Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 26 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Natuurlijke zeep uit Ghana: goed voor je huid én de planeet

The Good Roll ken je waarschijnlijk van hun vrolijke én duurzame toiletpapier, maar tegenwoordig verkoopt het bedrijf met The Good Soap ook natuurlijke zeep. Dat is niet alleen goed voor je huid en het milieu, maar ook voor de bevolking in Ghana. De zeep wordt namelijk gemaakt door Ghanese moeders. De helft van de winst gaat bovendien naar de bouw van sanitaire voorzieningen in Afrika.

Daar willen we meer over weten, dus bellen we met oprichter Melle Schellekens.

Naast The Good Roll nu ook The Good Soap

The Good Roll kreeg al vaker de vraag of ze niet ook zeep verkochten. Maar tot vorig jaar dachten Melle en zijn team: ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Dat veranderde toen Melle in Ghana een kleine zeepwerkplaats tegenkwam. “Ik leerde een indrukwekkende vrouw kennen die daar zeep aan het maken was van natuurlijke ingrediënten,” vertelt Melle. “Ze was er trots op dat ze met het zeepfabriekje plek bood aan vrouwen die verder geen werk konden vinden.”

Waarom je moeder de belangrijkste persoon is in je leven

Helaas is het op sommige plekken in de wereld nog steeds zo dat je moeilijk aan werk kunt komen als je gescheiden of een alleenstaande moeder bent. “Ten eerste is het al lastig om überhaupt werk te vinden, maar ten tweede zit je met de opvang van de kids,” vertelt Melle. “In de zeepwerkplaats is dat goed geregeld: de moeders passen om de beurt op.”

The Good Soap
Bron: The Good Roll

Melle was zo onder de indruk van de zeepwerkplaats, dat hij een batch meenam naar Nederland en deze uitdeelde op kantoor. Daar waren ze een hit en de keuze werd al snel gemaakt: deze moest The Good Roll ook gaan verkopen.

Natuurlijke handgemaakte zero waste zeep

Elk stuk zeep wordt door de Ghanese mama’s met de hand gemaakt van natuurlijke ingrediënten. “Charcoal en sheaboter worden in Ghana echt als wondermiddel gezien”, vertelt hij. “Ze gebruiken het voor lichaam, haar, tanden en zelfs als schoonmaakmiddel.” De charcoal (houtskool) reinigt je huid en de sheaboter zorgt er juist voor dat je huid heerlijk zacht wordt. De andere ingrediënten – honing, kokosolie en notenolie – helpen daar natuurlijk een handje bij.

Bedrock Beauty: een fijne, plasticvrije en natuurlijke beautyroutine

Beide zeepjes zijn antibacterieel, reinigen effectief, verzorgen de huid en verwijderen vuil. En omdat het een bar is, zit er geen verpakking omheen, en is het dus zelfs zero waste. Met je aankoop maak je dus niet alleen een maatschappelijke impact in Ghana, maar ook op het milieu.

Net zoals bij het toiletpapier van The Good Roll gaat de helft van de winst naar de foundation waarmee sanitaire voorzieningen in Afrika worden gebouwd. “De slogan van The Good Roll is dan ook Toiletpaper that builds toilets”, zegt Melle. “We hebben een eigen bouwteam in Afrika dat sanitaire voorzieningen bij scholen en op afgelegen plekken bouwt.” Dat gaat overigens niet alleen om toiletten, maar ook om douches en schoon en veilig drinkwater. De meeste sanitaire voorzieningen zijn in Ghana gebouwd, daar staan inmiddels al 175 units.

Gratis menstruatieproducten

In de toiletten die bij scholen staan hebben meisjes nu ook toegang tot gratis menstruatieproducten. Daarnaast wordt er in samenwerking met Days for Girls op de scholen voorlichting gegeven over menstruatie. In Nederland mag ongesteld zijn dan nog steeds (helaas) een beetje een taboe zijn, in Afrikaanse landen als Ghana wordt er simpelweg niet over gesproken. En dat terwijl meisjes daar zonder menstruatieproducten niet naar school gaan als ze ongesteld zijn. Zo missen ze elke maand een paar dagen tot een week school.

Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Op het eerste gezicht lijken natuurlijke toiletrollen, zeep en het uitdelen van menstruatieproducten drie uiteenlopende projecten, maar het draagt allemaal bij aan de missie van The Good Roll. “Binnen ons bedrijf geloven we dat veel van de wereldproblematiek opgelost kan worden door veilige en schone sanitaire voorzieningen voor iedereen”, legt Melle uit. Niet alleen ziektes zoals buikgriep, maar ook de leerachterstand bij meisjes kan hiermee worden voorkomen.

“We moeten dus aan de bak”, zegt Melle. “Als we elkaar volgend jaar weer zouden spreken, staan er als het goed is 1.000 toiletunits in Ghana.”

The Good Soap is te koop op de website van The Good Roll voor €5,95 per stuk. 

Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️