Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 26 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

De 10 meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op kanker

Zo’n 1 op de 3 mensen sterft aan kanker. Dat is een schrikbarend hoog percentage. Maar als je er op tijd bij bent, kan een minder agressieve behandeling volstaan en is de kans op genezing een stuk groter. Daarom is het belangrijk om te letten op de signalen die je lichaam stuurt. KWF Kankerbestrijding heeft een lijst opgesteld met de meest voorkomende symptomen waar je op moet letten.

Door goed te luisteren naar je lichaam en specifiek alert te zijn op deze 10 signalen, verhoog je de kans om eventuele kanker in een vroeg stadium op te sporen (en te genezen).

Arts raadplegen

Als vuistregel geven ze mee: ga met klachten die langer dan 4 weken aanhouden, naar de huisarts. Ook met klachten die hieronder niet zijn genoemd. Natuurlijk kunnen deze klachten het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker, maar alleen je arts is in staat om te bepalen of het te maken heeft met kanker.

Heb je last van een (of meerdere) van deze symptomen? Aarzel dan niet om naar de dokter te gaan.

1. Blijvende heesheid of hoest, eventueel met bloed in ophoest slijm

Ben je al een tijdje hees of schor? Heb je een hoest die niet overgaat? Of zit er wat bloed bij slijm dat je ophoest? Dan kan dit een symptoom zijn van kanker. Vooral als je rookt moet je hierop letten.

2. Slikklachten, of het eten zakt niet goed of blijft steken

Denk bij slikklachten vooral aan eten dat slecht zakt of blijft steken in je slokdarm. Let ook op als slikken pijn doet.

3. (Moeder)vlekken die nieuw zijn of veranderen

Let op plekjes die je niet eerder hebt gezien. En moedervlekken die er anders uitzien: bijvoorbeeld die ineens groter zijn of een andere vorm of kleur hebben. Let ook op moedervlekken die jeuken of bloeden.

Zo kun je huidkanker vroegtijdig opsporen

4. Een plekje of knobbeltje op de huid

Let op wondjes, zweertjes of schilferende plekjes op de huid, die niet binnen een paar weken genezen.

5. Een verdikking of knobbeltje in je lichaam

Heb je een verdikking of knobbeltje, bijvoorbeeld in je hals, oksel, lies, of elders in het lichaam? En zit die er na 4 weken nog? Ga dan naar je huisarts. Heb je dit in je borst als je ongesteld bent? Wacht dan tot na je ongesteldheid. Gaat het niet weg en wordt het niet kleiner? Ga dan alsnog naar je huisarts.

6. Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij

Als je blijvende verandering opmerkt in je stoelgang, zoals constipatie, diarree of afwisseling van beide, kan dit mogelijk duiden op kanker. Let ook op de kleur van je poep, ongewoon bloedverlies of slijm bij de ontlasting. Heb je dit langer dan twee weken? Ga dan meteen naar je huisarts.

Ook lezen: Je kunt ook huidkanker krijgen door gebrek aan zonlicht

7. Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas

Plas je moeilijker, vaker, of heb je bloed bij je plas? En heb je deze klachten langer dan een week? Ga dan naar je huisarts.

8. Bloed of afscheiding uit je vagina

Als je bloed uit je vagina verliest, terwijl je niet ongesteld bent, tijdens of na de seks of na de overgang, dan kan dit een mogelijk signaal zijn dat wijst op kanker. Let ook op andere afscheiding buiten de menstruatie om. Is het meer dan normaal? Heeft het een andere kleur, dikte of geur? Ga dan meteen naar je huisarts.

9. Je valt af zonder reden

Meestal worden vrouwen hier blij van, maar als je zomaar gewicht verliest zonder dat je bewust bezig bent met sporten of eten, dan is het misschien toch een slecht teken. Houd daarom je gewicht altijd goed in de gaten.

10. Je bent moe zonder reden

Je hebt niet slecht geslapen, bent niet fanatiek gaan sporten en bent ook niet druk geweest met andere dingen. Toch ben je al lange tijd moe. Als je niet weer waarom, kan dit een symptoom zijn van kanker. Ga dan naar je huisarts.

Deze symptomen hoeven niet te wijzen op kanker, ze kunnen ook bij andere ziektes voorkomen. Maar heb je deze klachten langer dan 4 weken? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Op kanker.nl vind je informatie over de symptomen per kankersoort.

Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️