Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Hou je van BDSM? Misschien is deze Japanse vorm van bondage iets voor jou

Heb je er ooit over gefantaseerd om vastgebonden te worden of je partner vast te binden aan het bed? In de loop de jaren is BDSM (oftewel bondage, dominantie, sadisme en masochisme) steeds populairder geworden en sinds Fifty Shades of Grey is het taboe er langzaam vanaf gegaan. Een populaire vorm van bondage is Shibari, ook wel bekend als Japanse touwknoopkunst.

Dit is een een vrij speelse vorm van bondage, waar geen kettingen of leren riemen aan te pas komen – alleen maar touwen. Het draait ook meer om de ervaring van het vastbinden zelf en om het gevoel van vastgeknoopt zijn.

Vastbinden kan bevrijdend werken

Van oorsprong is Shibari een kunstvorm, waarbij symmetrische patronen op het lichaam worden aangebracht met touw. Het is ontstaan in het begin van de 20e eeuw en betekent in het Japans letterlijk ‘vastbinden’. Vroeger was het een ondergrondse vorm van fantasiespel, maar tegenwoordig is het wereldwijd bekend en zien we het steeds vaker terug in kinky bars en pornofilms.

Maar shibari gaat over meer dan alleen geil worden. Het gevoel van overgave aan het vastgebonden zijn zou – paradoxaal genoeg – juist heel bevrijdend zijn. En daarbij kunnen emoties loskomen, zeker ook samen met een partner. Daardoor kan het zelfs werken als een soort van therapie.

Overgave en veiligheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het dus niet over dominantie of onderdanigheid en heeft ook weinig te maken met SM. Een pijnprikkel kan heel functioneel zijn, maar dit is niet de gestelde hoofdzaak. Shibari kan een ondeugend en bevrijdend seksueel spel zijn.

Seksfantasieën: waar fantaseren we het meest over?

Voor vrouwen die de controle moeilijk los kunnen laten kan deze vorm van bondage een tool zijn die ze laten ervaren wat het is om in de overgave te gaan. Onbekende processen kunnen aan het licht komen en een positieve inprenting van overgave en veiligheid kan een onderdeel worden van een nieuwe leefstijl.

Mannelijke en vrouwelijke energie in balans

Van buitenaf lijkt het misschien alsof Shibari alleen om seksueel genot draait, maar dat is dus niet altijd het geval. Vaak ervaren mensen meer intimiteit met hun partner en voelen ze zich beter verbonden vanwege het vertrouwen dat bij de ervaring is betrokken.

Zo bouw je meer zelfvertrouwen op in bed

Voor koppels met relatieproblemen, waarbij de juiste balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie een beetje scheef is, kan de man door middel van Shibari leren in zijn ‘mannelijke energie’ te gaan staan. Door bondage kan deze balans geherstructureerd worden en gaat de verbinding anders stromen.

Duidelijke regels en grenzen

Het kan ook zijn dat je heerlijke sensaties voelt, ontspanning, geborgenheid, sensualiteit, opwinding of extase en dat het volop genieten is. Dit mag stromeen en ervaren worden. Zo kan Shibari zelfs leiden tot meer zelfvertrouwen, authenticiteit en zelfexpressie.

Wil je aan de slag met Shibari? Zorg dan wel dat voor aanvang duidelijke regels en grenzen worden afgesproken, zodat er een veilige omgeving ontstaat. Bedenk van te voren wat je grenzen zijn en bespreek deze vooraf met je partner.

The Sex Issue: hoe je persoonlijkheidstype invloed heeft op je seksfantasieën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️