Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijke tips tegen schurende bovenbenen (voor tijdens de zomer)

Wie bedeeld is met bovenbenen die niet tegen elkaar aan schuren heeft misschien géén idee waar we het over hebben. Maar menig vrouw heeft helaas last van schurende bovenbenen. Blote benen, zomer, wandelen en fietsen zijn de perfecte ingrediënten voor een rode en pijnlijke huid. Maar, daar is gelukkig – as always – een natuurlijke oplossing voor. 

Met de zomer in aantocht hebben steeds meer mensen er last van. Door het dragen van korte broeken, rokjes en jurken tijdens klam weer kun je al snel last krijgen van schurende bovenbenen, ofwel: skin chafing.

Wat te doen bij schurende bovenbenen?

Het ontstaat wanneer je blote benen letterlijk langs elkaar heen schuren. Met hitte en zweet wordt die huid extra snel geïrriteerd waardoor er rode (en pijnlijke) plekjes kunnen ontstaan. Als je dat niet goed verzorgd of niks aan doet, kan je zelfs schaafwonden krijgen. Zijn schurende boven benen alleen voor mensen met ‘dikke’ bovenbenen? Nee. Wel heeft het te maken met je bouw. Niks om je voor te schamen dus, want je bent zeker niet de enige!

Dit zijn natuurlijke tips wanneer je last hebt van schurende bovenbenen:

Voorkomen is beter dan genezen

Net als bij alle andere kwaaltjes is ook hier voorkomen beter dan genezen. Feit blijft dat wanneer het lekker weer is, je er graag op uit wilt trekken in zomerse kleding. Een spijkerbroek (die overigens ook pijn doet als je huid al geïrriteerd is) is geen ideale optie. Elk lang ander kleding stuk eigenlijk ook niet.

Must read: 5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)

Wat dan wel? Lucky you dat korte wielrenbroekjes helemaal hot zijn. Vind jij van niet? Draag ‘m dan onder je jurkje of rokje.  Een andere optie is een panty afknippen of een lange boxershorts dragen.

Poeder

Als je weet dat je snel last krijgt van schurende bovenbenen zijn er nog meer trucs waarmee jij je kan beschermen tegen pijnlijke plekjes. Door preventief natuurlijke poeders aan te brengen, krijgt je huid geen kans op pijnlijke wrijvingen. Deze silky underwear van Lush is gemaakt van maïsmeel en cacaoboter en ruikt verrukkelijk.

Ga je liever zelf aan de slag? Dan kan je zelf ook makkelijk deze de ingrediënten combineren. Talkpoeder werkt trouwens ook goed.

Lees ook: DIY: een hydraterend en 100% natuurlijk gezichtsmasker van hennep en kokosolie

Helende cremes

Is het te laat en heb je onverhoopt toch last gekregen van schurende bovenbenen? Ga dan voor een fijne, natuurlijke crème met een helende werking. Lush speelt goed in op producten speciaal voor mensen die last hebben van schurende bovenbenen, want óók hier hebben ze een fijn product voor: rump. Speciaal gemaakt voor fietsers en wielrenners die hier last van krijgen. Hij’s onder andere gemaakt van cafeïne en rijke boters.

Olie

We love natural oils! Om heel veel redenen en daar komt er nu weer eentje bij. Olie kan je namelijk ook als kalmerend goedje gebruiken voor de gevoelige huid op je bovenbenen. Kokosolie is onze favoriet.

Schoonhouden

Douche de (schaaf)wondjes goed af als je thuis komt. Pas op, want het water kan best pijn doen op de gevoelige huid. Als de plekjes goed schoon zijn, dep je ze voorzichtig af en laat je de huid goed luchten. Dan kan het wondje sneller helen!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️