Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 24 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Tuinieren en leven volgens de permacultuur principes is hot: maar waarom?

Wie geïnteresseerd is in buiten leven, zelf een moestuin wilt aanleggen en biologisch eet, heeft misschien weleens van permacultuur gehoord. Sterker nog: deze manier van zelfvoorzienende landbouw wordt steeds populairder. En dat is maar goed ook.

Maar waarom eigenlijk?

Permacultuur: de basis

Bij permacultuur draait het heel simpel gezegd niet om alleen maar zoveel mogelijk uit de grond te halen, maar juist om terug geven aan de aarde en de omgeving. Permacultuur is dan ook een stuk meer dan enkel landbouw, en is een haast een heuse levensstijl.

Het doel? Duurzame ecologische systemen aanleggen zonder de welbekende monocultuur maar juist met veel biodiversiteit die gezond, biologisch voedsel op blijven leveren, en waardoor de bodem vruchtbaar blijft in plaats van uitgeput raakt.

Waarom permacultuur nodig is

Waarom dat zo belangrijk is? De monocultuur die nu veel voorkomt in landbouw – waarbij één veld vol staat met dezelfde soort plant en wordt bezaaid met pesticiden – werkt misschien prima op de korte termijn, maar op de lange termijn put je daar de aarde mee uit.

Bij permacultuur ga je de natuur niet tegen, maar leef je er juist mee in harmonie.

Beestjes gaan er dood, insecten verdwijnen, er wordt maar één soort groenten, knol of fruit geteeld met kunst mest die erna worden bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen en je moet steeds dieper de grond omspitten om het vruchtbaar te maken.

Bij permacultuur ga je de natuur niet tegen, maar leef je er juist in harmonie mee.

Een moestuin of een stuk landbouwgrond heeft juist verschillende soorten groenten of fruit dat bijen aantrekt en zorgt voor meer biodiversiteit. En afval? Dat bestaat niet bij permacultuur. Alles kun je hergebruiken.

Lange termijn oplossing

Door een gezond ecosysteem aan te leggen, biodiversiteit te creëren waarbij de natuur haar gang kan gaan, creëer je een duurzaam voedselsysteem. Wanneer je volgens de principes van permacultuur een biologisch en ecologisch duurzaam voedsel systeem aanlegt, is het een blijvend werkend systeem waar je op de lange termijn letterlijk de vruchten van kan blijven plukken.

Het aanleggen van zo’n duurzaam ecologisch systeem op een uitgeput stuk grond kan echter nogal veel werk kosten, zoals je kunt zien in de (te toffe!) documentaire My Biggest Little Farm.

Dit kledingmerk heeft meer dan 5 miljoen m² aan land vergroend

Maar staat het systeem eenmaal, dan staat het en heb je een heus circulair systeem gecreëerd. De natuur doet dan vanzelf haar werk. Van landbouw tot compost en van water tot vruchtbare grond.

Je kan zelf makkelijk zelf toepassen

Misschien denk je nu ‘tof, maar dat is pas te gebruiken als je een groot stuk land hebt’. Nou dat valt dus reuze mee. Permacultuur kun je namelijk ook vrij simpel toepassen op kleine schaal, bijvoorbeeld in je eigen moestuin.

Erg handig als je geen groot stuk land hebt, of zelfs alleen een balkon en om te kijken hoe het in z’n gang gaat.

Deze heilzame kruiden groei je makkelijk in je eigen moestuin

Benieuwd hoe je dat doet? Eerder schreven we een guide met hoe je permacultuur toepast in je eigen tuin. Ook vind je tegenwoordig heel wat toffe locaties over de hele wereld die zich bezighouden met deze manier van de aarde letterlijk verbeteren.

Steeds populairder

Zo gaan we binnenkort langs bij Danyadara in zuid-Spanje waar een prachtig stuk bos helemaal tot leven is gekomen, dankzij de inzet van permacultuur. Samen met het yogacentrum Suryalila wat op het zelfde stuk land ligt, kun je niet alleen heerlijke yogalessen volgen maar ook leren over permacultuur terwijl je eet van het land. Hoe tof?

Klimaatverandering

Dat permacultuur steeds populairder wordt is dus niet gek. In de afgelopen jaren is klimaatverandering wereldwijd steeds hoger op de agenda komen te staan. Goed zorgen voor onze aarde en onze ecologische voetafdruk verkleinen is nodig als we de aarde leefbaar willen houden. Biodiversiteit is daarbij essentieel.

Hoe word je geen slaaf van het systeem?

De stijgende zeespiegel, verdwijnende biodiversiteit en extremere temperatuursverschillen zijn duidelijke voorbeelden van climate change niet iets voor later is, maar nú al bezig is. Meer biologisch eten, weten waar eten vandaan komt, minder nieuwe dingen kopen en de aarde vergroenen zijn stuk voor stuk aspecten die terugkomen in permacultuur.

Daarnaast is het heerlijk om op het land of in de tuin te werken, zegt ook de wetenschap. Dus voor wie nog niet toe is aan die grote boerderij: probeer het eerst eens thuis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️