Rosa Bertram
Rosa Bertram Kitchen Hacks 20 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Kitchen hack: zo verwijder je de pit van een avocado zonder gestuntel (of mes)

Avocado is misschien wel één van de populairste vruchten van deze tijd; ze zijn romig, voedzaam en past perfect in allerlei bowls, salades, op brood of zo uit het knuistje. Hoewel we onze inname proberen te minderen (omdat avocado’s namelijk van ver ingevlogen moeten worden en dus niet bepaald duurzaam zijn), genieten we op z’n tijd nog steeds van een avocado. Maar hoe maak je die nou het makkelijkst open?

De reguliere manier om een avocado te openen is om ‘m over de lengte langs de pit open te snijden, helemaal rondom. Afhankelijk van hoe rijp ‘ie is, haal je makkelijk óf met een hoop geklungel de pit eruit.

De pit van een avocado verwijderen

Voor het verwijderen van de pit van een avocado bestaan allerlei trucjes. Helemaal als de avocado nog niet rijp is, kan de pit goed vastzitten in de vrucht. Een populaire techniek is om met de avocado in de ene hand en een scherp mes in de andere een flink klap te geven op de pit waardoor het blad van het mes in de pit blijft staan.

Met een beetje souplesse trek je dan zo de pit aan het mes uit de vrucht. Helaas gaat dat in de praktijk niet altijd zo soepel en kan het voor een aardig bloedbad zorgen. Daar moet een betere kitchen hack voor zijn, zou je denken.

Avocado’s hebben een duister randje: maak kennis met de avocadomaffia

Op het internet zijn gelukkig genoeg veiligere manieren te vinden om te pit van onze favo vrucht vol vitamine K, C, B5, B6 en E open te maken zónder je hand of vingers open te snijden.

Zo doe je het

Eén van de makkelijkste manieren om een avocado te ontpitten gaat als volgt:

  • Snijd de avocado doormidden in twee helften
  • Gebruik je wijs- en middelvingers om beiden kanten van de pit vast te houden
  • Duw dan zachtjes met je duimen op de achterkant van de avocado waar de pit zit
  • Als het goed is plopt de pit er zo uit

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Deze video laat zien hoe dat werkt. Een stuk minder specatulair om naar te kijken, maar wel een stuk veiliger én makkelijker!

Zo, dan kan je nu aan de slag met deze vegan salade met parelcouscous, avocado verse munt en dadels of met deze groene gazpacho met avocado, komkommer, appel & ricotta.

Avocado lovers opgelet: hoe gezond is avocado nou eigenlijk? En wanneer eet je er te veel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️