Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 19 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Het pegan dieet: een combinatie van veganisme en het paleo-dieet

Heb jij al gehoord van het pegan-dieet? Pegan is (niet geheel verrassend) een combinatie van het paleo-dieet en veganisme. Wat we ons hierbij moeten voorstellen? Wij zetten de do’s en don’ts van het pegan dieet op een rijtje.

Dat we bij Bedrock al langer fan zijn van de veganistische keuken is geen geheim. Hét principe waar veganisten bij zweren is het volledig mijden van dierlijke producten. Eerder legden we uit hoe je in een paleo-dieet net zo onbewerkt, puur en bewust eet als in de oertijd.

En nu bestaat er dus zoiets als het pegan-dieet. Waar veganisten vlees en vis uit de weg gaan, kan dit bij aanhangers van het paleo-dieet net wél. Hoe gaan deze twee diëten dan toch samen?

Wat is het pegan-dieet?

Het pegan-dieet telt de beste elementen van veganisme op bij de beste principes van het paleo-dieet. Wat beide diëten gemeenschappelijk hebben is een liefde voor plantaardig voedsel. Daarnaast geloven de twee diëten in echt, onbewerkt voedsel en no crap. Pegans houden dus niet van artificiële toevoegingen in hun eten.

Wat mag je eten bij een pegan-dieet?

In het pegan-dieet spelen groenten de hoofdrol, maar hoe zit het dan met vlees en zuivel? Aangezien vlees een belangrijke voedingsbron was in de oertijd, mag je best een stukje vlees eten als je pegan eet. Let wel dat vlees niet de focus van je maaltijd wordt, maar beschouw het als een klein bijgerechtje naast je groenten. Ook zuivel dienen we te verminderen (en het liefst te vermijden). Met gezonde vetten zit je dan weer helemaal goed. Deze vind je in noten, zaden, avocado’s en kokosolie.

Lijkt het je wat om voor een tijdje pegan te eten? Onthoud dan dat je ook gluten en suikers zal moeten laten liggen. Ook peulvruchten (erg geliefd bij veganisten) komen slechts in beperkte mate aan bod in dit dieet.

https://www.bedrock.nl/app-vegans-veganific/

Wat zijn de voordelen van het pegan-dieet?

Een pegan voedselpatroon is gezond voor je bloedsuikerspiegel. Bovendien zou het vermijden van zuivel een ontstekingsremmend effect hebben. Daarnaast verkleint het dieet de kans op mogelijke tekorten aan vitamine B12, ijzer, calcium, jodium of zink, door het hoge percentage aan groenten en gezonde vetten. Ook schijnt het dieet makkelijker te zijn om vol te houden dan het paleo-, en vegan-dieet. Best of both worlds!

Zijn er ook nadelen?

Naast tal van voordelen is er ook een niet-onbelangrijk nadeel verbonden aan het dieet. Voor mensen die veel sporten is het namelijk niet heel verstandig om beduidend minder koolhydraten en peulvruchten te eten. Voor topsporters is het pegan-dieet om deze reden niet aan te raden. Wil je het toch een kans geven met een actieve levensstijl? Zorg dan dat je voldoende koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt en vul je dieet aan met voldoende peulvruchten en volkorenproducten.

Lijkt het jou wat, zo’n pegan-dieet?

Meer lezen over voeding en dieet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️