Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 19 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: een weekendje yoga’en en surfen aan de Hollandse kust

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we Stortemelk op Vlieland, maar dit keer logeerden we in houten hutjes tussen de duinen tijdens het yoga- en surfweekend van Surfana. 

Tijdens één van de hete zomerweekends deze zomer was een weekend aan zee was preciés wat ik nodig had om de hitte en drukte in de stad te ontduiken. Dat kwam goed uit: ik ging namelijk het hele weekend surfen en yoga’en op camping de Lakens.

De vibe die surfers hebben blijft intrigerend. Al helemaal leuk wordt het als je surfers bij elkaar zet op een stukje prachtige natuur vlakbij het strand. Combineer daar nog eens fijne yogalesjes bij en je hebt een droom van een concept. Ofwel: Surfana’s yoga- en surfweekend.

Surfwalhalla in Bloemendaal

Vrijdagavond laat kwam ik aan op de campsite van Surfana. Da’s een fijn plekje in de natuur met een zelfgetimmerde houten loungehoek, toffe tenten vol surf- en yogamateriaal en een weggetje dat je naar de sheddie’s brengt, een soort luxetenten met volwaardige bedden.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom je nú op avontuur wilt in Zuid-Afrika (en check welk type reiziger jij bent!)

Niemand op de campsite had haast, er werd vrolijk met elkaar gekletst en de vibe was relaxed.  Het weer was schitterend, de zee kon je vlakbij  horen en er klonk rustige indie door de speakers van het kamp. Hier had je inderdaad geen reden om gestresst te zijn. Relaxen it is, dacht ik.

surf- en yogaretreat Surfana
Bron: Winnie Verswijvel

Yoga- en surfretreat in Nederland

Die eerste avond besloot ik om de omgeving te verkennen. Voor de eerste yogales van het weekend (eerder die avond) was ik helaas te laat. Toch had de zee net zo’n kalmerende werking. Ik kocht een drankje, wandelde de duinen door, liep langs de kustlijn en liet mijn gedachten de vrije loop.

Later die avond kroop ik onder de lakens in een knusse sheddie (een rond houten hutje). Al lag mijn Amsterdamse woning slechts op 25 kilometer afstand, toch voelde het alsof ik een andere wereld ingedoken was. Een wereld waarin ik veel meer kon genieten van pure, eenvoudige dingen en waarin ik me meteen kon loskoppelen van mijn dagelijkse beslommeringen.

Niets doen is toegelaten

De volgende ochtend was het tijd voor morning yoga op het strand. Met een select groepje deelnemers doorkruisten we de duinen om onze yogamatten uit te rollen. De opkomende zon verwarmde onze huid en we hoorden de golven van de zee op de achtergrond.

Lees ook: Spotted: een eco-vriendelijke yogamat (en hij’s nog stijlvol ook) 

Later die middag stond een surflesje gepland. Jammergenoeg waren er geen golven die dag (zul je net zien) waardoor het surfen werd gecanceld.  Dat maakte voor de sfeer gelukkig weinig uit. Op de één of andere manier zorgt de natuur ervoor dat je vertraagt.

BBQ met relaxte vibes

Voor een tweede yogales die dag zochten we de schaduw op in het natuurpark vlakbij. Die oase van rust gaf toch echt wel een meerwaarde aan de yogales. De natuur deed me daardoor denken aan Zuid-Frankrijk, niet aan het beeld dat ik had van Nederland.

Met een vegetarische barbecue en live-muziek werd de dag en het weekend afgesloten. De zonsondergang op het strand wilde ik nog snel even meepikken, de volgende dag zou ik dit uitzicht weer een tijdje moeten missen.

Totaalpakket

Hoe erg ik ook van de stad hou, soms doet het deugd om even de natuur op te zoeken. En wil je dat in een tof concept, dan is zo’n surf- en yogaweekend een goeie optie. Anders dan bij standaard yogaretreats is dit meer een totaalpakket van surfen, yoga en natuur in plaats van een enkele focus op de yogi lifestyle.

De laidback vibes van de Surfana-crew maakte dat de organisatie hier en daar een beetje chaotisch verliep, maar desondanks keerden we relaxed en opgeladen terug naar Amsterdam. Een aanrader!

Wil je net als ik op yoga- en surfweekend?

Volgend jaar lente/zomer vinden de volgende camps plaats. Hou daarvoor de website van Surfana in de gaten. Wil je al sneller een get-away? Dan zijn de Surfana surfvakanties in Portugal in november misschien wel wat voor jou. 

Meer Bedrock Travel?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Bedrock ontdekt Nederland: een weekendje yoga’en en surfen aan de Hollandse kust
Sluiten