Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 31 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Ben je klaar voor kinderen? Deze 5 signalen geven inzicht

Hoe weet je of klaar bent voor kinderen? Dit is een vraag waar veel vrouwen rond de 30 mee struggelen. Het is een onomkeerbare beslissing waar je weloverwogen over nadenkt en je moet je zeker niet laten beïnvloeden door je omgeving dat het ‘tijd is’. Aan deze 5 signalen kun je herkennen of je klaar bent om te proberen om zwanger te worden en een kind te krijgen.

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven die je kan meemaken. Het brengt veel liefde, verbondenheid en geluk met zich mee, maar je krijgt er ook een hele hoop nieuwe verantwoordelijkheden bij. Het is daarom ook goed om niet te licht te denken over wanneer je klaar bent voor deze stap.

Er zijn veel dingen die je moet overwegen van financiën, kinderopvang en opvoedingsstijl, maar het is vooral belangrijk om je gevoel te onderzoeken waarom je dit wilt én of je partner en jij op één lijn zitten. It takes two to tango.

Wat de relatie met je vader of moeder zegt over hoe jij in het leven staat

Misschien wil je partner eerst nog een verre reis maken of een stap zetten in zijn of haar carrière. Wacht daarom niet te lang met het bespreken van de gedachten dat je hiermee bezig bent. Zo kun je op tijd peilen of jullie op hetzelfde punt staan.

Het is goed om onderstaande punten samen te bespreken hoe jullie dit voor je zien, voordat je een beslissing maakt over of jullie willen beginnen aan kinderen.

Signalen dat je klaar bent om een kind te krijgen

Dit zijn eventuele sigenalen:

1. Je wordt niet overmand door het verantwoordelijkheidsgevoel

Kinderen opvoeden vraagt om veel verantwoordelijkheid van de ouders. Dus als jij niet wordt overwhelmed door de gedachte dat zo’n klein hummeltje volledig afhankelijk is van jou, dan is dat een goed teken en heb je die verantwoordelijkheid geaccepteerd.

Therapeut De-Andrea Blaylock Solar legt op MBG uit: “Het krijgen van een kind is niet altijd glamoureus (eigenlijk heel vaak niet) en het vereist veel flexibiliteit wat betreft tijd, geld en je eigen persoonlijke leven. Denk dus goed na of je klaar voor bent om je huidige leven volledig aan te passen om de verantwoordelijkheden voor het opvoeden van een kind op je te nemen. ”

Deze invloed heeft de relatie met je moeder op de rest van je leven

Zeker in het eerste jaar betekent dit vaak dat je een stuk minder tijd hebt voor me-time, je relatie en sociale leven. Iets waar je niet te licht over moet denken. Ben je er klaar voor om die concessies te maken in je eigen leven?

2. Het voelt niet als het aftikken van een hokje

Als je de 30 bereikt, samenwoont of wellicht net getrouwd bent, kan het voelen als een volgende, logische stap: kinderen krijgen. Een baby krijgen uit sociale verplichting of zonder echt na te denken of je ouders wilt worden kan leiden tot frustratie en teleurstelling wanneer je diep in het gezinsleven zit, aldus therapeut Blaylock Solar.

Spijtgevoelens onder moeders zijn een groot taboe, maar komen wel voor. Op Vice wordt een onderzoek aangehaald van het Amerikaanse HHS. 97 procent van de 7000 moeders die meededen waren het eens met de bewering: de positieve kanten van het ouderschap zijn het waard, ondanks de kosten en het werk dat het kost.

Toch gaf 3 procent aan het hier niet mee eens te zijn en wellicht spijt te hebben van hun keuze om ouder te worden. Om spijtgevoelens te voorkomen is het belangrijk om te onderzoeken of je een baby wilt vanuit jezelf of omdat je denkt dat het zo hoort en het een logische, volgende stap is wat veel stellen doen.

Als je niet het gevoel hebt dat je een baby moet hebben, omdat het van je wordt verwacht, maar je wilt er wel één is dat een goed teken.

3. Jij en je partner zijn gezond

De invloed van je huidige gezondheid en die van je partner moet je niet onderschatten. Gynaecoloog Minkin stelt dat de kans veel groter is om zwanger te worden als je nu al een gezonde levensstijl hebt en niet rookt, drinkt en geen drugs gebruikt.

Het is goed om je lichaam voor te bereiden wanneer je zwanger wilt worden en ongezonde gewoontes eens onder de loep te nemen. Als je bereid bent om bijvoorbeeld te stoppen met roken, is dat een andere goede stap die aangeeft dat je klaar bent om een kind te hebben

4. Jullie relatie is stabiel

Helaas zijn er nog steeds veel stellen die denken dat een baby hun wankele relatie de goede richting op gaat helpen. “Het is gemakkelijk om te denken dat een baby je relatie zal helpen of zelfs redden, maar dit klopt niet. Juist een kind kan voor veel meer spanning in je relatie zorgen,” zegt Blaylock Solar.

Familie-opstellingen: hoe gaat het eigenlijk in z’n werk en wat kan je eruit halen?

Onderschat niet dat het opvoeden van een kind ook erg vermoeiend, stressvol en tijdrovend kan zijn. Je hebt veel minder tijd voor elkaar en door het slaapgebrek word je vaak meer kortaf tegen elkaar, waardoor er eerder irritaties en ruzies kunnen ontstaan.

Het is daarom belangrijk dat je een gelukkig en gezonde relatie hebt die tegen een stootje kan. Kijk daarin dus heel eerlijk naar elkaar en naar jezelf. Als je weet dat jullie een stevige basis hebben dan is dat een goed bewijs dat jullie klaar voor zijn om ouders te worden.

5. Je begrijpt dat je kind een zelfstandig, uniek persoon is

Als laatste is het belangrijk dat je beseft dat je kind een eigen wil heeft en zich wil en zal ontwikkelen tot een eigen persoon met unieke eigenschappen en karakter.

Hoe blijf je positief als je niet meteen zwanger wordt? Mijn persoonlijke tips

Het is je taak als ouder je kind te begeleiden tot een zelfstandig, veerkrachtig persoon met zelfvertrouwen en de waarden die jij graag wilt meegeven, maar je baby heeft nog steeds zijn eigen vrije wil. Als je dat echt begrijpt, is dat een belangrijk teken dat je er klaar voor bent om zwanger te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️