kun je ontspannen, je verhaal kwijt en energie opdoen. Energiegevers zijn altijd positief, kunnen goed luisteren en zijn niet zuinig met complimenten of opbouwende kritiek. Ze zullen nooit jaloers zijn, maar juist enthousiast als jij dingen bereikt in het leven. Daarnaast praten ze nooit negatief over een ander, zonde van de tijd.

Energievreters

Heb je eigenlijk geen zin in een afspraak omdat je weet dat het energie gaat kosten? Voel je je na deze afspraak met die ene persoon achteraf altijd moe? Dan heb je te maken met een energievreter. De Zweedse socioloog en psychotherapeut Ingalill Roos schreef het boek Energievreters en concludeerde dat energievreters vaak mensen zijn die in hun jeugd te weinig bevestiging hebben gekregen. Hierdoor voelen ze zich eenzaam en onzeker, wat als volwassen persoon tot uiting komt. Ze kroppen gevoelens op en dit gaat onderhuids aan ze vreten. Energievreters praten meer dan dat ze luisteren, en weten ieder gesprek zo om te draaien dat het over zichzelf gaat. Ook willen ze altijd gelijk hebben, zijn ze jaloers en hebben de neiging om te roddelen. Ze hebben op alles en iedereen commentaar.
boek

 

Wat kan je hier vandaag nog mee doen?

Maak een lijstje met wie jij tot de energiegevers en energievreters kunt rekenen in jouw leven. Wanneer je dit inzichtelijk hebt, ga je de balans opmaken; hoe vaak omring jij je met energiegevers en hoe vaak met energievreters? Het is vaak onmogelijk om energievreters helemaal te vermijden. Soms is het een familielid, je broer of je zus. Afstand nemen voelt in zo’n geval niet goed maar je de contactmomenten wel kunnen beperken.

Op deze manier blijft er meer ruimte over voor de energiegevers waardoor de balans beter is. Ook mag je het best aankaarten als je ongemakkelijk van iemand wordt. Wanneer iemand nooit naar je luistert en je kleineert, is het goed om dit uit te spreken. Wie weet doet deze persoon iets met jouw opmerking. Blijft het een vampier zoals Ingalill Roos de energievreters noemt in haar boek, neem dan toch maar afstand. Vergeet ook je eigen gedrag niet onder de loep te nemen! Luister jij écht naar de mensen om je heen? Geef je wel eens een compliment?

De kunst van complimenten geven (én ontvangen)

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️