Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Liever groenten eten uit eigen tuin? 6 tips voor een succesvolle moestuin

Droom jij er van om je tuin in te kunnen lopen om een bloemkool en wat kruiden te plukken voor de lunch of het avondeten? Dat klinkt misschien al een droom die is weggelegd voor mensen met een grote tuin en bovendien zeeën van tijd, maar ook met een klein balkon en een beetje liefde voor jouw moestuin kom je al een heel eind. Dít is hoe jij (eindelijk!) een succesvolle aanlegt.

Wil jij altijd al je eigen moestuin hebben en niet voor ieder wissewasje naar de supermarkt hoeven te gaan? En precies weten waar jouw groenten vandaan komt? Dan is dit jouw sign. We delen namelijk de zes ultieme tips voor een succesvolle moestuin.

Back to the basics

Wat een simpele luxe is het om voor groenten, knollen, kruiden en misschien wat fruit niet naar de supermarkt te hoeven, maar deze geheel biologisch gewoon uit je eigen tuin te kunnen plukken. De zaadjes die jij met liefde hebt gepland, water hebt gegeven en verzorgd zijn uitgegroeid tot volwaardige groenten en kunnen op een gegeven geoogst worden om omgetoverd te worden tot héérlijke maaltijd.

Deze heilzame kruiden groei je makkelijk in je eigen moestuin

Je eigen groenten verbouwen: vroeger deden we niet anders, maar inmiddels lijken we er ver van verwijderd te zijn geraakt. Hoog tijd om je eigen moestuin aan te leggen!

Tuinieren als therapie

Je eigen moestuin hebben, is overigens niet alleen praktisch, maar het helpt ook om stress te verminderen. “Je leert immers niet alleen over de planten en groenten zelf, maar ook over jezelf,” vertelde moestuin-expert Floor Korte eerder aan BEDROCK.

Door met je handen bezig te zijn, ga je vanzelf uit je hoofd en in je lijf. Tuinieren werkt dan ook ontzettend meditatief. Dus juist als je druk bent, stress voelt of te veel in je hoofd zit, is je handen uit de mouwen steken een goed idee, blijkt ook uit dit onderzoek.

Naast het vergroten van je eigen welzijn, bespaar je óók centen door je eigen groenten te verbouwen. Met andere woorden: er zijn heel wat redenen om je eigen moestuin aan te leggen!

Een succesvolle moestuin

Je eigen groentetuin aanleggen hoeft gelukkig alles behalve lastig te zijn. Wel heb je natuurlijk een paar essentials nodig. Een balkon of tuin, om maar een voorbeeld te noemen. Tuinexpert Fiskars deelt 6 tips om jouw moestuin tot een succes te maken:

1. Locatie

First things first: om een succesvolle moestuin te kunnen, creëren is het van belang op ‘m op de juiste plek te plaatsen. Je groenten hebben namelijk zon nodig; de meesten groenten en kruiden zo’n zes uur per dag. Op die manier is de kans van slagen het grootst.

Zorg dus dat jouw moestuin voor het grootste gedeelte van de dag wordt blootgesteld aan de zon. Het liefst heb je de moestuin op het zuiden.

2. Welke groenten wil je?

Tenzij je van plan bent een gigantische moestuin aan te leggen, is het slim om een paar groentesoorten uit te kiezen die je wilt gaan verbouwen. Niet elke plant gedijt even goed in het Nederlandse klimaat, dus dat scheelt al bij het kiezen.

Vooral rode bessen, (knol)groenten en kruiden groeien goed in Nederland.

3. Bepaal of je gaat zaden of kiest voor ‘zaailingen’

Zaailingen, daar hadden we nog nooit van gehoord. Maar een klein onderzoekje leert ons dat zaailing een jonge, uit zaad gegroeide of opgekweekte plant is. Het kan je een voorsprong geven, maar toch groeien sommige plantjes beter uit zaad, tipt de tuin-expert.

Kijk wat in jouw tuin(plan) past!

4. Tools

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Zorg dat je fijne handschoenen in huis hebt, een schepje (ofwel een spade zoals deze ook wel in tuinjargon heet!) en wellicht een speciale snoeischaar.

5. Compost toevoegen

Als je eenmaal de zaadjes hebt gekozen, net als de locatie en de juiste tools in huis hebt, kun je gaan nadenken over de voeding voor je plantjes. Hoewel de zon en water perfect hun werk kunnen doen, kun je het groeiproces van jouw groente bevorderen door compost uit jouw composthoop of wormenhotel toe te voegen.

Let met het water geven van je planten trouwens goed op de tijd: als je het doet midden op de dag, dan kunnen de planten namelijk verbranden. Wateren in de ochtend is daarom een beter idee.

6. Zorg voor afwisseling en biodiversiteit

Het liefst zorg je in je moestuin voor zoveel mogelijk variatie in planten en daarmee voor meer biodiversiteit. In de natuur groeien immers ook niet enkel rijen van sla naast elkaar, maar gedijt de natuur juist op verschillende planten.

Op die manier trek je meer insecten zoals bijen aan, waardoor je de plantjes en aarde gezond houdt. Misschien kun je zaadjes voor groenten afwisselen met enkele bloemenzaadjes, zodat je zeker weet dat jouw moestuin zometeen een paradijs wordt voor insecten.

Benieuwd hoe je een heuse permacultuur moestuin aanlegt? Op deze manier kun je permacultuur toepassen in je moestuin!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️