Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Beweging 2 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?

Nu we ons werk vanuit thuis moeten doen en vaak pas klaar zijn wanneer het donker is, kan het super lekker zijn om ’s ochtends te sporten. Zo begin je je dag op een actieve manier, krijg je een grote portie zonlicht en kan je een stuk geconcentreerder beginnen met je werkdag. Nu zijn er steeds meer mensen die sporten voor ze ontbeten hebben. Maar waarom doen ze dat? Dit zijn de voor- en nadelen van sporten voor het ontbijt.

Dit is waarom sporten in de ochtend een goed idee is én waarom je misschien wel wil wachten met je ontbijten.

De voordelen van sporten in de ochtend

Hoewel sporten in de ochtend al voor veel mensen bij de standaard routine hoort, is het misschien goed om kort de voordelen op te sommen.

Het is rustig

Of je nu naar de sportschool gaat of een rondje gaat joggen, in de ochtend is het lekker rustig. Waar de meeste mensen nog in hun bed liggen of zich gaan klaarmaken voor de werkdag, kun jij zonder gestoord te worden van start.

De fitnessmachines zijn vrij en de straten zijn leeg. Je kunt doen wat je wil en hoeft geen rekening met anderen te houden.

Must read: Met deze 7 tips verdwijnt je ochtendhumeur als sneeuw voor de zon

Betere concentratie na het sporten

Na een work-out krijgt je brein ineens een concentratieboost. Dit komt doordat er in je hersenen meer doorbloeding plaatsvindt tijdens het sporten. Deze doorbloeding houdt een langere tijd na het sporten aan.

Als je je dag begint met een work-out, krijg je dus ineens een concentratieboost om aan je werkdag te beginnen.

Je slaapt beter

Wanneer je sport komt er adrenaline vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat je actief wordt en minder snel in slaap valt. Als je in de avond sport heb je dus kans dat die adrenaline je slaap beïnvloedt.

Must read: Slechte slaper? Door deze voeding val je ‘s avonds makkelijker in slaap

Makkelijker gezonde keuzes maken

Door je dag gezond te beginnen, zal het de rest van de dag minder moeite kosten om gezonde keuzes te maken. Je zult sneller voor een gezonde maaltijd kiezen, omdat het anders misschien voelt alsof het ‘voor niets’ is geweest.

Voordelen van sporten voor het ontbijt

Ben je al overtuigd om in de ochtend te sporten? Dat is al mooi, maar we gaan het nóg beter maker. Er zitten nog extra voordelen aan sporten voor je ontbijt.

Hogere vetverbranding

Volgens een Britse studie zorgt sporten voor het ontbijt ervoor dat je meer vet verbrandt. Dit komt doordat je lichaam opzoek gaat naar een andere vorm van brandstof. De beste brandstof is het vetweefsel.

Volgens de studie had deze extra vetverbranding geen duidelijk effect op het gewichtsverlies. Wel had het positieve gevolgen voor de bloedsuikerspiegel. Zo was de bloedsuikerspiegel veel meer onder controle, wat de kans op diabetes en hartaandoeningen kleiner maakte.

Verhoging van testosteron

Testosteron is een groeihormoon die de aanmaak van spiermassa vergroot. Wanneer je sneller sterk wil worden, is het dus goed om een hoger testosterongehalte te hebben.

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat sporten op een nuchtere maag de testosteronproductie verhoogt. Ook bleek uit het onderzoek dat je testosterongehalte juist daalt als je eet.

Als je spiermassa wil kweken, is het dus niet altijd slim om dit op een volle maag te doen.

Beter voor uithoudingssporten

Na het eten is je lichaam druk bezig met het verteren van de voeding. Uit het voedsel kun je natuurlijk weer energie putten, maar het verteren zelf kost ook een hoop energie.

Wanneer je een sport beoefend waar je een goed uithoudingsvermogen voor moet hebben, kan het verteren van voedsel je juist tegenwerken.

Must read: Deze yogapose wil je dagelijks doen voor het krijgen van sterke buikspieren

Overigens geldt dit alleen voor een korte termijn. Wanneer je écht lang gaat sporten (bijvoorbeeld 15 km hardlopen), kan sporten zonder ontbijt je prestaties juist tegenwerken. Op zulke momenten kun je juist een energietekort krijgen.

Nadelen van sporten voor het ontbijt

Zoals we net al een klein beetje belichtte, zitten er niet alleen maar voordelen aan sporten voor het ontbijt vast. Dit zijn de nadelen van sporten voor het ontbijt:

Uithoudingssporten

Wanneer je van plan bent om extreem lang te sporten is het wel aan te raden om te ontbijten. Zoals we net al zeiden is het verstandig om te ontbijten wanneer je bijvoorbeeld 15 km gaat hardlopen, wanneer je kilometers gaat fietsen of lange afstanden gaan zwemmen.

Op den duur kan je behoorlijk uitgeput raken als je niets gegeten hebt. Wanneer je van plan bent om in de ochtend te sporten kun je prima wachten met ontbijten, maar wanneer je van plan bent om (bij wijze van spreken) een marathon te lopen, wil je altijd ontbeten hebben.

Afbraak eiwitten

Wanneer je voor een langere periode niets eet, zal je lichaam eiwitten om gaan zetten in suikers. Dat willen sporters natuurlijk voorkomen, omdat eiwitten juist zorgen voor de aanmaak van spiermassa.

Must read: 7 salades boordevol eiwitten zónder vlees

Gelukkig wordt dit vaak op tijd aangegeven door je lichaam. Je zult ineens veel honger krijgen op het moment dat je lichaam begint met de afbraak van eiwitten. Luister dus naar je lichaam.

Of je nu wel of niet ontbijt, bewegen is sowieso goed voor je. Wellicht ligt het aan het doel wat jij met je sportsessies wilt bereiken of het een goed idee is om te ontbijten of niet. Misschien is het wel iets voor jou. Hoe dan ook: luister naar je lichaam en doe vooral wat goed voelt voor jou.

Meer over sporten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️