Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 8 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Een open relatie ingewikkeld? Zó bepaal je samen de regels

Open relaties zijn nog altijd een beetje een taboe en ze roepen bij veel mensen nog het beeld op van een oplossing voor relaties die niet helemaal lekker lopen. Waarom zou je immers een ander nodig hebben als je het goed hebt samen met je partner? Gelukkig wordt steeds meer duidelijk dat dat onzin is. Een open relatie valt of staat juist bij een heel sterke basis en goede communicatie. De open relatie regels bepaal je immers samen en dat maakt je band alleen maar sterker.

Daarom kiezen ook steeds meer mensen voor een open relatie. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de optie steeds vaker wordt overwogen.

Is een open relatie iets voor jullie?

Overwegen jij en je partner het ook? Bedenk eerst samen of het echt iets voor jullie is. Merk je bijvoorbeeld dat je relatie niet helemaal lekker loopt, dan is een open relatie niet de manier om problemen op te lossen. Sterker nog, vanuit een slechte basisrelatie, kan een open relatie te complex worden en dat kost je je relatie.

Volgens relatietherapeut en seksuologe Nynke Nijman is het dan ook belangrijk jij en je partner er altijd als team instaan en in staat zijn om te kunnen gaan met alles dat er gebeurd.

Ook interessant: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Ook is het belangrijk dat jullie het beide echt willen. Wil één van beide partners het en gaat de ander er in mee om de andere een plezier te doen zonder het écht te willen, dan zal dat ook problemen geven. Gaan jullie beide met volle overtuiging ervoor omdat jullie interesse hebben in intimiteit met een ander of in andere seksuele ervaringen? Go for it!

Hoe creëer je een ongecompliceerde open relatie?

Met dat besluit alleen ben je er natuurlijk niet. Nijman is expert op professioneel gebied, maar heeft zelf ook al jaren een open relatie. Haar tips om een ongecompliceerde open relatie aan te gaan:

  • Liefde. Zoals ook Nijman al zei, een open relatie werkt het beste vanuit een heel goede basis relatie. Die bestaat uit heel veel oprechte liefde. Aan een half woord of een blik hebben jullie genoeg en jullie hebben het volste vertrouwen in jullie zelf en in elkaar.
  • Communicatie. Een open relatie valt of staat met communicatie. Praat met elkaar en wees altijd eerlijk, ook als dat even moeilijk is. In een open relatie zul je namelijk in veel verschillende situatie terecht komen. Het is daarin belangrijk altijd zeker te weten of de ander oké is. Vooraf is communicatie ook erg belangrijk, dat is het moment om je open relatie afspraken te maken. Gaandeweg kun je die altijd veranderen als jullie daar beide achter staan.
  • Respect. Respect is in een open relatie belangrijk. Wil je partner bijvoorbeeld iets echt niet? Respecteer dat, ook dat hoort er bij als je in een open relatie de regels bepaald. Heb daarnaast ook respect voor de andere mensen om je heen. Zie iedereen als gelijkwaardig en houd rekening met ieders grenzen en verlangens.
  • Humor. Humor is heel belangrijk in een open relatie. Heb heel veel lol samen en geniet wat jullie samen delen.

Open relatie regels: zó bepaal je ze samen

Loop je een beetje vast op het maken van open relatie afspraken? Neem dan eerst goed de tijd om hier over na te denken. Bedenk afzonderlijk van elkaar waarom je een open relatie wil en wat je behoefte is. Bedenk ook afzonderlijk van elkaar wat je grenzen zijn. Door hier de tijd voor te nemen, wordt je open relatie later makkelijker.

Ook interessant: Hoe weet je of een open relatie iets voor jou is? Deze 5 tekenen geven misschien het antwoord

Als jullie er beide over na hebben gedacht is het tijd om het met elkaar te bespreken. Waarin vinden jullie elkaar en waarin verschillen jullie ideeën. Respect komt hier direct al om de hoek kijken. Probeer de ander niet over te halen mee te gaan in jouw plannen als dat over diens grenzen is.

Blijf in jullie open relatie altijd communiceren. Gaandeweg ontdek je nieuwe dingen, kom je er achter dat je dingen toch niet zo prettig vindt of wil je toch iets nieuws proberen. Bespreek dit met je partner en pas de regels aan als het goed voelt voor jullie beide.

Ook interessant: Antwoord op: wat werkt beter, een monogame of een open relatie?

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen bij het bedenken van open relatie regels? Deze voorbeelden kunnen helpen:

  • Alleen one night stands, dus niet elke keer met dezelfde persoon
  • Niet met vrienden of andere bekenden
  • Flirten en zoenen is goed, maar niet met een ander het bed delen
  • Niet in het eigen bed

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️