Rosa Bertram
Rosa Bertram Partner 20 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Bedrock Talks: over fertiliteit en taboes met gynaecoloog Jesper Smeenk

Over een bewust en gelukkig leven schrijven we bij Bedrock maar al te graag. Maar omdat we soms nét iets meer de diepte in willen op een bepaald gebied, maken we de podcastserie ‘Bedrock Talks’. In deze podcast gaan we in gesprek met experts op het gebied van bewust, gelukkig en duurzaam leven. Dit keer gingen we een samenwerking aan met Merck een farmaceut die zich inzet om het taboe rondom vruchtbaarheid bespreekbaar te maken – en interviewden Bedrock’s Rosa en Lisanne in een 3-delige podcastserie experts over fertiliteit. Dit keer: gynaecoloog Jesper Smeenk over fertiliteit en taboes rondom vruchtbaarheidsproblemen. 

Vruchtbaarheid, het klinkt als een super vanzelfsprekend gegeven. Maar dat is het voor veel vrouwen en mannen niet. Het aantal geboren kinderen neemt al sinds 20 jaar elk jaar af, blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut.

Hoogtijd om het gesprek aan te gaan met een expert op het gebied van gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde. Hoe zit het precies?

Podcast over vruchtbaarheid

Dat we in Nederland jaarlijks steeds minder kinderen krijgen, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat we tegenwoordig minder kinderen krijgen dan vroeger (toen een gezin van 7 doodnormaal was) en deels met het uitstellen van een kinderwensWe reizen, werken, hebben drukke sociale levens, dus die kinderwens kan nog wel even wachten. Maar kunnen we wel uitblijven stellen? 

“Vrouwen zijn zich er vaak niet bewust dat het uitstellen van hun kinderwens tot afstel kan leiden,” vertelt hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser aan het NOS. “Als je te lang wacht, kun je niet meer spontaan kinderen krijgen. Het leidt tot steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen en ook tot steeds meer ongewilde kinderloosheid.” 

Hoe werkt fertiliteit precies? Hoe weet je of je überhaupt vruchtbaar bent? En hoe ga je ermee om als je misschien niet vruchtbaar bent? Om over het taboe omtrent vruchtbaarheidsproblemen nog maar niet te spreken…

Vruchtbaarheid: welke invloed heb jij er zelf op? (deel 1)

Podcast met Jesper Smeenk

Om hier meer over te weten te komen, spraken we in de Bedrock Talks-podcast studio met gynaecoloog Jesper Smeenk over fertiliteit en ook het taboe dat daarbij komt kijken. Vruchtbaarheid – of nou ja, vooral geen vruchtbaarheid – is natuurlijk niet zo’n sexy onderwerp en we lezen er maar barweinig over terug in bladen en kranten.

Tijd om het gesprek aan te gaan met een expert. Want dat is waar het werk van Smeenk begint. Als geen ander weet hij hoe het voor (mentale) problemen het kan zorgen als je er later achterkomt dat het toch niet zo makkelijk blijkt te gaan als je het gedacht. 

We vragen hem het hemd van het lijf over alle mogelijkheden, feiten, fabels én taboes rondom fertiliteit en de bijkomende vruchtbaarheidsproblemen.

Je begrijpt: deze aflevering wil je luisteren!

https://www.bedrock.nl/vruchtbaarheid-welke-invloed-heb-jij-er-zelf-op-deel-2/

Luister Bedrock Talks over fertiliteit en taboes

De nieuwe aflevering van Bedrock Talks luister je nu op Spotify en iTunes. Vond je het een interessante aflevering? Laat dan vooral een review achter! We zijn super benieuwd wat je ervan vindt en ervan hebt opgestoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️