Marloes Graat
Marloes Graat Liefde & Seks 31 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Serial dater? 9 afknappers op een eerste date (aldus deze psycholoog)

Awkward dates, ze komen vaak boven tafel tijdens een gezellige avond met iets te veel drankjes. Van straalbezopen worden, te laat komen tot totaal niet op de foto van de datingapp lijken. Want laten we eerlijk zijn: iedereen heeft weleens een rampdate gehad. Wij vroegen ons af wat zijn nou dé grootste afknappers tijdens een eerste date.

Behalve vermakelijke anekdotes, is het ook handig om te weten waar jij (of de ander) op afknapt en wat je juist wel belangrijk vindt. Bespaar jezelf een hoop tijd en moeite door goed te weten wat voor jou afknappers zijn tijdens het daten.

De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten

Hierdoor weet je ook sneller wie je een tweede kans moet geven voor een tweede date en bij wie dat er echt niet in zit. Op Psychology Today deelt psycholoog Guy Winch welke dingen op een eerste date een absolute no go zijn.

1. Te laat komen

Je hebt maar een kans om een goede eerste indruk te maken en daar hoort op tijd komen bij. Als je te laat komt, respecteer je niet de tijd van de persoon met wie je op date bent en dat kan ervoor zorgen dat die tweede date wel door kan strepen. En andersom geldt uiteraard hetzelfde; voor als de ander te laat komt opdagen.

2. Onbeschoft tegen personeel

Onbeschoft zijn tegen bedienend personeel is een absolute no go. Het zegt veel over hoe je date met mensen omgaat. Als het horeca-personeel echt zo dramatisch slecht is lach er dan samen om, maar wees niet onaardig of onbeleefd.

Bewust daten: hoe doe je dat?

3. Te veel over zichzelf praten

Een veel gehoorde afknapper op een eerste date is iemand die alleen maar over zichzelf praat en weinig vragen stelt. Als de andere persoon veel vragen stelt, is het logisch dat jij ook veel verteld, maar vergeet ook niet om vragen terug te stellen als jij een tijdje aan het woord bent geweest.

4. Praten over een ex

De ultieme no go op een eerste date: praten over je ex. Als je veel over je ex praat kan de ander het idee krijgen dat je nog niet over hem of haar heen bent. Vraagt de ander naar je date-verleden. Zeg kort iets aardigs over je vorige relaties en verander daarna subtiel het onderwerp.

5. Te veel drinken

Het kan gezellig zijn om samen licht aangeschoten te worden, omdat je dan net wat meer flirterig en open wordt.

Een pleidooi voor de Summer of Love

Maar pas op dat je niet te veel drinkt en wel heel erg aangeschoten wordt. Een grote afknapper op een first date is dronken worden. Weet waar voor jou de grens ligt.

6. Telefoon etiquette

Regelmatig je telefoon checken komt ongeïnteresseerd en respectloos over en is dan ook een grote afknapper. Laat je telefoon in je tas of broekzak en check hem alleen even op de telefoon als het echt moet.

7. Opscheppen

Arrogant zijn en opscheppen over je inkomen, huis of bed skills is een absolute afknapper.

Natuurlijk mag je delen dat je net op vakantie bent geweest naar Costa Rica in een luxe resort, maar je hoeft niet ook meteen te vertellen dat je first class gevlogen hebt.

8. Praten over je ideale partner

Als je op een date gaat praten over jouw perfecte partner kun je jouw date juist afschrikken. Ook al denk jij dat je hem complimenteert en beschrijft, je weet niet wat er in het hoofd van de ander omgaat dus begin niet over mijn ideale partner zou er zo uitzien..

9. Onzeker zijn

Grapjes maken over jezelf is aantrekkelijk, maar grappen maken over hoe slecht je bent in daten is onaantrekkelijk. Onzekerheid kan ook een grote afknapper zijn. Je hoeft niet de meest zelfverzekerde persoon op aarde te zijn als je dat van nature niet bent, maar je hoeft jezelf ook niet naar beneden te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️