Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 24 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

Date jij online? Volgens psychologen is dit de slimste aanpak

Voorbij zijn de dagen dat je een kroeg binnenliep en op slag verliefd werd op de knappe man of vrouw aan de bar. Voorbij zijn de dagen dat je op straat tegen de man of vrouw van je dromen aanbotste. Voorbij zijn de dagen dat je hart sneller klopte bij het koffiezetapparaat omdat die knappe collega je net te lang stiekem aankeek. Althans, zo lijkt het. Nu staan groepen mannen en vrouwen in kroegen over een telefoonschermpje heen gebogen. Vol trots vertelt vriendin A. over haar nieuwe crush. Gezien heeft ze hem nooit, maar dit zou ‘m zomaar kunnen zijn. ‘Check die blauwe ogen. En hij maakt echt leuke woordgrapjes. We gaan binnenkort wel afspreken denk ik. Maar ik wacht totdat hij mij vraagt.’

In haar hoofd was ze al ingetrokken

Dagen gaan voorbij, en die crush stopt opeens met leuke woordgrapjes sturen. Vriendin A. is gekwetst. ‘Waarom reageert hij niet? We waren toch leuk aan het appen? Ik snap dit echt niet.’ In haar hoofd wandelden ze al samen over het strand met hun labrador. ‘Hij vertelde dat ‘ie een leuk huisje aan de gracht heeft. Daar zou ik wel willen wonen!’ In haar hoofd was ze al ingetrokken. De verfkleur voor aan de muur in haar dromen al gekozen.

En zo begint het riedeltje elke keer opnieuw. Als vriend B. aankondigt ‘echt een leuke chick’ te hebben ontmoet via Tinder. ‘Nee, heb haar nog niet real life gezien, maar check die lach. Da’s toch een topwijf? Dat zíe je gewoon.’ Het ‘wijf’ in kwestie bleek toch iets minder top te zijn in het echt. Balen, dan maar weer verder swipen. Totdat je kramp in je vingers krijgt.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom online daten misschien niets voor jou is

Online daten, een fascinerend fenomeen

Online daten, en dan vooral via vluchtige dating-apps, blijft een fascinerend fenomeen. Mensen worden bijna verliefd op de virtuele versie van een ander. Want, hoe weet je hoe iemand écht is totdat je diegene hebt ontmoet?

Er wordt puur op een goed belicht fotootje en grappige tekst beoordeeld of dit een toekomstige partner zou kunnen zijn. ‘Vader van m’n kinderen? Hmmm, swipe naar rechts, hij heeft krullen, lijkt me wel grappig een kind met krullen te krijgen.’

Wat zeggen de experts?

Nu zijn er natuurlijk heel veel succesverhalen. In mijn persoonlijke kringen zijn er voldoende gelukkige stellen die voor het eerst via de virtuele versie met elkaar kennis hebben gemaakt. Maar hoe groot is de kans van slagen nou eigenlijk echt? En waar moet je op letten als je een datingprofiel aanmaakt of beoordeelt?

Lees ook: Waarom online daten wél een goed idee is: weg met het Tindertaboe

Er is wel degelijk wat bewijs dat onbekenden van elkaar bepaalde eigenschappen kunnen voorspellen aan de hand van een foto, zoals of iemand extravert of introvert is, of iemand emotioneel stabiel is en of iemand zelfverzekerd is. Maar deze eigenschappen zijn natuurlijk maar the tip of the iceberg, en aan de hand daarvan kun je nog niet zo goed weten of hij of zij een perfecte match is.

Nu kun je naast je foto op je profiel ook vaak een paar woorden plaatsen over je persoonlijkheid. Houd je van een feestje, of ben je juist een rustig type dat geniet van lange gesprekken met een rood glas wijn in de hand? Volgens onderzoek schijnt het dat we mensen aantrekkelijker vinden als we denken dat ze een mooie persoonlijkheid hebben. Misschien is een omschrijving als ‘ik houd van dieren en doe graag vrijwilligerswerk‘ dan een betere optie dan ‘ik zet mezelf altijd op nummer één.’

Ook blijkt het verstandig om niet op zoek te gaan naar iemand die ‘knapper’ is dan jij bent. Nu is het natuurlijk lastig te bepalen wat ‘knapper’ is, maar psycholoog Leslie Zebrowitz geeft aan dat je misschien valt op extreem knappe mannen of vrouwen, maar dat je toch sneller eindigt met iemand die op hetzelfde ‘niveau’ qua knapheid zit.

Oké, Michiel Huisman streep ik dan ook even van mijn lijstje af, *zucht*.

Spiegelbeeld

Als we er verstandig aan doen om iemand te kiezen die op ons ‘niveau van knapheid’ is, is het dan niet een nóg beter idee om iemand te kiezen die écht veel op ons lijkt? Volgens Texas University en Northwestern University gaat die theorie niet op. Ze deden een experiment waaruit bleek dat mensen die dachten dat ze op elkaar leken, wel tot elkaar aangetrokken waren. Maar mensen die écht op elkaar leken (dus dezelfde uiterlijkheden), waren dan weer totaal niet tot elkaar aangetrokken. Zebrowitz bevestigt deze uitkomst en voegt toe: “eigenlijk is het erg logisch. Je bent over het algemeen ook niet aangetrokken tot je broer.”

In een ander (grappig) onderzoek uit Noorwegen bewerkten de wetenschappers foto’s van stellen zodat ze nét iets meer op elkaar leken. De partners moesten dan aangeven op welke foto ze hun geliefde aantrekkelijker vond. Ze kozen allemaal de versie die iets meer op zichzelf leek. Maar zodra de foto meer dan 22% was aangepast om op zichzelf te lijken, kregen ze ‘walgneigingen’. Je kunt dus beter niet voor iemand kiezen die verdomde veel op jou lijkt.

Ik kan niet kiezen

Nog een probleem van het online daten is dat je het gevoel hebt dat je eindeloos veel keus hebt. Want je kunt swipen tot je een ons weegt, de nieuwe potentiele kandidaten worden steeds aangevuld (wáár komen al die mannen en vrouwen toch telkens vandaan?). We schreven al eerder over het vinden van duurzame liefde. Hierin concludeerde schrijver Joanne Wienen het volgende “Het internet en datingapps als Tinder en Happn hebben de manier waarop we potentiële geliefden ontmoeten voorgoed veranderd. Daar zitten voordelen aan, maar ook nadelen. Teveel keus kan verlammend werken. Een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin-Madison bewees dat mensen die veel keus hebben op datingdiensten als OkCupid, match.com en Tinder uiteindelijk minder tevreden zijn met hun keuze – en ook eerder bereid waren van keuze te veranderen – dan mensen die uit minder konden kiezen.

Lees ook: Een eerste date: waar praat je over?

Daar bovenop komt dat als je aan het swipen bent je alle potentiele kandidaten met elkaar gaat vergelijken. ‘Oh, die vorige had een lievere lach dan deze. Hmmm, wil ik iemand met een iets mindere lach of wegen de donkere woeste krullen zwaarder?’ Als je iemand ‘in het echt’ ontmoet, ben je op dat moment alleen met diegene bezig. Heb je met hem of haar een leuk gesprek, is er een klik en past diegene bij jou? Voor hetzelfde geld heeft de woeste krullenbol een veel fijner karakter dan de mooie glimlach. En die mis je dan, omdat je denkt dat een mooie glimlach zwaarder weegt.

Goed, ik ga maar eens de deur uit. Want aanbellen doen ze sowieso niet. Trust me, ik wacht al een tijdje.

Meer lezen over (online) daten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️