Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Van deze ondergewaardeerde stadsplanten wordt zeep gemaakt

In vrijwel alle Nederlandse steden vind je brandnetels, paardenbloemen en weegbreeën tussen de stoeptegels. Deze planten worden dan ook vaak als onkruid gezien. En dat is onterecht! Ze zijn namelijk erg goed voor de biodiversiteit én hebben een geneeskrachtige werking. Daarom koos de zeepfabrikant Werfzeep ervoor om deze 3 planten te verwerken in hun nieuwste zeep.

Zo worden deze ondergewaardeerde stadsplanten eindelijk goed gebruikt en dus als waardevol gezien.

Ongewenste planten

Brandnetel kennen we vooral als pijnlijk en misschien van de thee, maar wist je dat ze ontzettend belangrijk zijn in de voedselketen? De dagpauwoog en kleine vos vlinders (die oranje, met zwarte vlekken op de voorvleugels) leggen hun eitjes graag op brandnetels.

Weegbree is nog zo’n plant: hij groeit te pas en te onpas tussen de tegels en weinig mensen willen ‘m in de tuin. Maar hij is ongelooflijk taai en zelfs geneeskrachtig. In de bladeren zit een stofje dat ontstekingsremmend werkt: als je ze kneust en over een geïrriteerd plekje wrijft, biedt dat verlichting aan je huid.

10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt

Tot slot is ook paardenbloem zo’n ‘ongewenste’ plant: de meeste mensen willen hun gazon of plantsoen liever egaal groen hebben. Maar een grasveld met paardenbloemen is honderd keer waardevoller dan zonder! Er zit veel nectar in voor bijen en andere insecten.

Biodiversiteit in de stad

De biologische zeepziederij Werfzeep en het Naturalis Biodiversity Center hebben hun krachten gebundeld en deze 3 ‘ongewenste planten’ verwerkt in hun nieuwe unieke zeep: Natuurlijk Schoon.

De 100 procent biologische en veganistische zeep is gebaseerd op de biodiversiteit die in een stad leeft. Hoe die ruikt? Naar de geur die er in de stad hangt, na een zomerse regenbui. Lekker dus!

Wilde stadszeep

Werfzeep maakt uitsluitend ambachtelijke biologische zepen van planten en bloemen. Samen met de onderzoekers van Naturalis hebben ze de biodiversiteit die in een stad leeft gevangen in deze wilde stadszeep.

Natuurlijke zeep uit Ghana: goed voor je huid én de planeet

Bij Werfzeep zijn ze namelijk fan van ‘stoeptegeldiversiteit’. Daarmee bedoelen ze planten die ‘zomaar’ in ons land groeien, bij wijze van spreken in elk beschikbaar kiertje tussen de stoeptegels. Planten die sterk zijn, weerbaar tegen lokale plagen, en die vaak onvermoede geneeskrachtige eigenschappen bezitten.

De geur van de stad na een regenbui

Uit een lange lijst inheemse planten stelden Werfzeep en Naturalis een ‘verlanglijstje’ samen. Werfzeep koos uiteindelijk de planten uit die goede ambassadeurs zijn voor stadsdiversiteit én geweldig werken in zeep: brandnetel, weegbree en paardenbloem.

Deze drie eenheid van verstekelingen vormt samen een perfecte combinatie voor zeep. Het resultaat? Een verzorgende, milde zeep, met de geur van de stad na een regenbui. Dat betekent een aardse en toch frisse mix, met lichte toetsen als citroengras, en ‘donkere’ toetsen als vetiver.

10 x vegan & cruelty free huidverzorging voor je gezicht

Natuurlijk Schoon komt in drie verschillende verpakkingen en is verkrijgbaar voor €7,95 via Dutch Museum Gift Shop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️