Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 7 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)

Er is reden genoeg om ons zorgen te maken: crisissen, geen baangarantie, een steeds hoger wordende hypotheekrente en wat niet. De millennial is angstig. Een stuk angstiger dan de generaties hiervoor, blijkt uit zowat elk onderzoek naar generatie Y. Toch is er een deel – of eigenlijk een subcultuur – van de millennials die daar minder last van lijkt te hebben. Dat zijn de surfers. Waarom zijn die toch altijd zo chill en laid back?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben gek op surfen en de daarbij horende surfcultuur en ben daarom misschien niet hélemaal objectief. ‘Daar ga je al,’ denk je misschien. Maar, wacht nog even met oordelen.

Daar is dan ook een niet meer dan logische verklaring voor: de vibe ís nu toch eenmaal vaak leuker rond een relaxte surfclub met vrolijke, gezond uitziende (lees: knappe) en sportieve niet-gehaaste surfers dan bij een chique strandtent met opgedirkte types? Daarnaast praten surfers ook nog eens minder graag over belangrijke banen of over hoeveel geld ze verdienen.

Hoe kan het toch dat surfers zo relaxed zijn? Waarom lijken zij geen last te hebben van de stress, burn-outs en angsten die de gemiddelde millennial zo kenmerkt? Even voor de goede orde: van de ruim 3 miljoen jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar in Nederland zitten er 100.000 thuis.

De wetenschap over surfers

Nu zijn jij en ik natuurlijk niet de enige die het opvalt dat surfers doorgaans een stuk minder mee gaan in de ratrace van het dagelijkse leven, ze als één van de weinigen in onze generatie geen volgeplande agenda hebben van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en het voornaamste waar ze zich druk om lijken te maken de swell en getijen zijn.

Ook onderzoekers vonden het fenomeen fascinerend. Zo fascinerend zelfs dat er verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar het onderwerp zijn gestart. En wat blijkt?

Er is zit een stuk meer fundering achter het surfersleven dan alleen die ‘chille aura’.

Ook lezen: Zo kom je in de ‘flow’ (én waarom dat zo lekker is)

Kalmer en vrolijker

In 2010 werd door national health service in Engeland een 6-weeks onderzoek gedaan waarbij patiënten met een depressie en schizofrenie surflessen kregen als therapie. En die uitkomst was uiterst positief.

Ze voelden zich aanzienlijk beter na het programma, vooral als het ging om zelfrespect en het vermogen om weer ‘plezier’ te hebben. Al na 30 minuten surfen voelden de deelnemers zich vrolijker, kalmer en minder moe.

PTTS

Op VICE lezen we dat er een aantal jaar later een nog een onderzoek werd uitgevoerd naar surfers, dit keer in combinatie met veteranen die kampten met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTTS).

Daaruit bleek dat surfen hielp bij het krijgen van een algehele betere stemming, maar dat het ook een bevrijdend gevoel van het lijden gaf. Daarnaast vonden de deelnemers het daarna makkelijker om hun ervaringen bespreekbaar te maken.

Minder angsten en depressie

Dat surfers zo relaxed zijn, komt niet omdat het ze niets uitmaakt wat er in de wereld gebeurt, surfen zorgt ervoor dat je minder symptomen van depressie en angsten ervaart, blijkt uit dit onderzoek (2011).

Surfen heeft namelijk een bepaalde meditatieve werking én is een intensieve work-out waarbij het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt.

Focus en beloning

Een andere reden waarom we ons zo voldaan voelen na een surfsessie is omdat surfen een flinke dosis focus vereist. ‘Komt daar een golf aan? Moet ik peddelen om op de juiste plek te komen? Nu heel hard peddelen en yes, ik ben er! Opstaan en gaan!’ 

Na de opperste concentratie word je uiteindelijk dubbel en dik beloond door op een golf te worden meegevoerd door de oceaan. Dat fijne gevoel wordt aangewakkerd door ons beloningssysteem dat dopamine aanmaakt waardoor we ons goed voelen.

Even later maakt je lichaam ook dopamine aan wanneer je risico durft te nemen (ga ik tóch gewoon peddelen in plaats van liggen wachten op een volgende golf?).

Eén met de natuur

Daarnaast geeft het een onbeschrijfelijk gevoel dat het enige wat je op dat moment voelt, is één zijn met de natuur en daar helemaal in op kan gaan. Als je je laat meevoeren (en zélfs als je eraf valt), bestaat de geld-gedreven, ratrace wereld simpelweg niet. Het voelt héél ver weg terwijl je in de puurste vorm in contact bent met de natuur. En dat gevoel is met bijna niets anders te vergelijken en kan bijna verslavend zijn.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

De combinatie van de meditatieve werking van surfen – waarbij je helemaal opgaat in het water en de golven – en de lichaamsbeweging die je krijgt (verwacht hele, héle moeie armen) bij elkaar vermindert depressieve en angstige gevoelens.

Oceaan-therapie

De onderzoeker Ryan Pittsinger, verbonden aan de University of Iowa (en zelf surfer), is niet verbaasd over de uitkomst, vertelt hij aan LiveScience: “vraag een willekeurige surfer hoe hij zich voelt na een surfsessie en je hoort geheid ‘ik voel me zóveel beter na het surfen.'”

De wetenschap bewijst dus dat surfen zorgt voor een beter humeur en minder depressieve gevoelens. Niet zo gek dus dat surfen ook wel ocean therapy wordt genoemd.

Een duik in de natuur is misschien wel de beste manier om van je zorgen uit het snelle stadsleven af te komen. Voor de één is het wandelen, voor de ander is het surfen.

Zit je niet goed in je vel of kamp je met depressieve klachten? Je huisarts inschakelen is altijd stap 1, maar misschien kan surfen wonderen voor je doen!

Meer surfy vibes?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️