Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 14 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het bewijs dat mindfulness je seksleven écht kan verbeteren

Dat seks meer is dan enkel en alleen een fysieke handeling, wisten we al langer. Zo schreven we al eerder over de manier waarop negatieve emoties een negatieve stempel drukken op seks, hoe de druk om een geweldig seksleven te hebben je seksleven verpest en hoe zelfs iets als ‘een goede relatie‘ dodelijk kan zijn voor je seksleven. Recent wetenschappelijk onderzoek voegt daaraan toe dat seksuele mindfulness een ultieme tool is voor het verbeteren van je seksleven.

Mindfulness als tool om je seksleven te verbeteren, is dat vergezocht? Helemaal niet, zo blijkt.

Seksuele mindfulness in kaart

De wetenschappers ondervroegen 200 getrouwde, heteroseksuele mensen tussen de 36 en de 60 jaar. Het doel van de bevraging was het in kaart brengen van de  mate van ‘seksuele mindfulness’ per deelnemer. Deelnemers kregen daarvoor stellingen voorgeschoteld en dienden deze te scoren.

Hoe seks kan zorgen voor minder stress en angsten (6 redenen om het meer te doen)

Voorbeelden van zo’n stellingen zijn ‘Ik heb aandacht voor seksuele sensaties’ en ‘Ik heb aandacht voor mijn eigen emoties tijdens de seks’. De wetenschappers konden elke deelnemer op die manier een seksuele-mindfulnesscore toekennen. De deelnemers beantwoordden daarnaast ook algemene vragen over hun seksleven, over hun relaties en over zichzelf.

Een wapen in de strijd

De resultaten tonen een positief verband aan tussen seksuele mindfulness en algemeen seksueel welbevinden. Daarmee hangt op zijn beurt ook meteen relationele tevredenheid en seksueel zelfvertrouwen samen, merkten de onderzoekers.

15 geboden voor een moderne liefdesrelatie

De wetenschappers concludeerden na het onderzoek: “Mindfulness toepassen tijdens seksuele handelingen kan een deel van de angst wegnemen die de kwaliteit van seks naar beneden haalt”. Mindfulness is dus een wapen in de strijd tegen seksuele angst, schaamte en lichamelijke twijfel.

Hoe heb je mindful seks?

Hoe heb je dan mindful seks? Er zijn veel manieren om mindful seks te hebben, maar samengevat komt het erop neer dat je bij mindful seks in ‘het rustige’ en ‘het relaxte’ blijven. Probeer niet de climax als het einddoel te zien, maar op een kalme manier bezig te zijn met het ervaren van elk moment.

Wil je liever praktische tips? Hier vind je meer informatie en een mini-guide voor meer seksuele mindfulness.

https://www.bedrock.nl/the-sex-issue-tantra-basics-bewustere-seks/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️