Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Voer de Bij bij! Er zijn 3000 voedselbanken geopend om de Bij te redden

De bij wordt de laatste dertig jaar steeds minder gezien. De wilde bij en de zweefvlieg zijn namelijk met 75 procent afgenomen. Er is een grote kans dat ze dit jaar een beschermde diersoort worden. Hier moet iets aan gedaan worden! Dat dit een beschermde diersoort dreigt te worden, is ook voor ons slecht nieuws.

Het is nog niet verloren, help daarom mee om de bij te redden!

Red de bij

Stichting The Pollinators streeft al vijf jaar naar een goede leefomgeving voor de bij en andere bestuivende diersoorten. Dit doen ze in samenwerking met verschillende partners. De partners bestaan onder andere uit Natuurhuisje, Pukka Thee, Greenchoice , de Bijenkorf, Van Gogh museum, Wijzonol, Lowlander, Gemeente Zeewolde en BBrood. Een grote groep die wil helpen om tegen te gaan dat de bij een beschermde diersoort wordt.

De founder van The Pollinators Tom van de Beek zegt het volgende over de situatie: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan diversiteit. Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur.”

Zonder bijen hebben ook wij geen voedsel

In Nederland kan je zo’n 360 wilde bijensoorten vinden, waarvan maar liefst de helft met uitsterven wordt bedreigd. De reden hiervoor is dat er niet genoeg leefgebied voor ze is. De juiste plantensoorten zijn voor bijen erg belangrijk.

Over de jaren heen zie je in Nederland steeds meer bakstenen en minder groen, wat dus grote gevolgen heeft voor het bestaan van de bij. Daarom hebben de bijen onze hulp nodig. Ook wij merken de gevolgen voor het bestaan van de diersoort.

Onze productie van groente en fruit komt hierdoor namelijk in gevaar. Als de bij geen voedsel heeft, hebben wij ook geen voedsel. Daarom is het noodzakelijk dat er iets aan gedaan wordt.

Nils van Rooijen, Plantenecoloog, Wageningen Universiteit en Research legt uit “door zaden van inheemse planten te zaaien in je tuin ondersteun je bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders waar het slecht mee gaat. Niet alleen met voedsel maar ook met beschutting en broedplaatsen. Als individu kun je dus een wezenlijke bijdrage leveren. Wilde bijen vliegen maar korte afstanden en hebben veel plekjes nodig.”

Nationale Zaaidag

Daarom werkt Stichting The Pollinators samen met Nederland om het leefgebied te vergroten naar 150.000 m2. Dit kan je vergelijken met zo’n 25 voetbalvelden! Sinds 10 april zijn er 3000 voedselbanken geopend door heel Nederland. Hier worden 60.000 gratis bijenvoedselpakketten uitgedeeld. Deze voedselpakketten bestaan uit zakjes bloemzaad.

Dit komt precies op het juiste moment, want op 22 april is Nationale Zaaidag. Die dag is kunnen we gebruiken om de hongerige bijen te voeren. Haal voor 22 april een zakje bloemzaad bij een voedselbank in de buurt. Benieuwd waar je deze kunt vinden, zoek hier de dichtsbijzijnde op de kaart.

Nationale Zaaidag is niet de enige belangrijke gebeurtenis die dag, het is 22 april namelijk ook Earth Day. Lees in het onderstaande artikel wat je allemaal deze dag kunt doen.

Earth Day: alles wat je erover moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️