Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 18 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Slecht gedrag afschuiven of je sterrenbeeld: oké of niet?

Luidruchtig door een restaurant schreeuwen en je vooral niet verontschuldigen ‘omdat je Leeuw bent’ en ‘gewoon lekker gek bent’ of te pas en te onpas je middelvinger opsteken in het verkeer en dat oké vinden, want ‘Rammen zijn gewoon wat agressiever’. Wie bewust leeft, identificeert zich geregeld met z’n sterrenbeeld, maar in hoeverre kunnen we ook ons ronduit slechte gedrag afschuiven op ons sterrenbeeld?

De astrologie-memes door die rondzweven op Instagram of filmpjes over trekjes van sterrenbeelden op TikTok zijn al jaren de populairste in zijn soort, maar in hoeverre nemen we eigenlijk nog verantwoordelijkheid voor ons slechte gedrag?

Astrologie om jezelf beter te begrijpen

First things first; in eerste instantie kan het ontzettend leerzaam en interessant zijn om jezelf beter te leren kennen door astrologie. Je zonneteken kan immers heel wat zeggen over je algemene karaktereigenschappen, je maanteken over hoe je met emoties omgaat en je ascendant weer over hoe je overkomt op anderen. Best handig om te weten, toch?

Je kunt nog veel dieper in astrologie duiken waarbij je soms tot in de kleinste details bizar herkenbare trekjes van jezelf kunt herkennen én plaatsen. Eerlijk is eerlijk; het is best fijn om jezelf beter te leren kennen, begrijpen en weten waar het vandaan komt dat je in sommige situaties nu eenmaal beter of minder goed floreert bijvoorbeeld.

Dat maakt astrologie een mooie en krachtige tool om voor alles en nog wat in te zetten: zoals welke mensen, omgevingen en relaties bij je passen bijvoorbeeld. Want, waar de één het liefst gaat voor een passievolle relatie, wil de ander vooral stabiliteit en comfort.

Dat van jezelf weten, kan voor heel wat begrip en zelfacceptatie zorgen. Dan rijst alleen de vraag: in hoeverre kun je je ook een beetje verschuilen achter je sterrenbeeld?

Sterrenbeelden als excuus voor slecht gedrag

Zelf merk ik dat ik best vaak zeg ‘dat is echt een typisch Ram-trekje’, 1) ervan uitgaande dat anderen weten hoe een Ram handelt en bovendien 2) is het heel eerlijk een beetje een excuus als ik weer eens weinig geduld heb of te snel ontplof, want ja ‘Rammen hebben nou eenmaal weinig geduld en een groter temperament’. Of het venijnige gedrag van een Schorpioen die soms net wat té scherp uit de hoek kan komen, want tja ‘Schoripoenen steken nu eenmaal’.

Hoewel dat in bepaalde mate waar is en dat één van mijn uitdagingen is, betekent dat natuurlijk nog niet dat ik – en iedereen die dat met mij doet – slecht gedrag zomaar kan afschuiven op de negatievere kanten van mijn sterrenbeeld.

Verantwoordelijkheid nemen voor je woorden, acties en gedrag

In een wereld waarin persoonlijke groei steeds hoger in het vaandel komt te staan, iedereen aan #selflove doet en de meest doorgestuurde berichten op sociale media by far die met astrologie-memes zijn (‘want kijk eens mede-sterrenbeeld-dit-zijn-wij!’), kun je je afvragen of het niet tijd wordt om je van sommige karaktereigenschappen die eigenlijk ronduit niet leuk zijn voor anderen (lees: iemand niet uit laten praten, weinig rekening met anderen houden of onnodig brutaal zijn) bewust te worden en daar op z’n minst verantwoordelijk voor te nemen.

De leuke kanten van het daten met jouw sterrenbeeld (en die van je lover)

Natuurlijk: opvoeding, nature vs. nature, je sterrenbeeld, Human Design en de ervaringen die je tot nu toe hebt meegemaakt in je leven, maken je onder meer tot wie je vandaag de dag bent, maar daar heb jij dus wel degelijk invloed op – hoe moeilijk dat soms misschien ook lijkt. Je hebt de keuze om aan de slag te gaan met je valkuilen, je kunt kiezen voor de woorden die je gebruikt en hoe je met mensen om je heen omgaat.

Niemand is perfect, en dat is oké. Het kan echter wél waardevol zijn om jezelf goed te leren kennen en te ontdekken wat je krachten én vuilkuilen zijn, en daar je best voor doen om bewust mee om te gaan. Aho!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️