Maannomade
Maannomade Planeet 21 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Tuinieren volgens de fases van de maan: hoe doe je dat?

Stilstaan bij de maanfasen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je tuin! Het is een geheim van onze voorouders dat je nu ook kan toepassen met alle astro kennis die je al hebt… Tuinieren met de fases van de maan: hoe ga je te werk?

De reis van de maan door het heelal maakt een hoop los op aarde. Door alle invloed op eb en vloed tijdens de nieuwe/volle maan wordt niet alleen het water in de zee bewogen, maar ook het water dat zich in de grond bevind.

Door tijdens de hoogtepunten van de nieuwe en volle maan te gaan zaaien, zal er meer water naar het aardoppervlak getrokken worden waardoor de geplante zaadjes een betere start krijgen. Als er één ding belangrijk is voor je pas gezaaide zaadjes, is het wel voldoende water als kickstart voor de rest van de groei.

Moestuin voor iedereen, óók zonder groene vingers

De magie van (moes)tuinieren ligt toch wel in het feit dat je met je eigen handen eten aan het verbouwen bent. Niet alleen goed voor een duurzamere wereld, want zelf verbouwen scheelt een hoop vrachtkosten, maar het werkt ook bevorderend voor jouw stresslevels.

En aangezien we komende zomer waarschijnlijk nog wel veel thuis zullen werken en vakanties ver weg er nog niet in zitten, is deze zomer de beste zomer om een moestuin te hebben! Ongeacht of je nou een klein balkonnetje hebt of een lokale moestuin; groente zelf verbouwen is voor iedereen mogelijk.

Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?

Zo kan je binnen of op een klein balkonnetje prima tomaten, paprika’s en pepers in potten houden. En heb je alleen een klein geveltje, denk dan eens aan een moderne stadstuin waarbij de gevels volgezaaid staan met de mooiste bloemen!

Een moestuin is voor iedereen mogelijk, zeker met de volgende tips: Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad).

Hét moment om te zaaien

Alhoewel het natuurlijk aan jou is wat je wilt gaan planten, kan de maan de nieuwe planten een extra boost geven wanneer je ze op het juiste moment zaait. Gedacht wordt dat door de maanbewegingen de planten afhankelijk van de maanfase ook op een andere manier groeien.

Tussen de nieuwe maan, waar de maan op haar donkerst is en volle maan, waar de maan op haar felst schijnt, neemt het maanlicht ‘s nachts toe. Het toenemen van het maanlicht ‘s nachts stimuleert planten om meer blad en stengel te groeien.

De beste tijd dus om zaadjes te zaaien voor bloemen en groenten met veel blad en stengel. Denk hierbij natuurlijk aan alle bloemen zonder bol, sla soorten, komkommers en tomaten maar ook koolsoorten.

Een stappenplan naar een meer eco-bewust leven

Maar na de volle maan neemt het maanlicht ‘s nachts af tot de maan weer op haar donkerste fase is, tijdens de nieuwe maan. Door het afnemende maanlicht focust de plant zich niet meer op het groeien van blad of stengel, maar juist op het versterken van wortels.

Daarom is dit de beste fase om zaadjes of bollen te zaaien die voornamelijk ondergronds groeien. Denk hierbij aan wortels, rode bieten, uien, knoflook,  aardappels maar ook tulpenbollen.

Nieuwe maanfase

Heb je een tuin met veel onkruid, dan is wieden tijdens de nieuwe maan het beste wat je kan doen! De planten zijn tijdens de nieuwe maanfase in rust, waardoor het wieden van onkruid extra effectief kan zijn. Door het verhoogde vocht in de grond zullen de wortels van het onkruid ook makkelijker loslaten, bonus!

Het extra vocht in de aarde zorgt ook voor meer bodemleven waardoor compost zoals bladafval of koffieprut beter in de aarde wordt gewerkt. Door de rustperiode waar de planten op dat moment in zitten, besteden ze extra veel energie in de wortels die de voedingsstoffen zeker kunnen gebruiken.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️