Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Luistervoer 24 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Een lijstje met onze favoriete podcasts over psychologie

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. Met één druk op de playknop zijn we wijzer over verschillende wereldzaken. Podcasts zijn niet voor niets populairder, en vooral handiger, dan ooit. Daarom tippen we regelmatig onze favoriete podcastshows. Dit keer: 8 x inspirerende podcasts over psychologie.

Psychologie is een overkoepelende term voor een breed gamma aan onderwerpen. Rond zowat elk van die onderwerpen is inmiddels wel een podcast bedacht en daar zijn wij absoluut niet rouwig om.

Het enige probleem? Het kan nog wel eens lastig zijn om jezelf een weg te banen in het gigantische podcastaanbod. We maken het je daarom makkelijk en maakten een selectie van steengoede podcasts die allemaal een link hebben met psychologie.

Podcasts over psychologie

Podcasts over psychologie: ze verruimen niet alleen je mensbeeld maar ook je blik op het leven. Bovendien zetten dit soort podcasts aan tot zelfreflectie, iets waar we sowieso fan van zijn. Kortom: zet je headphones op en druk op play!

1. Positieve psychologie podcast

Nog niet heel vertrouwd met psychologie? Dan is de Positieve psychologie podcast een goed instapmodel waarmee je kennis maakt met verschillende onderwerpen.

https://www.bedrock.nl/psychologie-temptation-island-graag-kijken/

Elke aflevering behandelt een ander thema. Van hoe je omgaat met tegenslagen tot hoe het is om op te groeien als kind van een ouder met psychische klachten.

2. Dag voor dag

Eindelijk een podcast die rouw bespreekbaar maakt. In Dag voor dag gaat host Liesbeth gesprekken aan met mensen die – net als zij – een dierbare zijn verloren. De gesprekken vinden plaats aan de keukentafel en zijn laagdrempelig, maar slagen er toch in om te doen wat voor velen nog moeilijk is: rouw uit de taboesfeer halen.

3. Als het masker valt

Narcisme wordt in de volksmond wel eens gebruikt als term voor mensen die een tikje ijdel zijn. Toch is narcisme veel meer dan dat.

De psychologie achter seksueel gefrustreerd zijn (ook als je in een relatie zit)

Sterker nog: het is een persoonlijkheidsstoornis die heel wat kan verwoesten. In Als het masker valt leer je daar meer over en worden onduidelijkheden verhelderd.

4. Where should we begin?

Where should we begin? is de podcast van wereldberoemde relatie-expert Esther Perel. Uniek aan de podcastreeks is dat ze de gesprekken met cliënten opneemt en gebruikt als podcastmateriaal. In de gesprekken loodst ze koppels door relatieproblemen. Zó boeiend.

5. Drie Dagen

Een vrouw genaamd Elvire staat op het punt om euthanasie te plegen wegens ondraaglijk mentaal lijden. Gedurende 3 dagen vertelt ze haar levensverhaal aan reporters, die Elvires beslissing proberen te begrijpen. Deze podcast is uniek en zijn soort en belicht de niet te onderschatten gevolgen van mentaal leed.

6. Onbespreekbaar

Onbespreekbaar doorprikt onderwerpen waar nog (te) veel taboe op liggen. Denk: zelfdoding, rouwen, liefdesverdriet (“ik was verslaafd aan mijn ex”) en eenzaamheid.

5 podcasts over persoonlijke groei (fijne motivatie voor het nieuwe jaar)

Zware topics worden afgewisseld door luchtere onderwerpen als wijsheden van een 94-jarige vrouw (een beetje zoals Bedrock’s Lisanne laatst haar 88-jarige oma interviewde!). Aanrader.

7. Life is better without

Life is better without draait rond eetstoornissen en de gevolgen die hierbij komen kijken. Host Daphne is tevens zelf herstellende van haar eetstoornis en gebruikt de podcast om inzichten omtrent het herstellen te delen.

8. Bedrock Talks met gelukspsycholoog Josje Smeets

In onze eigen podcastserie Bedrock Talks interviewden we gelukspsycholoog Josje Smeets over onder meer de zoektocht naar geluk en de quarterlifecrisis. Hebben we het niet allemaal te druk? En leggen we onszelf niet onnodig veel druk op? Dit soort vragen leverden een ontzettend boeiend gesprek op.

7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️