Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Maatschappij 24 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Rode hakken om aandacht te vragen voor Femicide in Nederland

Femicide is moord met gender als specifiek motief, in dit geval vrouwen. Wist je dat in Nederland gemiddeld 43 vrouwen per jaar vermoord worden, vaak door eigen mannelijke (ex-)partners? Dat melden de NOS en het CBS. Malu van BEDROCK schreef daarom eerder dit jaar al een artikel over dit belangrijke onderwerp. We mogen onze ogen niet sluiten en over de feiten heen stappen. Daarom is er aanstaande zondag, 25 juni, een kunstdemonstratie op de Dam in Amsterdam.

Op de Dam worden 43 rode hakken geplaatst, die symbool staan voor de 43 vrouwen die er door femicide niet meer zijn. Dit project is geïnspireerd op het kunstwerk van de Turkse kunstenaar Vahit Tuna, die 440 paar hakken op de wand van een gebouw in Istanbul vestigde (naar het aantal vrouwen dat door hun partner vermoord werd in Turkije in 2018).

femicide

Kunst demonstratie tegen femicide

De demonstratie, die zondag plaatsvindt van 14:00 uur tot 14:30 uur, wordt geopend door burgemeester Femke Halsema. Olcay Gulsen en Marije Cornelissen, beide VN-ambassadeurs tegen huiselijk geweld, zijn aanwezig en doen een woordje. Daarnaast zal Stella Bergsma, schrijfster en opiniemaakster, een gedicht voordragen en zal Violiste Cisem Ozkurt viool spelen tussen de rode hakken.

Tot slot zal Catharina Rinzema, Europarlementariër, aanwezig zijn en heeft zij samen met organisator Yesim besloten de demonstratie volgend jaar in Brussel te laten plaatsvinden. Want demonstreren is nodig!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️