Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 31 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen wijzen erop dat je jezelf in de steek laat

Heb je last van verlatingsangst? Dan kan dat er ironisch genoeg toe leiden dat je jezelf in de steek laat. Dat zegt spiritueel coach en oprichter van het inspirerende platform Rising Woman, Sheleana Aiyana. Volgens haar kun je je eigen behoeften gaan ontkennen, als je bang bent om door iemand verlaten te worden of dat iemand niet van je houdt.

Bovendien kun je je eigen emoties gaan onderdrukken om de lieve vrede te bewaren. Maar jezelf in de steek laten heeft grote gevolgen.

Verlatingsangst of bindingsangst

Je hechtingsstijl – of je veilig gehecht bent of onveilig gehecht – bepaalt voor een deel hoe veel geluk je in de liefde hebt. Veilig gehechte mensen voelen zich altijd veilig, ook als ze alleen zijn. Ze zijn niet bang voor intimiteit en hechten zich op een gezonde manier aan hun partner. Ze zijn ook heel goed in staat om ruzies en conflicten op te lossen.

Heb je bindingsangst, verlatingsangst of ben je veilig gehecht? Doe de test.

Onveilig gehechte mensen zijn ofwel angstig gehecht (verlatingsangst) of afwijzend gehecht (bindingsangst). Het vervelende is dat mensen met verlatingsangst (ongeveer 25 procent van de mensen) en mensen met bindingsangst (ongeveer 20 procent) meer moeite hebben om een langdurige, gelukkige relatie aan te gaan.

Ruimte in je eigen leven scheppen

Als je last hebt van verlatingsangst, vermijd je moeilijke gesprekken met je partner, stel je geen grenzen en blijf je je partner behagen, zodat hij of zij van je blijft houden. Weet je van jezelf dat je verlatingsangst hebt, dan loop je dus het risico dat je jezelf in de steek laat.

Sheleana: “Achter het behagen van andere mensen zit namelijk altijd de overtuiging dat we onszelf moeten aanpassen aan het leven van andere mensen. Maar eigenlijk moeten we in ons eigen leven ruimte scheppen, zodat de juiste mensen in ons leven kunnen komen of uit ons leven weg kunnen gaan, omdat ze wel of niet bij ons passen.”

Dingen die erop wijzen dat je jezelf in de steek laat:

  • snel verliefd worden op nieuwe mensen
  • alles laten vallen voor een persoon tot wie je je aangetrokken voelt
  • het negeren van alarmbelletjes of duidelijke signalen dat de ander niet geïnteresseerd in je is
  • je anders voordoen dan je bent om goedkeuring te krijgen
  • al je tijd doorbrengen met een nieuwe geliefde, waarbij je goede vrienden aan de kant zet
  • sociale media gebruiken om een ex of de nieuwe partner van een ex te bespioneren
  • je eigen grenzen niet respecteren
  • alcohol of andere verdovende middelen gebruiken om onprettige gevoelens te vermijden
  • ja zeggen terwijl je nee wilt zeggen
  • meer bezig zijn met het behagen van anderen dan met het erkennen van wat je zelf wilt

Hoe ben jij gehecht? De gids met álles wat je wilt weten over hechtingsstijlen

Jezelf volledig accepteren

We laten onszelf in de steek als we een behoefte of verlangen hebben en dat niet uitspreken, omdat we bang zijn dat we afgewezen zullen worden. Dit doen we bijvoorbeeld als we alles laten vallen als iemand belt. Of bijvoorbeeld als we ja zeggen als hij of zij vraagt of we iets willen gaan doen, ook al hadden we andere plannen.

Of als we weinig tijd in vriendschappen stoppen, omdat we helemaal opgaan in een nieuwe liefde in ons leven. Je kunt hier een einde aan maken als je de lagen van je eigen verlatingsangst afpelt en jezelf volledig accepteert, dus met al je tekortkomingen.

Ken je verlangens

“Dit betekent dat we risico’s moeten nemen,” vertelt Sheleana. “We moeten onszelf uiten, grenzen stellen als iets niet goed voelt, en een standpunt innemen als iets belangrijk is. Dat doen we allemaal niet als we koste wat het kost willen voorkomen dat we iemands liefde kwijtraken.”

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

Om een echte bewuste relatie op te kunnen bouwen, moeten we bereid zijn om ons ware zelf te laten zien, en moeten we onze verlangens (h)erkennen.

Alleen dan heb je dus kans op een langdurig en gelukkig leven met een partner. Hear hear Rising Woman!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️