Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dít gebeurt er in je lichaam als je een orgasme krijgt

Het is een blijft een fascinerend fenomeen: tot een orgasme komen. Maar heb je je weleens afgevraagd wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je een orgasme krijgt? Wij zochten het uit.

Een orgasme wordt vaak gezien als de ultieme climax bij seks. Hoewel een orgasme natuurlijk niet altijd het hoofddoel moet zijn (sterker nog: het kan juist heel bevrijdend zijn om daar juist níét de focus op te leggen, maar om gewoon te genieten van het moment), is het wel heel interessant om te kijken naar wat er in ons lichaam gebeurt tijdens zo’n hoogtepunt.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

Dit gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme

Tijdens seksuele activiteiten bouwen we seksuele spanning op. Wanneer die spanning op een gegeven moment een hoogtepunt bereikt, beslist ons lichaam om die spanning te ontladen. Je raadt het al: die ontlading noemen we dus een orgasme.

5 wetenschappelijk bewezen feiten over een orgasme krijgen

Ons lichaam reageert op die spanningsontlading door een verhoogde hartslag, een verhoogde bloeddruk, een versnelde ademhaling en het ongecontroleerd opspannen van bepaalde spiergroepen: zowel rondom onze geslachtsdelen als in de rest van ons lichaam.

Orgasmes en hormonen

Het zal je niet verbazen dat er tijdens een orgasme heel wat hormonale activiteit plaatsvindt. Sterker nog: tijdens een orgasme draaien je hersenen overuren om een gigantische rush aan hormonen en neurotransmitters door je lichaam te jagen. Een van de belangrijkste hormonen tijdens een orgasme is dopamine, hét geluksstofje dat instaat voor gevoelens van plezier, verlangen en motivatie.

Ook oxytocine is een belangrijk hormoon bij orgasmes. Oxytocine kennen we als het knuffelhormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van hechting en b. Snap je nu waarom we na een orgasme zo graag nog even napraten in de armen van onze partner? Tot slot is ook het hormoon prolactine heeft een sleutelrol: deze stof staat in voor dat bevredigende gevoel na zo’n climax.

Ook interessant is dat je hersenactiviteit gaat vertragen als je een orgasme hebt bereikt. Dit verklaart waarom je je rustiger en slaperiger voelt na een seksuele climax. Kortom: heb je moeite met ‘s nachts in slaap te komen? Je weet wat je te doen staat…

The Sex Issue: hoe ‘edging’ je orgasme nog intenser kan maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️